Blog

Afvallen tijdens de overgang: 10 tips

Afvallen tijdens de overgang: 10 tips

Afvallen tijdens de overgang

Afvallen tijdens de overgang is een hot issue! Want, in de menopauze is de kans groot dat je wat in gewicht aankomt. Je buik en taille dijen geleidelijk aan wat uit. Hoe dat komt? Eigenlijk spelen meerdere factoren een rol. Je oestrogeenspiegels dalen, je verzadigingsgevoel wordt lager en je stofwisseling vertraagt. Gevolg is dat je in gewicht toeneemt. Je krijgt wat extra vet en dat nestelt zich vooral in je buikregio. En dat heeft een goede reden. Immers, uit vet kan je lichaam oestrogeen aanmaken. Dat heb je ook nodig want het hormoon heeft een positief effect op onder andere je huid, botten, humeur, libido enzovoort. Verder speelt mee dat naarmate je ouder wordt je spiermassa verliest. Daardoor verbrand je vervolgens weer minder vet als je rust. Kortom, een hele lijst met oorzaken waarom je dikker wordt als je in de overgang zit. Nee, zeker geen pretje. Maar, gelukkig kun je er wel wat aan doen om een goed en gezond figuur te houden. Bijgaand mijn 10 tips die je helpen afvallen tijdens de overgang.

1. Reduceer je stress

Afvallen in de overgang gaat moeilijker als je kampt met stress. Want, dat zorgt voor meer aanmaak van het stresshormoon cortisol. Het vervelende van dit stresshormoon is dat je bloedsuikerspiegel ervan gaat schommelen en je trek in snelle ongezonde koolhydraten aanwakkert. Het gevolg? Gewichtstoename. Pak daarom je stress aan. Accepteer dat je in de overgang zit. Wees lief voor jezelf. Plan geregeld wat me-time en relax. Begin met meditatie of yoga¹. Dat kan volgens studies stress verminderen, heeft ook een positief effect op overgangsklachten en draagt zo bij aan afvallen tijdens de overgang.

2. Kies voor een gezond en gevarieerd eetpatroon

Afvallen tijdens de overgang? Ga geen crashdieet volgen. De kans is groot dat je alle essentiële voedingsstoffen niet binnenkrijgt. Volgens onderzoek werkt een koolhydraatarme leefstijl beter om op een gezonde manier gewicht te verliezen en eveneens je buikvet te reduceren. Zo is er en studie² waarbij vrouwen in de menopauze binnen 6 maanden 9,5 kilo afvielen, 7% lichaamsvet en 9,4 centimeter rond de middel verloren. Uit een ander onderzoek blijkt dat ook een mediterraan eetpatroon³ effectief is.

3. Move, move, move

Ook is in beweging blijven tijdens de overgang is essentieel. Niet alleen heeft het een positief effect op je gemoedsrust en stemming, maar het houdt eveneens je spiermassa⁴ op peil. Verder is bewegen goed voor je botten en draagt bij aan afvallen tijdens de overgang. Volgens onderzoek⁵ is krachttraining voor vrouwen in de overgang een prima manier om af te vallen en buikvet te verliezen zonder dat het ten koste gaat van de spiermassa.

4. Een goede nachtrust

Zit je in de overgang? De kans is groot dat je niet genoeg slaap en/of de kwaliteit ervan slecht is. Want, slapeloosheid is een gemeenschappelijk klacht die veel vrouwen in de overgang ervaren. Vanwege opvliegers, nachtelijk zweten, stress en dergelijke. Maar, wil je afvallen tijdens de overgang? Dan is voldoende en goed slapen relevant, aldus onderzoek⁶. Want, slaap je slecht en/of te weinig? De kans bestaat dat je hongerhormoon (ghreline) en verzadigingshormoon (leptine) uit balans zijn waardoor je meer vet opslaat en/of zelfs ook meer eet.

5. Zeg nee tegen alcohol en ja tegen groene thee

Alcohol ontspant en daarom zijn een paar wijntjes misschien verleidelijk om de overgangsspanningen even te vergeten. Echter, het is gezonder om het niet te doen als je wilt afvallen tijdens de overgang. Het verergert je overgangsklachten, maakt je hongerig⁷ en vertraagt je metabolisme. Ga liever voor water. Het helpt tegen de dorst en stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit je lijf. Een ander prima drankje is groene thee. Volgens een studie helpt de cafeïne en EGCG⁸ in groene thee vet verbranden. Zeker als je het combineert met krachttraining.

6. Start met mindful eten

Dit betekent dat je bewust eet en met 100% aandacht. Nee, niet een hap nemen, snel kauwen en doorslikken tot je bord in ongeveer 10 minuten leeg is. Wat je wel doet? Je zet al je zintuigen in als je eet. Je kijkt ernaar, ruikt de heerlijke geuren, neemt een klein hapje, proeft de smaak, ervaart de textuur en kauwt minimaal 7 keer op een hapje. Niet alleen vermindert mindful eten⁹ stress, maar bevordert ook afvallen tijdens de overgang. Want, je doet langer over een maaltijd, geniet meer van elke hap en merkt bovendien wanneer je verzadigd bent.

7. Ontbijten? Doen!

Waarom? Omdat na een nachtje slaap je lichaam schreeuwt om eten. Het is namelijk de hele nacht druk geweest. Om emoties te verwerken, maar ook om herstel te plegen aan lichaamscellen. En niet onbelangrijk: een ontbijtje – bij voorkeur eiwitrijk¹º – zorgt dat je spijsvertering goed op gang komt. Bijkomend voordeel is dat je veel minder snel weer trek hebt. Want, dat gebeurt geheid als je niet ontbijt. Dus wil je afvallen: Skip je ontbijt niet!

8. Verspreid je maaltijden over de dag

Naast het ontbijt is het ook goed geen maaltijden over te slaan. Eet liever 3 keer per dag gezonde en voedende voedingsmiddelen en neem 2 keer een verantwoord tussendoortje. Want, eet je verspreid over de dag? Dus meerdere keren? Dan voed je je inwendige motor waardoor het tevreden blijft branden. Eigenlijk net als bijvoorbeeld een houtkacheltje. Je voorkomt hongergevoel, houdt je bloedsuikerspiegel constant en je metabolisme actief. En… voorkom ook dat je ’s avonds gaat snacken als je unhappy voelt of niet kunt slapen. Leid jezelf dan af. Met een boekje, muziek of maak een ommetje!

9. Afvallen tijdens de overgang? Let op hoeveel je eet!

Kom je in de overgang? Dan kan je stofwisseling wel tot 20% afnemen. Het effect? Het duurt dus langer om je eten te verbranden. Wil je voorkomen dat je aankomt? Of wat gewicht verliezen? Dan is het belangrijk je calorie-inname te verlagen. Je hebt pakweg gemiddeld zo’n 200 calorieën minder nodig per dag om op gewicht te blijven in de overgang. Houd om inzicht te krijgen in je eetpatroon enkele dagen een eetdagboek bij te houden met hoeveel je eet en pas vervolgens op basis daarvan je eetpatroon. Zonder dat je er erg in hebt, eet je vaak meer en/of de onjuiste voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Tenminste, dat is mijn ervaring.

10. Afvallen in de overgang? Doe het samen

Misschien vind je het best moeilijk om jezelf te motiveren wat kilootjes te verliezen. Maak het jezelf wat makkelijker door een vriendin, familielid, collega, buurvrouw et cetera te vragen met je mee te doen. Dat bevordert met succesvol afvallen tijdens de overgang¹¹. Het fijne ervan is immers dat je elkaar kunt steunen en stimuleren. Van gezonde lekkere recepten uitwisselen, samen meer bewegen tot ook even stoom afblazen tijdens de fietstocht of wandeling langs het strand.

Ben je ook ongemerkt wat aangekomen nu je in de overgang zit? En wil je graag wat hulp? Advies? Tips? Lekkere en gezonde recepten die je helpen afvallen tijdens de overgang? Lees meer over afvallen en de overgang op mijn blog.

Ria Kamelle van Overgang.info

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20167444
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26010254
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25316904
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21961719
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22569489
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15602591
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20096714
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17906193
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21130363
10. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131114102528.htm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.