FODMAP dieet

FODMAP dieet

Wat is FODMAP

Het FODMAP dieet is ontwikkeld en in de praktijk getoetst door wetenschappers aan de Monash Universiteit in Melbourne. Op de Monash universiteit van Melbourne hebben professor Peter Gibson en Susan Shepherd het FODMAP dieet ontwikkeld. Dr Sue Shepherd is een Advanced Accredited Practising Dietitian en een Advanced Accredited Nutritionist. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van voedselintolerantiess. Peter Gibson is hoogleraar en directeur van Gastro-enterologie in The Alfred en Monash University in Australie, en voorheen hoogleraar Geneeskunde en hoofd van de Eastern Health Clinical School. Het FODMAP-beperkte dieet is een voeding waaruit gedurende minimaal 2-6 weken een aantal producten wordt weggelaten. Denk aan sommige groentes, fruitsoorten, tarwe en zuivelproducten.

FODMAP onderzoek

Er is een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken uit de hele wereld ter ondersteuning van het feit dat het verminderen van FODMAPs in de voeding kan helpen bij verminderen van klachten bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) of andere functionele darmklachten (FGA). Het FODMAP-dieet is geen rage dieet: het dieet wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs en het gebruik ervan neemt internationaal toe. Bijvoorbeeld in een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk werd bewezen dat het lage FODMAP dieet heel effectief is in het verlichten van de symptomen (76% van de deelnemers bereikte symptoomcontrole). In het Martini Ziekenhuis in Groningen is onlangs een onderzoek uitgevoerd met 30 patiënten met PDS, die door hun arts waren geselecteerd. De groep moest het dieet 6-8 weken strikt volgen. Daarna werden hoge FODMAP-producten weer opnieuw geïntroduceerd in de voeding. De patiënten kregen begeleiding van de diëtisten uit het ziekenhuis. Van de 30 patiënten had maar liefst 73% minder klachten door het volgen van het dieet. Na de herintroductie bleken er onder andere overgevoeligheden voor lactose, voor polyolen (koolhydraten die bijvoorbeeld in kool, peulvruchten en zoetstoffen voorkomen) en fructanen (koolhydraten in fruit en honing). Twee patiënten zijn voortijdig afgehaakt, omdat ze verstopping kregen door het dieet. De onderzoekers hebben goede hoop dat het FODMAP-dieet een effectieve behandeling voor de meeste mensen met het prikkelbare darmsyndroom, ook al omdat het uit onderzoek in andere landen blijkt. En zo zijn er steeds meer onderzoeken. In het voorjaar 2014 heeft het Martini ziekenhuis een artikel over het dieet gepubliceerd in het Nederlands tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Wat zijn Fodmap’s

FODMAP’s zijn voedingsstoffen (moleculen), die klachten zoals gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken. De voedingsstoffen zijn korte keten koolhydraten en verwante alcoholen: oligosachariden van fructose (fructanen) en galactose (galactanen), disachariden (lactose), monosacharide (fructose), en suiker alcoholen (polyolen) zoals sorbitol, mannitol, xylitol en maltitol. Deze voedingsstoffen worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm en komen in de dikke darm terecht.

Spastische darm, PDS, darmklachten

FODMAP koolhydraten worden door iedereen slecht opgenomen. Alle FODMAPs die niet geabsorbeerd zijn in de dunne darm, gaan naar de dikke darm. Daar worden de koolhydraten snel gefermenteerd, oftewel omgezet door de darmbacteriën die daar aanwezig zijn. Dit resulteert in productie van stoffen en gassen, waardoor de darm opzwelt. Bij mensen met gevoelige darmen (spastische darm, PDS) geeft dit een opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook kunnen deze koolhydraten vocht aantrekken in de darm, waardoor de darm opzwelt. Door de druk krijg je een opgeblazen buik en pijn. Voorbeelden van deze koolhydraten zijn lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en koolhydraten uit tarwe, kool en bonen.

Prevalentie: hoeveel mensen hebben een prikkelbare darm

Het Prikkelbare Darm Syndroomm (PDS) komt in de algemene Nederlandse bevolking (gemeten met zelfrapportage) voor bij 15 tot 20% van de vrouwen en 5 tot 20% van de mannen. De incidentie in de huisartsenpraktijk (CMR) is voor de periode 1998 tot 2006 voor mannen 2 tot 3 per 1000 per jaar en voor vrouwen 6 tot 7 per 1000 per jaar. De prevalentie is voor mannen 4 per 1000 en voor vrouwen 10 per 1000. Internationaal gezien heeft PDS een geschatte prevalentie van 14 tot 24% bij vrouwen en 5 tot 19%. Dit betekent dat bijna 2 miljoen Nederlanders pds klachten heeft! Het FODMAP dieet werkt bij een groot deel van de mensen met PDS. Volgens onderzoeken liggen de bewijzen tussen de 50 en 85%. Als je dit uit zou rekenen dan zou bij wijze van spreken 1 miljoen Nederlands baat hebben bij het FODMAP dieet!

FODMAPS in darmen

FODMAP dieet volgen

Als je besluit om het fodmapdieet te gaan volgen is het van groot belang dat het zeker is dat je klachten op PDS berusten en niet op een andere ziekte. Daarom adviseren we je om, voordat je met het dieet begint, met je huisarts te overleggen. Voor wie is het FODMAP dieet geschikt? Eigenlijk voor alle mensen met PDS en voor alle mensen met darmklachten.

FODMAP dieet bestaat uit 3 fasen: eliminatie, herintroductie en ‘way of life’

Het laag FODMAP dieet bestaat uit 3 delen: het eliminatie dieet vervolgens gevolgd door herintroductie om erachter te komen waardoor de klachten veroorzaakt worden en als laatste het aangepaste FODMAP dieet.

 1. Eliminatiefase: De richtlijnen adviseren 2-6 weken de inname van voedingsmiddelen met hoog FODMAP’s flink te verminderen. Voor veel mensen kan dit een behoorlijk streng dieet zijn, dus een diëtist inschakelen voor de begeleiding is geen overbodige luxe. Veel mensen ervaren in deze zogenoemde ‘eliminatieperiode’ al heel veel verlichting van hun klachten.
 2. Herintroductiefase: In de weken erna wordt steeds een groep koolhydraten toegelaten in de voeding. Bijvoorbeeld fructose (appels,  mango, honing) of lactose (melk, yoghurt). Alle FODMAP groepen worden apart getest. Als de klachten dan terugkomen of verergeren, is het duidelijk wat de boosdoeners zijn. Herintroductie van FODMAP’s is een essentieel onderdeel van het proces. Het wordt aanbevolen om het dieet te volgen onder begeleiding van een diëtist, bij voorkeur een specialist in maag- en darmklachten.
 3. Personalisatiefase: Uiteindelijk heb je een dieet op maat, zonder de specifieke korte keten koolhydraten die bij jou klachten geven. Dat dieet kun je blijvend volgen om klachten te voorkomen. Het is per persoon verschillend hoeveel FODMAP inname kan worden getolereerd voordat symptomen worden veroorzaakt. Je hebt dan een manier gevonden, een ‘way of life’ met zoveel mogelijk FODMAP’s en zo min mogelijk klachten.

Hoe streng is het FODMAP dieet?

Het dieet is zo streng als je het zelf wilt maken. Je kan alle koolhydraten hoog en beperkt in FODMAP’s tijdelijk weglaten. Een minder strenge variant is alleen weglaten van voedingsmiddelen die veel FODMAP’s bevatten. Een andere variant is dat je niet alle FODMAP groepen tegelijkertijd weg laat, maar per groep of 2 groepen tegelijkertijd.

FODMAP dieet lijst

Er zijn betrouwbare FODAMP dieet lijsten te vinden: de meest betrouwbare lijst is die van de Monash University App. De app is vertaald naar het Nederlands. De meest geupdate lijsten kan je GRATIS hier downloaden! De voedingsmiddelen laag in FODMAP’s zijn groen, beperkt oranje en hoog in FODMAP’s rood zowel op de lijsten als in de app te vinden.

FODMAP dieet begeleiding door de diëtist

Het FODMAP dieet is geen simpel dieet. Het dieet is echter nieuw en nog niet bij alle diëtisten en huisartsen bekend. Het kan daardoor moeilijk zijn om een diëtist te vinden die bekend is met dit dieet.De dietist zal voor de 1e fase (eliminatiefase) adviseren welke voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAPs vermeden moeten worden. Na deze strenge lage FODMAP restrictie, zullen mensen die het dieet volgen weer naar de diëtist.  De diëtist:
a) beoordeelt hoe goed je reageert op de dieetbeperkingen, en
b) bespreekt jouw individuele tolerantie niveau
c) helpt met voldoende variatie in je voeding
d) helpt om te voorkomen dat je (op lange termijn) geen voedingstekorten krijgt
e) helpt bij het lezen van etiketten en hoe om te gaan met feestjes en uit eten gaan.

Sigrid van der Marel is de eerst Nederlandse diëtist die KCL (King’s College London) gecertificeerd en de enige Monash gecertificeerde FODMAP diëtist. Zij beheert ook de pagina van Fodmap Foodies met info over het dieet en fodmap recepten.

Een lijst van ALLE gespecialiseerde FODMAP dietisten zijn te vinden op www.fodmapdietist.nl 

KCL FODMAP certificaatCertificaat Monash FODMAP

Het FODMAP dieet is niet levenslang

Het FODMAP-arme dieet heeft zo geholpen … veel mensen (ook onze cliënten) hebben baat bij het dieet. Maar het is belangrijk om te weten … het low FODMAP dieet is niet een levenslang dieet.  Het is natuurlijk geweldig als je minder darmklachten hebt, en het is geweldig dat je rust in je buik hebt! Het is echter wel heel belangrijk om niet te lang te wachten met de herintroductie fase van het FODMAPdieet om weer FODMAPs in je dieet in te voeren en het is nodig om jouw persoonlijke koolhydraat triggers te identificeren. Gaat de eliminatiefase fantastisch? Heb je nagenoeg geen klachten meer maar gaat het opnieuw introduceren van voedingsmiddelen zonder goed succes, overweeg dan het volgende:

 • Doe je de herintroductie wel op de goede manier? Voeg je inderdaad alleen maar voedingsmiddelen toe die slechts een FODMAP bevatten? Het herintroduceren van een appel heeft in het begin van de herintroductie bijvoorbeeld helemaal geen zin omdat een appel meerder FODMAPs bevat(fructose en sorbitol). Honing of mango bevatten qua FODMAPs alleen fructose en GEEN andere FODMAPs en zijn dus geschikte voedingsmiddelen om de fructose test te doen.
 • Blijf tijdens de herintroductiefase ook vasthouden aan het dieet dat je deed voor de herintroductiefase. Het kan best zijn dat je meer last hebt omdat je uit eten bent geweest en misschien toch meer FODMAPs binnen hebt gekregen dan de bedoeling was, dit kan je resultaten ook beinvloeden. Pak dan je dieet weer helemaal op.
 • Het kan best zijn dat je last hebt door andere oorzaken of foutjes in je dieet. Het is daarom het beste om advies en begeleiding te krijgen van je diëtist die ervaring heeft met het FODMAP dieet.
 • Als je alle FODMAPs hebt geherintroduceerd, je wordt begeleid door een ervaren dietist, en je hebt nog steeds klachten, dan zou het kunnen zijn dat er meerdere problemen kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan andere oorzaken zoals een dunne darm bacteriële overgroei, histamine intolerantie of gluten gevoeligheid.
 • Test tijdens de herintroductie ook alle typen FODMAPs voorzichtig. Begin op de eerste dag echt met een klein beetje anders is de kans groot dat je direct veel klachten krijgt. En verdubbel op dag 2 de hoeveelheid van dag 1. Op de 3e dag kan je (zonder klachten) de FODMAP die je test bij elke maaltijd toevoegen.

Het is bewezen dat het FODMAP dieet de hoeveelheid gunstige darmbacteriën zoals bifidobacterien {Onderzoek zie hier} verminderen. Het is bekend dat onze darmbacteriën een belangrijke rol spelen bij gezondheid en ziekte weten de wetenschappers nog niet wat de gevolgen op lange termijn zijn bij het lang volgen van het FODMAP dieet. Dus .. vergeet niet om alle FODMAPs uit te testen en zoveel mogelijk FODMAPs (met name fructanen en galactanen) weer in te voeren in je dieet. Leer je eigen grens per fodmap groep kennen! Weest niet bang om voedingsmiddelen te herintroduceren, nu of over een tijdje. Je tolerantie voor voedingsmiddelen verandert ook omdat je darmflora ook verandert en in balans zal komen. Doe het dieet dus goed en krijg hulp van een deskundige diëtiste. En … luister naar je lichaam!

ps: En als je al een tijdje fodmap vrij of fodmap arm eet is het aan te raden een breed spectrum probiotica voor minimaal 1 maand te nemen om je darmflora weer in balans te brengen

met dank aan Kate Scarlata. 

Krijg je het gevoel dat het FODMAP-dieet ook iets kan zijn voor jou? Ga het vooral niet op eigen houtje doen. Neem contact op met een diëtist die gespecialiseerd is in dit dieet. Dan weet je zeker dat je het dieet goed uitvoert en dat je geen tekorten oploopt tijdens de testperiode. Overigens is het FODMAP-dieet niet geschikt voor mensen zonder darmklachten. Het is namelijk heel aannemelijk dat de FODMAPs, door hun interactie met darmbacteriën, voor ‘gewone’ mensen juist wel gezond zijn. Bovendien kan je door het FODMAP-dieet een andere darmflora krijgen, of te weinig vezels binnenkrijgen. Niet iets om mee te experimenteren. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.

6 dingen die je moet weten over FODMAPs

 1. FODMAPs zijn geen ingrediënten, allergenen of eiwitten, het zijn een groep van koolhydraten. FODMAPs zijn te vinden in een breed scala van levensmiddelen , van appels tot melk en van honing tot bruine bonen . Deze koolhydraten worden slecht geabsorbeerd in de darm en kan bij sommige mensen maagklachten en andere gastro-intestinale symptomen veroorzaken.
 2. Als je aanhoudende gastro-intestinale klachten hebt, zou het FODMAP-dieet kunnen helpen. Het dieet moet nauwlettend worden gevolgd waarbij specifieke voedingsmiddelen en ingrediënten moeten worden vermeden in het begin. Het lage FODMAP dieet bevat nog heerlijk gezond voedsel met inbegrip van fruit zoals bananen, aardbeien, kiwi’s, groenten zoals aardappel, courgette, paprika, pompoen, rijst ,quinoa, noten en zaden, vlees, eieren en nog veel meer.
 3. De gluten bevattende granen tarwe, gerst en rogge zijn hoog in FODMAPs. Tarwe, gerst en roggeproducten staan allemaal op de lijst van voeding hoog in FODMAPs. Het dieet zou dus geschikt kunnen zijn voor mensen met coeliakie. Echter glutenvrije voedingsmiddelen kunnen nog steeds veel FODMAPs bevatten. Voor een aantal patiënten met coeliakie die problemen blijven houden met de spijsvertering, zelfs met een glutenvrij dieet, kan fructose malabsorptie de boosdoener zijn. Sommige mensen lijken gevoelig voor gluten te zijn (bekend als glutensensitiviteit). Uit onderzoek is gebleken dat sommige van deze mensen beter reageren op een laag FODMAP dieet dan een glutenvrij dieet. Sommige onderzoekers zijn zelfs begonnen te onderzoeken of een deel van de glutengevoelige populatie eigenlijk niet gevoelig zijnn voor gluten, maar voor andere voedingsmiddelen die veel FODMAPs bevatten.
 4. FODMAPs zijn niet slecht, ze zijn gewoon niet goed voor iedereen. Net als met gluten reageren sommige mensen sterk op voedingsmiddelen die hoog zijn in FODMAPs.  Anderen hebben hebben helemaal geen last van FODMAPs.
 5. Het lage FODMAP dieet is geen wondermiddel. Elk lichaam is anders. Sommige mensen zullen een ongelooflijke verbetering van de gezondheid te zien door het verminderen van hun FODMAPs inname.
 6. Als je een laag FODMAP dieet overweegt, overleg dan eerst met je arts of diëtist. Deskundige begeleiding en ondersteuning is essentieel om succes te kunnen krijgen bij het volgen van het FODMAP dieet, omdat het lastig is welke voedingsmiddelen je kan eten en welke je moet vermijden. Het is ook belangrijk om informatie van de juiste bron te krijgen. De diëtist die ervaring heeft met het laag FODMAP dieet kan u helpen dat u niet onnodig bepaalde voedingsmiddelen vermijdt en de dietist kan u helpen bij het een gevarieerd en voedzaam laag FODMAP dieet.

FODMAP’s in de voeding

In het FODMAP boek is een (beperkt) overzicht welke voedingsmiddelen welke fodmaps bevatten. overzicht fodmaps

Polyolen

De volgende voedingsmiddelen zijn hoog in sorbitol (E420):

  • abrikoos (bij 2 abrikozen zijn er ook wat fructanen aanwezig) en gedroogde abrikozen
  • appels (bevatten ook fructose) en gedroogde appels
  • avocado (vanaf 1/4 of 40 g een matige hoeveelheid)
  • bramen
  • broccoli (bij 90 gram of meer, bevat dan ook veel fructanen en galactanen)
  • chutney (bij 3el of 75 g)
  • kersen (bij 6 stuk een matige hoeveelheid, kersen zijn ook hoog in fructose)
  • kokos, geraspt (bij 37 g een matige hoeveelheid)
  • kokoswater (bij 250 ml, bevat dan ook wat fructanen)
  • lychees (bij 5 stuks een matige hoeveelheid)
  • mais (bij 1 stuks of 85 g, bevat dan ook een matige hoeveelheid galactanen)
  • nectarine (bevat ook veel fructanen)
  • peer (bevat ook veel fructose)
  • perzik
  • pruimen (bevatten ook  veel fructanen)

Lactose

Lactose, melksuiker, is een dubbele suiker en ook een fodmap en zit in zuivel van koe, geit en schaap. De meeste mensen die last hebben van producten met lactose hebben te weinig lactase enym, het enzym dat lactose in de dunne darm splits. We spreken dan van lactose-intolerantie. Het FODMAPdieet gaat uit van dat de meeste mensen die te weinig lactase enzym hebben, maximaal 3-4 gram lactose per portie kunnen nuttigen zonder klachten. Zie ook de blog over lactose-intolerantie.

Zie ook site over het FODMAP dieet en de FACEBOOK pagina over fodmaps

Meer informatie over Wat is Fodmap?

Er zijn veel vragen over het gebruik van spelt, speltmeel, speltbrood. Zie hiervoor onze blog over spelt

FODMAP recepten

Voor recepten zijn er diverse pagina’s. Wij posten regelmatig recepten die geschikt zijn voor het FODMAPdieet: kijk hier voor de recepten. Kijk ook eens op de site van FODMAP FOODIES voor FODMAP recepten.

Samenvatting

FODMAP dieet ervaringen

Al van kinds af aan heb ik problemen met mijn darmen en er werd altijd weer gezegd spastische darm, dus veel vezels eten. Toen ik zomer 2015 weer darmontstekingen had en me maar moe bleef voelen ben ik gaan zoeken op internet en kwam ik het low-fodmap dieet tegen en zag dat Sigrid voor mij de dichtstbijzijnde diëtiste was die hier goed van op de hoogte was. Omdat ik niet zomaar zelf wilde starten heb ik contact met Sigrid gezocht, eerst via mail en naar aanleiding daarvan heb ik toen besloten een afspraak te maken in haar praktijk. We hebben alles op een rijtje gezet en zijn helemaal naar de basis terug gegaan met voeding en na een aantal maanden was duidelijk waar ik wel en niet tegen kon. Ik ben nu een jaar verder en voel me een stuk beter, minder moe en een regelmatige stoelgang. Er blijven altijd wel momenten dat het even wat minder gaat, de hormonale cyclus is hier het probleem van, maar ach. Ik eet nu helemaal glutenvrij, geen champignons, uien, knoflook en met mate aardappelen en tomaat. Lactose vrije- en/of soja melk en yoghurt en iedere ochtend havermout en een banaan en ik eet zoveel mogelijk fod-map low producten. Het is niet altijd eenvoudig, maar wel een uitdaging om iedere keer maar weer een lekker gerecht te maken. Ik heb het contact met jou Sigrid als prettig ervaren en kan altijd bij je terecht als ik vragen heb, dankjewel.

Groetjes Arianda

Hallo mijn naam is Miranda en ik heb al een spastische darm vanaf mijn 22 ste. Ik ben nu 46 jaar. Het begon met aanvallen van hevige buikkrampen die ik niet kon verklaren. Na onderzoek van de huisarts kreeg ik de mededeling een spastische darm. Ik had een aantal jaren gelukkig maar eens in de tijd hier last van. Ik had voor mijn gevoel veel last van onbewuste stress die de krampen veroorzaakte. De afgelopen jaren heb ik nogal wat problemen gehad met mijn darmen veel klachten en veel vaker last. Mijn ontlasting werd ook steeds vervelender. Een paar onderzoeken gehad waar gelukkig niks vervelends uit kwam. Maar de klachten waren er nog steeds en ik was ook zo moe. Gelukkig kreeg ik een tip om eens op Fodmap op internet te kijken. Ik wist ondertussen wel al als ik bepaalde dingen had gegeten dat ik daar wel buikpijn van kon krijgen. Het FODMAP dieet sprak mij wel aan en ben aan de slag gegaan. Wel met behulp van Sigrid , want ik vond het wel prettig om samen te kijken waar ik nou last van kon hebben. Inmiddels weet ik waar ik wel en niet tegen kan en gaat het super met mij. Ben niet meer moe en mijn buik is rustig. Ik vond het geen moeilijk dieet en er blijft genoeg lekkers om te eten. Ik raad het iedereen aan die last heeft van zijn buik .

groetjes Miranda

Voordat ik bij jou terecht kwam heb ik bij de huisarts gelopen met hevige buikpijn en obstipatie klachten voor zolang ik me kan herinneren. Ik wist niet beter. Ik wilde niet mijn leven lang een “zakje” of een “pilletje” blijven gebruiken en heb allerlei onderzoeken gedaan om uit te sluiten dat er somatisch iets niet goed was met mijn darmen. Ik kreeg toen de diagnose PDS. Mijn huisarts kon mij niet verder helpen dan met een pilletje of een zakje. Dit was het moment dat ik zelf op onderzoek ging wat nu verder. Ik belande bij het FODMAP dieet en heb dit zelf gevolgd in het begin. Later bij jou en Mirte FODMAP arm koken gevolgd wat mij zeer goed heeft geholpen en ik weer lekker heb leren koken en eten. Bij het introductie fase van FODMAP liep ik tegen dingen aan waar ik niet uitkwam en heb toen jou hulp ingeschakeld. Jij hebt mij begeleid hierin en ik ben er heel erg wijs van geworden en leef nu eigenlijk pijnvrij als ik goed oplet wat ik niet mag. Dit was dankzij jou hulp omdat ik het allemaal niet zelf op orthomoleculair niveau kan inzien natuurlijk. Hiervoor mijn grote dank. Jij was altijd bereid om mij antwoord te geven op mijn mailtje of een telefoontje en wij hadden ook vaste afspraken dat je mij belde. Je was altijd meelevend en meedenkend. De reden dat ik jou als coach zo graag mocht is omdat je een leuke persoonlijkheid hebt. Je bent vriendelijk en geduldig en je straalt rust uit. Ik had altijd het gevoel dat je er voor mij was om mijn vragen te beantwoorden gedurende mijn introductie fase. Dank je wel.

Mary-Ruth

Sigrid heeft mij over de laatste drempel geholpen om te starten met het `fodmap’ dieet. Ik zag er erg tegenop om zoveel voedingsmiddelen niet te kunnen eten, maar door mijn gesprek met haar werd dat allemaal relatief. reuze blij dat ik dit nieuwe eetpatroon heb doorgezet. Ik ben nagenoeg van mijn klachten af en als ik een keertje uit de band spring met voeding die niet goed voor mij is, dan ben ik in staat binnen 24 of 48 uur weer balans in mijn buik te krijgen! Ik kan iedereen met PDS adviseren met Sigrid in gesprek te gaan.

Manon

Sigrid heeft mij enorm geholpen in de begeleiding van het Fodmap-dieet. Voordat ik startte had ik heel veel buikpijn, was ik erg moe en was mijn buik ook heel erg opgezet. De MDL-arts in het ziekenhuis raadde mij aan met het Fodmap-dieet te starten. Ik had nooit gedacht dat een dieet mijn klachten zo erg zou kunnen doen afnemen! Sigrid wist al mijn vragen duidelijk en adequaat te beantwoorden en stimuleerde mijn enthousiasme om het dieet vol te houden. Haar insteek was heel positief: ze legde de focus niet alleen op wat ik niet meer zou mogen eten, maar juist op waar ik net wel tegen zou kunnen. Heel fijn! Met haar ruime ervaring en brede kennis kan ik haar iedereen aanraden die een Fodmap-dieet wil volgen!

Pauline

Al mijn hele leven worstel ik met klachten door een prikkelbare darm. Verschillende artsen gooiden het op onregelmatige werktijden, verkeerde voeding, stress en zo verder. Heb wat afgetobd maar niets hielp. Mijn zus, kinderarts, las in het MedischTijdschrift voor Geneeskunde een artikel over het FODMAP dieet en zei: Ga dit maar eens proberen, FODMAP is tenminste wetenschappelijk onderbouwd. Heb het terzijde gelegd, maar mijn klachten waren zo erg dat ik elke avond over de grond kroop van de buikpijn, tijdens het avondeten vaak dubbelklapte van de kolieken en een angstaanjagend opgeblazen en pijnlijke buik had. Heb in het ziekenhuis een coloscopie laten doen om bepaalde dingen uit te sluiten en slik sindsdien dagelijks Magnesium tegen de obstipatie. Pijn was er nog dus ik was rijp voor het FODMAP. Na rondje op Google kwam ik bij SIgrid terecht want ik wilde graag bij de bron zijn, iemand die vanaf het begin zich in het FODMAP had verdiept en uitgerold.  Na een prettig telefonisch intakegesprek en het bijhouden van lijsten kwam ik bij haar in de praktijk. Ze heeft een enorme kennis, luistert goed en probeert je aanwijzingen te geven hoe FODMAP vol te houden passend bij je levenswijze. Al snel kwamen de boosdoeners eruit. Tarwe en Lactose. Sinds ik dat laat staan heb ik een totaal ander leven. Veel meer energie, en een platte, nagenoeg pijnloze buik. Sigrid, dank je wel!

Met opgeruimde groet, Leonie Langius

Als kind had ik al veel klachten op het gebied van allergieën, astma en overgevoeligheden. Toen ik begin 20 was kreeg ik ook spastische dikke darm klachten. Ik had het al geaccepteerd en dacht het gewoon bij mij leven hoorde en er geen verbetering meer zou optreden. Twee jaar geleden ben ik een aantal malen bij de huisartspost terecht gekomen met zeer erge buikpijnen/krampen en een opgezette buik en dacht dat ik iets ergs onder de leden had, maar de klachten kwamen allemaal van de spastische dikke darm af. Vorig jaar besloot ik een afspraak te maken met diëtiste Sigrid. Mijn voedingspatroon en overgevoeligheden zijn toen onder de loep gegaan en ben op advies van Sigrid het Fodmap dieet gaan volgen. Had er weinig vertrouwen in dat mijn klachten door een andere voedingspatroon zouden kunnen verbeteren. Het was pittig om vele voedingsproducten te laten staan en heel anders te moeten gaan eten. Toen mijn verbazing trad er verbetering op en had ik nog maar amper buikpijnen ook mijn opgezette buik verminderde! Zo bleek ik heel slecht te reageren op o.a. lactose. Ook kon ik na het Fodmap dieet weer voorzichtig een aantal voedingsproducten eten, een aantal voedingmiddelen zou ik nooit meer kunnen eten qua de overgevoeligheid en klachten maar dit heb ik er graag voor over! Ook vind ik het nu leuk om door middel van andere recepten en voeding te experimenteren met koken er zijn nog zoveel mogelijkheden. Ik kan iedereen aanraden om met allergie en overgevoeligheidsklachten naar de diëtiste te gaan omdat een andere voedingspatroon zoveel verbetering kan laten zien!

Karin Haasnoot

Comments (32)

 1. Martijn greuter

  Ik ben al twee weken Bezich met. FOD- map .maar het werkt niet .
  Wand ik zie nog geen verbetering!
  Groeten van Martijn

 2. Beste Martijn, het FODMAP-dieet werkt bij 75-80% van de mensen met pds WEL. Het zou kunnen zijn dat jij behoort in de groep mensen bij wie het niet werkt of dat het bij jou wat langer duurt. Gemiddeld duurt het 3,5 week voordat mensen nagenoeg klachtenvrij zijn. Er is dus nog hoop!
  Daarnaast adviseer ik je ook om het dieet te doen onder begeleiding van een dietist om te kijken of je geen dieetfouten maakt.
  Suc6

 3. beste marcel ik heb hulp van een dietist ! ik ben al drie weken met haar bezig !
  maaar mijn onderbuik blijft erg hard hoor en ik heb ook veel last van buik krampen !
  ik wil niet een heel jaar buikpijn hebben hoor ! de internist kwam met het fod map dieet aan zetten ! maar ik het help niet tegen de super erge pijn die ik heb !
  groeten van martijn !

 4. Ik vind het reuze moeilijk! Is er geen productlijst beschikbaar met wat goede fodmap producten zijn? Voorbeeld waar ik tegenaan loop; spelt ontbijtgranen zouden goed moeten zijn, maar lees je verder zit er weer veel glucose in! Heb echt moeite met eten kopen.

 5. Hey,
  Dit had ik eerder moeten weten. Nu gaat het goed heb eigenlijk ook een beetje dit dieet gevolgd. Nu ik bijna geen tarwe meer eet en minder suikers gaat het best goed.
  Ben niet volledig van mijn klachten af maar het is nu goed te doen.
  Heb aanvallen maar het hersteld zich wel weer.

 6. Beste Sigrid, wat een mooie site heb je! Veel duidelijke info is er te vinden. Ik heb een vraagje:
  Ik zit nu in week 3 van het eliminatie dieet. Eind september ga ik weer naar de diëtist en als het goed is, mag ik dan gaan beginnen met de herintroductie. Nu staat er in oktober 6 dagen in Duitsland gepland, deels werk, deels vrije tijd. Ik verblijf daar in een redelijk luxe hotel, verwacht dat men daar wel rekening kan houden met mijn dieetwensen. Waar ik echter tegenop zie, zijn de dagelijkse lunches en diners. Glutenvrij kun je nog wel mee aankomen in een restaurant, lactosevrij ook wel. Maar Fodmap arm? Hebben je hier ervaring mee en heb je tips? Eigenlijk vind ik het te eng om te gaan…

 7. Beste Fimke,

  Dank je voor het compliment 🙂
  Ik had je vraag al beantwoord op de FODMAP pagina. Bij deze dubbel:
  Dit is mijn advies:
  – Denk in ‘mogelijkheden’ bijvoorbeeld zelf wat meenemen.
  – En er is vaak genoeg keus wat je wel kan nemen. Vraag bijvoorbeeld dat je geen tarwe ui knoflook en lactose mag, dan zit je grotendeels goed!! Zeker omdat je in oktober al ca 7 weken bezig bent waardoor je wellicht al weet of je gevoelig bent voor tarwe ui knoflook of lactose. Succes!

 8. Na 8 weken is het zover dat ik aan de herintroductie kan beginnen.
  Echter ik vind het nogal moeilijk omdat niet aangegeven staat hoeveel ik nu van iets mag eten. Om bijvoorbeeld 3x in de week bieten te gaan eten is niet echt aantrekkelijk.
  Daarnaast zijn veel groeten en fruit niet verkrijgbaar vanwege het seizoen.
  Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Het voorbeeldschema dat ik van de dietist heb gekregen (die ook de op fodmapdieet site staat) is erg summier en helpt mij niet.

  Daarnaast lijkt het wel of ik sterker reageer op hetgene ik juist 2 maanden vermeden heb, dit geldt ook voor de producten die ik wegens voedselintolerantie 2 maanden heb vermeden zoals ei.

 9. Beste Rosita
  Qua introductie is het beste om voedingsmiddelen te testen die alleen maar 1 groep fodmaps bevatten. Als regel geldt op dag 1 de helft van een normale portie en dag 2 een normale portie.
  Belangrijk
  – hou een klachtendagboek bij zodat duidelijk gaat worden welke type FODMAPs problemen geven en welke niet.
  – Vermijd uit eten gaan op de testdagen.
  – Gebruik niet meer of minder thee, koffie en alcoholhoudende dranken dan normaal.

  Qua testen lactose gaat wel lukken denk ik. Fructose testen kan met verschillende voedingsmiddelen denk aan mango, honing, agavesiroop. Qua fructanen zijn er ook genoeg mogelijkheden. Qua galactanen helaas niet maar vaak weten mensen wel of ze tegen bonen/peulvruchten kunnen. En ook de bij de polyolen zijn genoeg mogelijkheden.
  Bietjes zijn niet handig om te testen omdat ze zowel fructanen als galactanen bevatten.
  Het kan zeker dat je erger reageert dan voorheen omdat het kan zijn dat je darmflora is veranderd. Heel goed en langzaam herintroduceren is mijn advies.
  Gaat het zo lukken denk je of heb je meer exacte voorbeelden nodig?
  groet

 10. Ik ben na 25 jaar ellende heel blij met dit dieet. Ja, het is bewerkelijk en ja, ondanks mijn vroegere dieetervaringen, maak ik fouten. Maar ik voel me zoveel beter nu, na 6 weken, dat ik zeker doorga. Na de eerste 2 weken, begin je inzicht te krijgen en oplossingen te vinden die passen bij je eigen eetpatroon.
  De klachten zijn niet helemaal weg en soms weet ik niet waaraan dat ligt en wat ik kan doen om het op te lossen of te voorkomen, Maar ik ben zo gemotiveerd geraakt, dat ik zelfs niet in de verleiding kom om voor mij lekkere zaken te eten, als die niet goed voor me zijn.
  Ik doe dit wel samen met een diëtiste.

  Heel veel sterkte en succes voor alle lotgenoten,

  Marie-José

 11. ben net begonnen met fodmap dieet..maar ga over een week op vakantie naar oostenrijk.is er ergens een duitse versie van de lijsten met ingredienten die ik NIET mag hebben?? Dan kan ik die aan de kok van het hotel geven 🙂

 12. Hoi Felix
  Ons Duits is niet zo goed…. misschien kan je zelf onderstaande ingredienten vertalen?

  appelextract
  bietenvezels
  bloem
  bonenmeel
  chichorei
  droge melkbestanddelen
  erwtenvezel
  fructo-oligosacchariden (FOS)
  fructose
  fructose-glucose stroop
  fructosestroop
  fruitsap concentraat
  geconcentreerde vruchtensap
  gedroogde knoflook
  gedroogde uien
  gedroogde vruchten
  glucose-fructose stroop
  GOS
  high fructose corn siroop (HFCS)
  honing
  inuline
  isomalt (E953)
  kamut
  knoflookpoeder
  knoflookpuree
  lactitol (E966)
  lactulose
  lupine
  maisstroop
  maisvezel
  maltitol (E965)
  mannitol (E421)
  melkpoeder
  miso
  oligofructose
  polydextrose (E1200)
  sojabonen
  soja eiwit isolaat
  sorbitol (E420)
  tarwe
  tarwemeel
  uienextract
  uienpoeder
  volkoren meel
  wei eiwit concentraat
  wei protein/eiwit concentraat (WPC)
  weipoeder
  witmeel
  xylitol (E967)
  zeiden tofu

 13. dank!…nog een vraagje (misschien stom…).:
  Er staat overal dat ik alleen HARDE kazen mag…maar wat is dat dan.??.is Old Amsterdam dan wel of niet goed bijvoorbeeld?
  Mag ik wel of niet gewoon plakjes kaas eten?

  weten jullie dat?

 14. hoi Felix:
  Door het productieproces van harde kaas bevatten harde kazen meestal bijna geen tot geen lactose. Kijk maar eens op de voedingswaardetabel van een gangbare Goudse kaas; meestal nul gram koolhydraten / suikers en dus ook geen lactose. Bij de productie van harde kaas wordt er zuursel en stremsel toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de vaste stoffen (eiwit en vet) in de melk samenklonteren. Deze geklonterde massa (wrongel) wordt vervolgens gescheiden van de lactoserijke vloeistof (wei). Van de lactosearme/lactosevrije wrongel wordt vervolgens kaas gemaakt. Bij alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, boerenkazen, geitenkaas, Kees Kaas, schapenkaas) is sprake van een zodanig productieproces dat de lactose tijdens het proces wordt uitgewassen / verzuurd. Wat er na de bereiding van de kaas nog overblijft is zeer weinig lactose en verdwijnt binnen 24 uur na de productie. Jonge en Jong Belegen kazen kunnen nog enige sporen van lactose bevatten. Belegen t.m. oude kazen zijn zeker lactosevrij. Voor harde buitenlandse kazen (Cheddar, Emmenthaler, Gruyère, Cantal, Parmesan etc.) geldt in dit geval hetzelfde.
  Voor meer info over kazen en lactose, zie: http://www.fodmapfoodies.nl/fodmap-dieet/fodmaps-in-de-voeding/lactose/

 15. dankjewel voor alle toelichting!…hoe zit t eigenlijk met xylitol…ik zoek kauwgom en heb iets gevonden met Stevia maar er zit ook xylitol in die kauwgum….mag dat in kleine hoeveelheden??

 16. hoi,

  Heeft er iemand een tip voor verstopping ?
  ik ben al 3 weken bezig en heb elke week flinke buikpijn en voel me dan beroerd (heb het ook erg koud).
  ik ben hooguit 1 a 2 dagen klachtenvrij en hou me streng aan het dieet, vandaar ook de
  lage bloedsuikers en gewichtsverlies.
  Heeft er iemand ook ervaring met lage bloedsuikers ? een stuk fruit red ik het niet op.
  N.B. ik ben onder begeleiding van dietiste,

  groetjes
  Hanneke

 17. Ik wil het dieet ook gaan volgen kan pas over een maand bij de arts terecht.ik krijg steeds meer last vanijn buik en maag.

 18. Ja dat ga ik zeker doen! Ben al wel wezen kijken in de supermarkt naar de juiste dieet spullen
  Gr Mieke

 19. Hoi samen,

  Kreeg vanmorgen t advies om deze dieet te gaan volgen van me dietiste.
  Ik heb weinig energie, altijd moe en me lichaam verwerkt me eten niet.
  Buiten dat reuma, fibromyalgie en CVS naast hartklachten.
  Nu ook dus bloed in me ontlasting en zelfs zwarte ontlasting, dan weer verstopping, dan weer diarree en dikke buik, strakke buik en pijn.
  Van de winderigheid maar niet te spreken.
  Dus ik zet mijn laatste hoop maar op dit dieet en ga aan de slag.
  Helaas doet me huisarts me niet doorverwijzen naar darmonderzoek, volgens hem mankeer ik niks.
  Dus aan de slag, al ben ik nu al moe van.

  Groetjes Manuela

 20. Beste Manuela

  Bedankt voor je verhaal. Het is jammer dat uw huisarts u niet doorverwijst. Het zou wel moeten!

  Ik denk zeker dat fodmap bij u kan werken. Als u hulp daarbij nodig heeft, kan ik u wellicht helpen. Dit kan op locatie maar ook telefonisch/mail/skype etc.

  Met vriendelijke groet
  Sigrid vd Marel

 21. Ik wil ook het fodmap dieet volgen. Vandaag advies van de huisarts ff te googelen. Vraag: waar kan ik begeleiding krijgen? woon in Amsterdam.

 22. Ik ben mijn galblaas kwijt, maar ook een stuk van de dikke darm door darmkanker. Ik heb dus geen glutenintolerantie of coeliakie, maar mijn vertering is verre van optimaal. Ik heb 3 jaar getobd met een zeer onvoorspelbare darmwerking. Onlangs heb ik van de mdl-arts de FODMaP lijst van het Martiniziekenhuis gekregen en ben daarmee aan de slag gegaan. Vooralsnog gaat dat goed. Ik vind het niet altijd even lekker (vnl. pasta vind ik erg tegenvallen) maar weet er wel iets van te maken. Ik ben blij met jullie site en uitleg van het herintroduceren van groepen FODMaPs (want dat heeft de arts niet uitgelegd…). Vraag: is die diëtist iets dat echt moet? De arts heeft het er niet over gehad….

 23. Hoi,

  Ik ben nu exact 3 weken bezig met het Fodmap dieet. Ik dacht bij 2,5 week dat het beter ging maar de laatste 4 dagen heb ik weer erg veel last van mijn buik.
  Naar mijn idee volg ik het dieet streng en ik baal er dus erg van dat ik weinig tot geen verbetering merk.
  Ik volg via mijn dieetiste het weekmenu van Fodmap Foodies en vul het nu aan met recepten van Karlijn’s Kitchen. Ik vind dat ik echt nog wel lekker kan eten, veel nieuwe recepten erbij maar zo balen dat het momenteel alleen maar erger lijkt te worden.
  Brood vind ik nog wel lastig…mag ik nu wel of niet 100% speltbrood eten?

 24. Beste Pien,

  Wat fijn dat het een stuk beter gaat met het FODMAP dieet. Ja een dietist is zeker wel aan te raden, als is het maar om je te helpen om de puntjes op de i zetten met het dieet en vooral met het herintroduceren door je triggers en de tolerantiegrens van je triggers te ontdekken.

  succes

 25. Beste Nicole,

  Heb je ook de klachtenscorelijst gebruikt om te zien welke klachten werden verminderd? Heb je begeleiding? Misschien maak je nog wat foutjes? Dat je klachten erger worden, kan met van alles te maken hebben. Denk aan spanning, wisseling van ingredienten van medicijnen, je leefstijl, ziekte, lichaamsbeweging etc. Misschien is er iets veranderd in je situatie?
  Ja je mag 100% speltbrood, maar liefst zo beperkt (zo min mogelijk)

  Succes

 26. hai,

  ik ga ook beginnen met het dieet na jaren van klachten en iedere dag medicatie voor de stoelgang. ben het meer dan zat.
  appelmoes is verboden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.