Tussendoortjes

Tussendoortjes

Op deze pagina ideetjes om tussendoortjes te maken. Lekkere en gezonde tussendoortjes, tussendoortjes zonder suiker. Zelfgemaakt ūüôā

Ook FODMAP recepten en recepten zonder koolhydraten geschikt als tussendoortjes.

Gemberijs

Dit heb je nodig voor 3-4 bakjes zelfgemaakt gemberijs:

  • 1 sinaasappel
  • verse gember: ca 6 cm
  • 150 ml kokosmelk uit blik
  • 80 g kokosbloesemsuiker
  • 200 ml (lactosevrije) slagroom
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 2 el geschaafde amandelen
  • Optioneel: stukjes fruit

Zo maak je het:

  1. Rasp de sinaasappel.
  2. Snij de gember in dunne plakjes.
  3. Breng in een kleine pan de kokosmelk met de geraspte sinaasappel en de schijfjes gember aan de kook. Laat 10 min zachtjes koken.
  4. Na die 10 minuten zeef je alles boven een kommetje. Je drukt zoveel mogelijk het vocht uit de gemberstukjes.
  5. Roer daarna de kokosbloesemsuiker door de gemberkokossinaasappel-melk.
  6. Klop de slagroom stijf.
  7. Klop kort de yoghurt door de slagroom.
  8. Klop kort het gemberkokossinaasappelsuiker-mengsel erdoor.
  9. Schenk alles in een diepvriesbak en zet het in de vriezer.
  10. Na ca 2 uur maak je met een staafmixer het halfbevroren ijs weer romig.
  11. Zet de bak weer in de vriezer.
  12. Na minimaal 4 a 5 uur kan je het ijs opeten.
  13. Rooster de amandelen kort.
  14. Schep het gemberijs in bakjes en serveer met de amandelen.
  15. Je kan er nog wat stukjes fruit bij doen als je wilt. Extra smullen!

gemberijs


Redelijk gezonde glutenvrije bananen-chocolade-courgette cake, FODMAP geschikt!

Dit heb je nodig voor 1 grote cake:

4 biologische eieren
160 gram suiker
2 bananen, geprakt
1 middelgrote courgette, geraspt
2 el olie zoals arachideolie
snufje zout
150 gram rijstmeel
50 gram amandelmeel
zakje bakpoeder
3 el cacao
200 gram pure chocolade
3 el rijststroop / ahornsiroop

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180C
  2. Klop de eieren los met de mixer.
  3. Voeg de suiker toe en klop tot het luchtig en schuimig is
  4. Voeg de geprakte bananen, geraspte courgette, olie en het zout toe toe en mix het geheel een paar minuten.
  5. Zeef boven het mengsel de rijstmeel, amandelmeel en bakpoeder. Roer alles met een houten lepel door elkaar.
  6. Giet het beslag in een ingevette cakevorm. Bak ongeveer 50 minuten.
  7. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.
  8. Smelt de chocolade au-bain-marie en roer de stroop/siroop erdoorheen.
  9. Lepel de gesmolten chocolade over de cake.
  10. Bestrooi de cake naar wens met spikkels, nootjes, wat je wilt.
  11. Zet de cake even in de koelkast zodat het glazuur hard kan worden.
  12. Let op: eet niet te veel van deze cake ūüôā

chocoladecake-2


Aardbeienyoghurtijsjes

Jij kan het ook: zelf gezonde ijsjes maken van aardbeien en yoghurt! Gebruik lactosevrije yoghurt of sojayoghurt voor de FODMAP arme variant

Dit heb je nodig voor 8 ijsjes:

  • 165 gram schone aardbeien, in stukjes
  • 1,5 el poedersuiker
  • 1,5 tl citroensap
  • 400 ml yoghurt
  • geraspte kokos

Zo maak je het:

  1. Pureer de aardbeien met de staafmixer.
  2. Meng de poedersuiker en het citroensap door de aardbeienpuree.
  3. Schep de yoghurt voorzichtig in 2-3 slagen erdoor zodat een marmereffect ontstaat.
  4. Schenk het yoghurtmengsel in de ijslollyvormpjes.
  5. Laat de ijsjes in de ijskast minimaal 4 uur invriezen.
  6. Neem de ijsjes uit de vormpjes en bestrooi ze met geraspte kokos indien gewenst
  7. Eet smakelijk!

Variatie

Vervang de aardbeien door frambozen. Wrijf de frambozenpuree door een fijne zeef om de pitjes te verwijderen. Vervang de kokos door gemalen noten, gehakte pure chocolade.

ijsjes-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer inspiratie om zelf ijsjes te maken?

boek-suikervrije-fruitijsjes


Fruitcake, glutenvrij!

Dit heb je nodig:

5 (biologische) eieren
180 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
250 g plantaardige margarine
125 g maismeel en 125 g boekweitmeel
1 tl bakpoeder
snufje zout
250 g mix van frambozen en blauwe bessen

variant

Dit heb je nodig:

10 g chiazaad
3 eieren + 1 banaan
145 g suiker of 145 g rijststroop of 108 g ahornsiroop
1 zakje vanillesuiker
50 g kokosvet, 50 g rijstolie
100 g maismeel en 100 g boekweitmeel
1 tl bakpoeder
snufje zout
200 g mix aardbeien, frambozen en blauwe bessen

Zo maak je het:

  • verwarm de oven op 180C
  • laat de chiazaden weken in 90 ml water
  • klop de eieren los met een garde
  • prak de banaan
  • voeg de suiker toe
  • voeg de vanillesuiker toe
  • klop alles door elkaar
  • smelt het vet
  • voeg het vet bij de eiermengsel en mix alles door elkaar
  • zeef het meel boven het mengel
  • voeg het bakpoeder en t zout toe
  • mix alles tot een glad beslag
  • zschep 2oo (diepvries) fruit zoals blauwe bessen en erdoor
  • bak 60 minuten in de oven
  • maak eventueel een topping van 75 gram gesmolten plantaardige margarine, 50 gram poedersuiker en 25 gram kokosrasp

fruitcake-1


Chocoladetaart zonder eieren, zonder melk en zonder tarwe!  FODMAP geschikt!

Verwarm de oven voor op 180C.

Mix heel goed de volgende droge ingredi√ęnten:
145 g glutenvrij meel zoals rijstmeel gecombineerd met boekweitmeel of quinoameel, gezeefd
8 g natriumbicarbonaat (baksoda)
30 g cacaopoeder, gezeefd
150 g suiker

Doe daarna erbij de¬†natte¬†ingredi√ęnten:
5 ml azijn
80 ml olie
80 ml warme koffie
160 ml (ongezoete) sojamelk of kokosmelk
klein scheutje vanille extract of vanille aroma

Mix alles ca 2-3 minuten. Schenk het in een ingevette ronde bakvorm van ca 20 cm doorsnede. Bak ca 35 minuten in de oven.
Haal het uit de oven en laat even afkoelen.
Verwarm 100 ml sojamelk of kokosmelk. Laat 100 gram pure chocolade in de melk smelten. Voeg nog ca 1/5 el kokosvet toe.
Schenk dit als ‘glazuur’ over de chocoladecake. Strooi eventueel nog wat op je cake naar wens zoals fruit, geraspte kokos, wat nootjes.
Laat je cake even afkoelen in de koelkast. Snij een stukje af en smullen maar!

TIP: de cake is nog lekkerder als je ‘m doormidden snijdt en je smeert er nog wat aardbeienjam tussen. MMMMM!

chocoladecake-0


Glutenvrij ontbijtkoek!

Mix de volgende droge ingredi√ęnten:
400 gram glutenvrije granen: ik gebruikte 100 gram havermout, 100 gram rijstmeel en 200 g amandelmeel
1 eetlepel kaneel
3 eetlepels speculaas- en koekkruiden
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels lijnzaad
snufje zout (met jodium)

Mix de volgende natte¬†ingredi√ęnten:
2 eieren
300 ml (ongezoete) amandelmelk
6 eetlepels keukenstroop
1 eetlepel ahornsiroop

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakevorm in
  2. Doe de droge¬†ingredi√ęnten in een grote bak bij elkaar.
  3. Doe de natte¬†ingredi√ęnten in een kom bij elkaar.
  4. Voeg de droge en natte¬†ingredi√ęnten samen en roer goed door.¬†Zorg ervoor dat het een stevig maar egaal mengsel is
  5. Verdeel het deeg over een ingevet cakevorm.
  6. Verdeel een topping naar keuze (ik gebruikte een handje rozijnen) over het mengsel en plaats voor 60 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius. Eet smakelijk en verantwoord zonder buikpijn!

glutenvrij ontbijtkoek, smoothie, chocolademousse

 


Speltcake!

Dit heb je nodig:

– 200 gram speltbloem
– 150 gram rietsuiker
– 150 gram plantaardige olie (ik gebruikte kokosolie mix met rijstolie)
– 4 eieren
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 theelepels speculaaskruiden
– 1 handje gemalen noten (ik had mix pecan amandel en paranoten)
– een snufje zout

Zo maak je het:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in
  2. Mix de olie samen met de suiker tot het goed gemengd is (als je kokosolie gebruikt, smelt je die eerst even in de magnetron).
  3. Voeg de eieren een voor een toe aan het mengsel en meng tussendoor goed.
  4. Voeg bakpoeder en het zout toe.
  5. Voeg beetje bij beetje het meel toe en mix totdat het goed gemengd is.
  6. Voeg tenslotte de speculaaskruiden en handje noten toe.
  7. Giet het mengsel in de cakevorm en bak de cake voor ongeveer 60 minuten tot hij er mooi bruin uit ziet. 

speltcake-2


Gezonde brownie, recept is zowel Paleo als FODMAP proof

Dit heb je nodig:

  • 1 avocado in blokjes
  • 120 ml ahorsiroop of honing
  • 2 eieren
  • 100 g pure chocolade
  • 100 g cacaopoeder
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 50 g gehakte walnoten of pecannoten en enkele halve noten als garnering

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 of 180C. Bekleed een rechthoekige schaal met bakpapier. Doe de blokjes avocado en de ahornsiroop of honing in een mengkom en mix met een elektrische mixer tot een egaal mengsel. Klop de eieren erdoor. Voeg de chocolade, cacao en bakpoeder toe en mix weer even door. Voeg als laatste de noten toe en spatel alles door elkaar. Schenk het beslag in de schaal en garneer met de halve noten. Zet de schaal in de oven en bak de brownie in 20 minuten gaar. Neem de schaal uit de oven en laat minimaal 5 minuten afkoelen!

gezonde brownie

 


Chocolade bananenbroodje, suikervrij, geschikt recept voor FODMAP dieet

Een lekker gezond chocolade bananenbroodje met rozijnen. Ideaal voor elk moment voor de dag! Je kan het brood in 1 cakeblik bakken. Ik heb gekozen om 4 minicakevormpjes te gebruiken. Dit recept is gebaseerd op een recept van superfoodme.nl

Dit heb je nodig:


Raw chocolate bonbons, zonder dadels/abrikozen/dadels

Dit heb je nodig:
*1 – 2 el kokosolie
*1 – 2 el rauwe cacao
*4 el moerbeibessen (je mag natuurlijk ook andere superfoods gebruiken)
*2 el zonnebloempitten

Zo maak je het:
Warm de kokosolie in een pannetje (ik heb het au-bainmarie gedaan). Doe hier de rauwe cacao bij. Roer goed door. Doe hierna de bessen en de pitten in het pannetje. Roer weer goed door. Daarna ga je alles verdelen in siliconen vormpjes. Zet het daarna minimaal 3 uur in de koelkast. Op een andere site kwam ik op het idee om de siliconenvormpjes eerst in de diepvries te doen. Na een half uurtje kan je restant van de gesmolten cacoa over de mengsels doen. Daarna zet je het in de koelkast. Een keer maar proberen dan!

raw chocolate bonbons


Tzatziki zonder knoflook, geschikt voor het FODMAPdieet

Dit heb je nodig
1/2 komkommer
1/2 citroen (afgewassen)
150 g Griekse yoghurt van de geit
paar takjes fijngesneden dille
1 el olijfolie (ik heb chilli-olijfolie gebruikt)
Verschillende gesneden rauwe groente om mee te dippen

Zo maak je het:
Halveer de komkommer in de lengte en verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Rasp het vruchtvlees grof en doe het in een zeef. Duw er met een lepel zo veel mogelijk vocht uit.
Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
Meng de yoghurt met de komkommer, citroenrasp, citroensap, dille en de olie
Voeg eventueel nog een beetje zout of peper toe (heb ik niet gedaan, ik vond de tzatziki zo al erg lekker)

tzatziki


 Worteltaart, geschikt voor FODMAPdieet, lactosevrij, suikervrij, tarwevrij

Droge ingredi√ęnten:
180 g havermout
1 theelepel baksoda
1 eetlepel kaneel (optie: speculaaskruiden)
(1/2 theelepel vanille extract: had ik niet, zonder smaakt ook verrukkelijk)
een flinke snuf (Himalaya-)zout
200 gram geraspte wortel
een flinke hand vol bessen (optie: rozijnen)

natte ingredi√ęnten:
2 eieren
500 ml amandelmelk (optie: sojamelk)
sap van een kleine halve citroen

knapperige notenlaag (bovenop):
4 el ahornsiroop (optie: honing als je geen last hebt van overmaat fructose)
2 el gesmolten kokosolie (+ wat extra om de ovenschaal in te vetten)
150 g walnoten (optie: pecannoten, amandelen)
90 g zonnebloempitten of pompoenpitten

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180¬įC. Vet de ovenschaal in met wat kokosolie. Voeg in een grote kom de droge ingredi√ęnten samen. Klok in een andere kom de eieren los en voeg de amandelmelk en citroen toe. Meng in een andere kom de noten, zaden, honing en kokosolie. Lepel het havermout mengsel onderin de ovenschaal en schenk vervolgens de natte ingredi√ęnten eroverheen. Let er hierbij op dat de havermout overal genoeg vocht krijgt. Verspreid als laatste het notenmengsel over de ovenschaal en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak het geheel af in 35 minuten. Je zult zien dat de havermout dan een enigszins stevige (taart-achtige) structuur krijgt en de noten goed goudbruin en knapperig worden. Dan is het geheel klaar! Houd je in en wacht nog h√©√©l eventjes met aansnijden als het uit de oven komt.

Recept worteltaart


Gezonde tapenade

Gezonde tapenade recept is op basis van een recept uit het boek Weten van (h)eerlijk eten. Super lekker! Het is een tijdje houdbaar in de koelkast. Ik heb het gegeten op rijst- en speltcrackers. Deze tapenade is heel goed voor de gezondheid omdat dit recept hoog is in omega-3-vetzuren, zink, vitamine E en antioxidanten.

Ingredi√ęnten:

*100 gram walnoten gemixt met pecannoten
*2 el zonnebloempitten
*4 zongedroogde tomaten in stukjes
*4 takjes verse basilicum
*8 takjes verse peterselie
*1 flinke scheut walnootolie
*beetje zout en peper
*scheut citroensap

Bereidingswijze:
– Doe alle noten in de keukenmachine en maal ze fijn
РDoe de zonnebloempitten,  de zongedroogde tomaten, verse basilcium en peterselie erbij en mix kort
– Voeg naar smaak olie, zout, peper en citroensap toe
tapenade


Gezond gebakken amandel kokosbiscotti’s (recept van Amber Albarda), glutenvrij

Ingredi√ęnten voor ca 10 biscotti: ¬†65 g pecannoten – 60 g blanke amandelen – 20 g kokosmeel ¬†– 50 g kokosbloesemsuiker – 1 tl bakpoeder – 2 (scharrel)eiwitten – 2 tl vanille-extract (ik heb aroma gebruikt, is niet hetzelfde) – 2 el gesmolten kokosvet – 110 g grof gehakte bruine amandelen. Voor de dipsaus: 40 g hele pure chocolade, 1/2 el kokosvet

Bereidingswijze:
– verwarm de oven op 200 C
– maal de pecannoten en blanke amandelen een tijdje in de keukenmachine tot het net niet aan elkaar plakt
– voeg de kokosmeel, kokosbloesemsuiker en het bakpoeder bij de gemalen noten
– klop in een aparte kom de eiwitten met het vanille(-extract) tot stijf
– roer de gesmolten kokosvet door de eiwitten
– voeg de droge ingredi√ęnten toe aan de eiwitten en roer goed door
– voeg de gehakte bruine amandelen toe en roer goed door elkaar
– schep het deeg op een bakplaat en maak het plat met de bolle kant van een lepel
– bak het deeg15 minuten
– draai de oven naar 180C en bak het deeg nog 10 minuten
– haal het deeg uit de oven en draai de oven terug naar 140C
– als de oven op temperatuur is dan zet je het deeg terug in de oven voor 30 minuten
– na een paar minuten afkoelen kan je het deeg heel voorzichtig in reepjes snijden tot biscotti’s
– leg de biscotti’s op een bord te¬†koelen in de koelkast
– maak de chocoladesaus ‘au bain marie’
– doop de uiteinden van de stukjes biscotti’s in de chocoladesaus
– leeg de reepjes terug in de koelkast
– en eet ze even later op!

2014-08-25 14.31.40


Lekker en gezonde repen, glutenvrij, suikervrij

Ingredi√ęnten:-¬†75 gram amandelen¬†– 75 gram walnoten¬†– 12 dadels¬†– 150 gram cranberries¬†– beetje chiazaad¬†– beetje hennepzaad¬†– beetje geraspte kokos

Bereidingswijze:¬†– noten even 10 minuten roosteren in de oven – alle ingredi√ęnten (met tussenpozen) mixen in de keukenmachine – alles uit de keukenmachine halen en plat maken op een stuk folie – overnachten in de koelkast – volgende dag stukjes snijden -> heerlijke gezonde tussendoortjes!
 gezonde repen

Energierepen

Nodig voor een klein bakblikje vol: kokosolie, 50 g gojibessen, 50 g zonnebloempitten, 25 g kokosrasp, 75 g walnoten, 75 g amandelen, 25 g chiazaad, 10 g maanzaad, 200 g dadels in stukjes, zout Bereidingswijze:
– Klem een stuk bakpapier tussen de bodem, en vet de vorm in met kokosvet.¬†¬†– Maal de gojibessen met de zonnebloempitten in een keukenmachine en haal ze eruit. – Maal de geraspte kokos, walnoten, amandelen, chiazaad, maanzaad, dadels met ,1 eetlepel kokosvet (extra virgine) en een flinke snuf zout. – Voeg het eerder gemalen mengsel van gojibessen en pitten toe, en meng alles samen tot een grof smeu√Įg mengsel. – Stop het mengsel in het bakblik en druk goed aan (bv met de bolle kant van een lepel). Dek de schaal af en laat 2 uur opstijven in de koelkast. – Daarna kun je er reepjes of blokjes van snijden.¬†Erg geschikt als tussendoortje om mee te nemen. (Tip: wel de reepjes/blokjes nog even wikkelen in aluminiumfolie of bakpapier, want er kunnen kleine stukjes afbrokkelen)

energierepen


Tussendoortjes tip:

schaaltje framboosjes en bosbesjes, heerlijk zoet! Eet er eventueel een handje nootjes of een klein schaaltje magere kwark bij om de bloedsuikerpiek te verminderen.

fruitjes


Verbrand Snel Overtollig Buikvet¬†Zonder Honger Te Lijden Of Te Jojo√ęn¬†Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

nu met 5 tijdelijke bonussen!

afslank-receptenbijbel-cover

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: