Blog

Bestaat glutensensitiviteit of zijn het FODMAP’s?

Bestaat glutensensitiviteit of zijn het FODMAP’s?

Bestaat glutensensitiviteit?

In een levendig debat van het 2e Ancestral Health symposium ging Alessio Fasano in gesprek met Frits Koning over het wel of niet bestaan van glutensensitiviteit. Fasano is oprichter en directeur van het Center for Celiac Research van het Massachusetts General Hospital for Children en hoogleraar aan Harvard Medical School. Frits Koning is professor immunologie in het Leids Universitair Medisch Centrum en gespecialiseerd in coeliakie.

Fasano is ervan overtuigd dat glutensensitiviteit een bestaande aandoening is, maar dat de wetenschap nog niet precies ontdekt heeft hoe dat werkt. Sensitiviteit voor gluten komt niet door de kwaliteit of de kwantiteit van gluten, zoals veel mensen denken. Volgens hem komt het omdat gluten niet verteerd kunnen worden en daardoor een immuunreactie kan ontstaan, die de permeabiliteit van de darmwand vergroot. Dit zorgt voor een zogenoemd leaky gut. Volgens Fasano vindt bij iedereen een immuunrespons plaats, maar hoe deze reactie uitpakt is grofweg in 3 categorieën te verdelen.

  1. Voor de grote meerderheid van de mensen is deze immuunreactie op te vangen en zij merken er dus niets van.
  2. Een aantal mensen (later noemt hij 4-6% van de bevolking) heeft wel last van de immuunrespons en valt in de categorie glutensensitief.
  3. Dan is er nog 1% bij wie de immuunreactie extreem is en dat zijn de mensen met coeliakie.

Frits Koning daarentegen gelooft niet dat glutensensitiviteit een bestaande ziekte is en ziet het meer als modeverschijnsel. Hij argumenteert: “We doen al 20 jaar onderzoek naar coeliakie en daar is in 3 à 4 jaar enorm veel over ontdekt. Naar glutensensitiviteit doen we al 15 jaar onderzoek en we hebben nog niet eens een receptor gevonden. Gluten zetten geen immuunrespons in gang, er is niets vast te stellen; ook geen vergrote permeabiliteit van de darmwand, dat verschilt nou eenmaal per persoon.” Hij denkt dat veel mensen gluten nu de schuld geven van een bepaalde reactie in hun lichaam, maar dat gluten wellicht niet de boosdoeners zijn. Dat veel mensen met een zelfgediagnosticeerde glutensensitiviteit zich beter gaan voelen, vindt hij niet verrassend. “Deze mensen zijn erg bewust met hun eten bezig en veranderen hun leefstijl en voeding. Dan verandert er zoveel dat je niet de conclusie trekken dat het in de gluten zit.” Koning verwacht dat de FODMAPs een veel grotere rol spelen. “Dit zijn allemaal koolhydraten waar mensen allergisch op kunnen reageren. Door een FODMAP-dieet kun je onderzoeken welke koolhydraten dat zijn. Ik verwacht dat we daar de komende jaren veel over zullen ontdekken en dat mensen die nu denken glutensensitief te zijn uiteindelijk voor een van de FODMAPs intolerant blijkt te zijn.”

Onze reactie: glutensensitiviteit is niet bewezen, maar kan zeker wel bestaan. Wij geloven zeker in dat veel mensen gevoelig zijn voor FODMAP’s. Wij zijn zelfs gespecialiseerd in het begeleiden van het FODMAP-dieet. Meer informatie over gluten, glutensensitiviteit kan je hier vinden. Meer informatie over het FODMAP-dieet kan je hier vinden.”

bron: foodlog.nl/artikel/brein-is-in-21e-eeuw-darmen-nog-in-paleo-tijd/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *