Blog

Astma en zuivel gaan niet samen!

Astma en zuivel gaan niet samen!

Vrouw van 60 jaar heeft ’t ontdekt: astma en zuivel gaan niet samen!

Dit is het verhaal van Carla, cliënt van diëtist Sigrid. Ze heeft ontdekt dat ze gevoelig blijkt te zijn voor zuivel (astma) en histaminerijke producten zoals citrusfruit en sulfieten (slokdarm, obstipatie, galbulten).
Lees hier haar verhaal:

” Sinds een paar jaar kamp ik met klachten van astma en gebruik ik hiervoor medicijnen. Op een gegeven moment sprak ik een collega die zei ook astma te hebben, maar helemaal van haar medicijnen af was omdat ze een dieet hield. Nou dat wilde ik ook wel graag proberen, dus een afspraak gemaakt bij dezelfde diëtiste, Sigrid van der Marel. Ik hield mezelf wel voor dat wat voor de een werkt, nog niet voor mij hoefde te werken.

Bij het intakegesprek werd gevraagd of ik nog meer klachten had. Nou die had ik wel. Ik kampte al geruime tijd met hele harde ontlasting en obstipatie en ik had ook periodes van pijn in mijn slokdarm waarvoor ik dan ook weer medicijnen gebruikte. En daarnaast had ik sinds een paar maanden last van galbulten en waar dat nou weer vandaan kwam? Ik schoof het maar onder allergisch ergens voor, net als mijn hooikoorts.

Klik op ‘MORE’ om meer te lezen!

Sigrid adviseerde een eliminatiedieet. Heel veel dingen tijdelijk niet en enkele dingen wel eten. Dat viel me niet mee. Geen broodproducten (gluten), geen beleg en wijn (sulfiet), geen aardappelen en geen fruit. Dat laatste vond ik nog het ergste want ik ben een fruit-eter. Na 10 dagen en 2 kg lichter, wat ik een fijne bijkomstigheid vond, mocht ik iets toevoegen. Langzaam bouwde ik mijn variatie aan voeding uit. Toch kwam er op dat moment niet echt iets uit, alhoewel ik minder astma-klachten had op dat moment.

Na een maand begon ik met probiotica in tabletvorm om de darmflora te herstellen. Een volgende stap was provoceren met bepaalde producten die histamine bevatten of histaminevrijmakers waren. Hier kwam voor mij wel uit dat ik van teveel citrusvruchten galbulten kreeg. Nou dat was voor mij duidelijk, het was uit met ’s avonds lekker sinaasappels pellen die bij mij altijd naar meer smaken… Gewoon één is genoeg.

Inmiddels zijn mijn consulten bij Sigrid afgerond. Het eindresultaat is dat ik helaas niet van mijn medicijngebruik voor astma af kom, maar mijn astma-klachten zijn wel minder dan voor het dieet. Mijn klachten van harde ontlasting en obstipatie en een zere slokdarm zijn wel weg en galbulten heb ik ook niet meer. Gewoon regelmatig probiotica en opletten met histaminerijke producten zoals sulfieten en citrusfruit, want daar reageer ik dus wel op. Ik ben geen melkdrinker en melk is niet goed voor elk zoals beweerd wordt, want voor astmapatiënten is het af te raden. Voor producten met melk, zoals havermoutpap, blijf ik sojamelk gebruiken en ik vind sojayoghurt, geitenyoghurt en geitenkaas heel goed te doen. Alle beetjes helpen.

Carla (60 jr)

IndianJAllergyAsthmaImmunol_2013_27_2_121_124394_u13

Noot: een deel van de astma-patiënten blijkt overgevoelig voor voeding. Uit onderzoek van 2013 is gebleken dat een groot deel van de astma patiënten reageerden op een voedselintolerantie test, met name op koemelk: cow milk (56%), casein (48%), tiger nut (48%), almond (46%), amaranth (46%), peanut (46%), soybean (44%), alga wakame (44%), scallop (44%), and mulberry (42%).
Volgens de Australische Astma organisatie geeft aan dat er weinig bewijs is dat zuivel astma verergert. Wel geeft de organisatie aan dat 3-10% van de mensen met astma gevoelig is voor sulfieten.
Volgens Cochrane kan een vitamine D supplement een astma-aanval voorkomen!

Heb je ook astma en denk jij ook dat je overgevoelig bent voor voeding? Je kan door je praktijkondersteuner doorverwezen worden naar de dietist! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.