Blog

Boek schrijven

Boek schrijven

Boek schrijven over darmklachten

Al in 2009, nu 7 jaar geleden of wellicht wel langer geleden, had ik in mijn hoofd dat ik een boek wilde schrijven. Gewoon een boek schrijven, iets over voeding, verder wist ik nog niet. Maar dat zou 1 van mijn doelen in de toekomst zijn. In 2009 ben ik stage gaan lopen bij een diëtist die zelf een boek heeft geschreven in de hoop dat ik wat van haar zou leren over het schrijven van een boek. Dat is er (helaas) niet van gekomen. Ik heb vooral meegekeken tijdens de consulten en zelf consulten gedraaid.

Boek schrijven tips en stappenplan

Eigenlijk zocht ik naar tips om een boek te schrijven. Tips die anderen mij zouden geven over hoe een boek schrijven en tips voor een onderwerp. Maar al die tips die ik gekregen heb, bleken niet bij me te passen. Ik weet nog goed dat ik tijdens een oefening tijdens mijn 1e Business Bootcamp in 2013 andere ondernemers ging vragen waarover ik zou kunnen schrijven. Ik had op een gegeven moment zelfs een onderwerp “Superfoods” en ik ben gaan rondvragen wat anderen daarvan vonden. Achteraf wilde ik alleen maar daarover schrijven omdat dit in 2013 erg ‘in’ was, er werd veel over geschreven en gepraat. Het onderwerp bleek gewoon niet bij mij te passen. Het idee om een boek te schrijven is nooit uit mijn hoofd gegaan. Ik had echter nooit de tijd om er aan te beginnen. Of ik wist niet hoe. Of ik wist niet waarover. En ik wist niet waar te beginnen. En ik zocht gewoon een stappenplan om een boek te schrijven.

Doel bereiken na doorslaan plankje

In oktober vorig jaar heb ik de training ‘Breakthrough to Success’ van Open Circles gedaan. Wat een fantastische training! Tijdens deze training heb ik heel veel inzichten gekregen zoals dat ik heel veel doorbraken en momenten in mijn leven heb gehad waardoor mijn leven steeds een bepaalde wending nam. Zelfs een zin van iemand heeft mij doen veranderen. Door deze training heb ik geleerd dat het allemaal gaat over de juiste mindset. Echt daar geloof ik in! Geen smoesjes meer, gewoon doen wat ik het liefste zou doen om mijn doel te bereiken! En ik heb de laatste jaren echt veel bereikt, daar mag ik best trots op zijn. Ook dat heb ik geleerd tijdens deze training. En de enige op wie ik kan vertrouwen, dat ben ik zelf. Op het laatst deden we een oefening: een plankje doorslaan! Op de ene kant heb ik mijn doel geschreven op een manier alsof het al gebeurd is: “Ik heb een boek geschreven.” Op de achterkant heb ik geschreven wat mij tegenhield. Door alle oefeningen en visualisaties van die training bleek dit mijn grootste belemmering te zijn: “Ik kan het niet.”En daar heb ik uiteindelijk het plankje doorgeslagen! En zeker met hulp van alle aanwezigen en vooral van de trainer Nisandeh Neta, ik ben hem daar heel dankbaar voor!

bron: Breakthrough - Open Circles - boek

Hoe schrijf je een boek

Ja maar hoe schrijf je een boek? Dat is mijn grootste vraag. Ik volg de online training ‘How to write a book in 28 days’ en ik volg diverse schrijfcoaches en schrijfdocenten online. Ik heb ook een afspraak met een schrijfcoach gemaakt om echt meer vorderingen te maken. Ik kan het toch niet alleen! Tijdens de Open Circles trainingen heb ik ook geleerd: “Je weet niet alles.” “Wat je wil weten, kan je leren.” “Ga samenwerken.” Ik ben dus ook op zoek naar een editor dus als je iemand weet…. Ik heb besloten om een boek te schrijven over darmklachten omdat ik zelf ervaringsdeskundige ben, omdat ik daar veel van weet, en omdat ik heilig geloof dat door aanpassing voeding en leefstijl mensen van hun darmklachten af kunnen komen. Ik zeg niet voor altijd, maar het kan!

Ja ik kan het!

Ik ben 1 februari begonnen met research. De titels en onderwerpen van mijn boek heb ik bijna allemaal wat betekent dat mijn blauwdruk bijna klaar is. Nu nog de titel, subtitel en tekst voor de achterkaft. Pffff daar blijf ik al steken. En ik moet nog beginnen met schrijven! En daar komen weer allerlei excuses om de hoek kijken: “Ik heb het te druk.” “Ik moet eerst…” en “Ik moet daarna…”. Ja zo kom ik er niet. Totdat ik vandaag een goede tip las: begin met blogs schrijven! Neem je doelgroep en je lezer mee in je proces. En vandaar deze blog. Schrijven is echt niet moeilijk. Gewoon doen. Ja ik kan het!

Ik zou het leuk vinden als je laat weten wat je van mijn proces vindt en natuurlijk vind ik het leuk als je laat weten wat je graag zou willen waar ik over ga schrijven. Je kan dit ook hier invullen: Boek over darmklachten. Bedankt!

Comments (6)

 1. Hoi Sigrid,

  Ik vind het heel boeiend om jouw proces te lezen.. Blogs zijn inderdaad mooie aanloopjes tot het grotere schrijfwerk. Ik loop nog heel wat stappen achter op jouw proces, maar ik herken veel. Dat maakt me minder onzeker over mijn eigen ( schrijf) proces. Dank daarvoor!

  Qua onderwerp vind ik alles over de prikkelbare darm boeiend, omdat ik daar weinig over weet. Als ik toch moet kiezen…….. Winderigheid als vervelende bijwerking van een gezond dieet met veel rauwe groenten en vezels…

  Wens je veel succes!

 2. Wat leuk zeg, dat je nu echt begonnen bent. Nee, een boek schrijven doe je niet zomaar even. Maar het is wel een ontzettend leuk proces. Goed om ons mee te nemen hierin!
  Ik ben ervan overtuigd dat je veel te delen hebt, en ook echt iets zult bijdragen aan de literatuur die er op dit moment in het Nederlands verkrijgbaar is over PDS. Ik ben erg benieuwd naar jouw focus in dit boek.
  Veel succes! Houd ons op de hoogte he!

 3. Marjon Kroon-Antonisse

  Succes Sigrid, het gaat je vast lukken! Ik heb zelf niet de intentie om een boek te schrijven, maar ik heb onlangs wel een syllabus gemaakt van 100 pagina’s, bij de cursus Eerste hulp met homeopathie. Het mooie ervan is dat je zelf continu tegen vragen oploopt, waardoor je dieper in de materie duikt en zelf veel extra kennis opdoet en tot een beter begrip komt. Wat mij heel erg helpt is dat ik allerlei nuttige informatie die ik tegen kom, in verschillende mappen opsla. Ik maak dan na verloop van tijd vaak een document of een powerpoint over een bepaald onderwerp, dat ik in mijn adviezen aan clienten kan gebruiken. Ik probeer ook om heel regelmatig zoiets te maken. Volgende week start ik weer met een serie van drie lesdagen Eerste hulp met homeopathie. Daarna heb ik mezelf als doel gesteld om de informatie uit verschillende seminars eens kort samen te vatten en ook om eens in schema te zetten waarin de merken supplementen verschillen qua samenstelling en prijs. Als eerste wil ik dat gaan doen voor een aantal pre en probiotica.

 4. hoi Marjon
  Wat een slimme tip van jou om van een bepaald onderwerp weer een powerpoint te maken!
  Ik herken dat wel dat overal in duiken, dat is ook mijn valkuil dat blijf ik maar lezen en de diepte in gaan, maar uiteindelijk staat er niets op papier maar blijft er vooral veel in mijn hoofd zitten of ik zet documenten ergens op de computer. Dat is ook 1 van de redenen dat ik een boek wil schrijven, voor iedereen met darmklachten maar ook voor mezelf. Alles heerlijk uitpluizen en uitschrijven.
  Wellicht dat ik jou ga benaderen voor de pre- en probiotica!
  Bedankt voor je reactie in ieder geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *