Prikkelbare darm syndroom

Symptomen, oorzaken, dieetadvies bij PDS
Prikkelbare darm syndroom behandeling

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

In de volksmond wordt gesproken van een spastische darm . De officiële benaming is echter PDS, het prikkelbare darm syndroom  en ‘IBS’ (Irritable Bowel Syndrome). Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een darmaandoening waardoor de functie van de darm verstoord raakt, het is daarom een functionele darmaandoening of ziekte. Simpel gezegd: we spreken van het PDS wanneer iemand regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting heeft. De pijn zit vaak op wisselende plekken in de buik.

Hoe vaak komt het voor?

Bij PDS worden er geen fysieke of structurele afwijkingen in de darm gevonden, daarom wordt hier niet gesproken van een ziekte maar van een syndroom. Het prikkelbare darm syndroom veroorzaakt een verscheidenheid aan symptomen. De aandoening komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen en verschijnt meestal voor het eerst bij tieners en jonge volwassenen. PDS komt veel voor: minimaal 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS (dat zijn meer dan één miljoen patiënten), en wereldwijd onderzoek wijst uit dat tot 20% van de bevolking PDS-klachten zou kunnen hebben. Soms kunnen mensen met andere darmaandoeningen (zoals een chronische darmontsteking) ook last hebben van PDS-symptomen.

Wat zijn de symptomen / klachten van een prikkelbare darm?

Bij het prikkelbare darm syndroom kan je last hebben van een opgeblazen gevoel in je buik, last van krampen of winderigheid, niet naar de wc kunnen, teveel naar de wc gaan, (soms hevige) buikpijn en een afwijkende stoelgang. Pijn kan in verschillende delen van je buik voorkomen. De pijn verlicht vaak wanneer je een naar de toilet bent geweest. Een opgeblazen gevoel van je buik kan ook van tijd tot tijd ontstaan. Daarnaast is winderigheid een veel voorkomende klacht. Als je last hebt van PDS voel je als het ware de samentrekkingen van de dikke darm. Jij voelt die samentrekkingen veel meer dan de gemiddelde mens. Voor de diagnose zijn de zogeheten Rome III criteria opgesteld.

Klachten

De klachten verschillen per persoon. Sommige mensen hebben weinig klachten en kunnen er goed mee leven. Anderen hebben soms zulke heftige klachten dat ze hun dagelijkse bezigheden tijdelijk moeten onderbreken. Hoe de klachten verlopen is moeilijk te voorspellen. Soms zijn er langere perioden geen of weinig klachten, soms kunnen de klachten ineens heel heftig zijn.

Ontlasting:

 • Sommige mensen hebben aanvallen van diarree waar anderen aanvallen van obstipatie ervaren. Soms kunnen diarree en obstipatie periodes mekaar afwisselen.
 • Soms kan de ontlasting slijm bevatten. Mensen met PDS hebben ook vaak het gevoel dat ze niet helemaal leeg zijn na het hebben van stoelgang.
 • Vaak  voel je een dringende noodzaak om, meerdere malen kort na het opstaan, naar het toilet te gaan. Dit is vaak tijdens en na het ontbijt.

Andere symptomen kunnen soms optreden zoals: misselijkheid, hoofdpijn, oprispingen, verminderde eetlust, vermoeidheid, rugpijn, spierpijn, gevoel snel vol na het eten te zijn, brandend maagzuur  en blaas symptomen (geassocieerde prikkelbare blaas). Sommige mensen met PDS ervaren af en toe milde symptomen. Anderen hebben onaangename symptomen die langdurig aanhouden. Veel mensen vallen ergens tussen in, met vermindering/afvlakking van de symptomen van tijd tot tijd.

Darmen - Buik

Soorten PDS

Artsen verdelen mensen met PDS in een van drie categorieën :

 • vooral met abdominale pijn of ongemak, met als hoofdsymptomen het opgeblazen gevoel en obstipatie.
 • vooral met abdominale pijn of ongemak, met als belangrijkste symptomen dringend naar het toilet te gaan en diarree.
 • afwisselend obstipatie en diarree.

Opmerking: het passeren van bloed in ontlasting is niet een symptoom van PDS. Neem in dat geval altijd contact op met je arts.

Wat zijn de oorzaken van het prikkelbare darm syndroom?

De oorzaak van PDS is niet helmaal duidelijk.

 • Het kan iets te maken hebben met overactiviteit van een deel of delen van de darm.
 • Het is bekend dat veel mensen PDS hebben gekregen na een buikgriep of infectie.
 • Een drukke levensstijl, angst en stress beïnvloeden de darmen waardoor klachten kunnen verergeren (niet veroorzaken!).
 • De darm is een lange, gespierde buis die loopt van de mond tot de anus. Voedsel verplaatst zich door de darmen dankzij regelmatige samentrekkingen van de spieren in de wand van de darm. Pijn en andere symptomen kunnen zich gaan ontwikkelen als deze samentrekkingen abnormaal of overactief zijn. Het gebied van overactiviteit in de darm kunnen bepalend zijn of je obstipatie of diarree krijgt.

De oorzaak van overactiviteit in delen van de darm is niet duidelijk. De artsen en wetenschappers vermoeden dat een of meer van de volgende factoren een rol kunnen spelen bij mensen met PDS:

 • Overactiviteit van de zenuwen of spieren van de darm. Het is niet bekend waarom dit gebeurt. Het kan iets te maken hebben met overactiviteit van impulsen die vanuit de hersenen naar de darm worden verzonden. Stress of emotionele crisis kunnen een rol spelen. Ongeveer de helft van de mensen met PDS ervaren voor het eerst symptomen na een stressvolle gebeurtenis in hun leven. Symptomen hebben de neiging te verergeren in tijden van stress of angst.
 • Intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen kan tevens een rol spelen in sommige gevallen van PDS.
 • Infectie en bacteriën in de darm. In ongeveer 1 op de 6 gevallen lijkt de aanvang van de symptomen na een buikgriep (een darminfectie die diarree en braken kan veroorzaken) te volgen. Een virus of andere ziektekiemen kunnen dus op een of andere manier blijvende symptomen van PDS veroorzaken .
 • In een aantal gevallen worden de symptomen erger na het nemen van een antibioticakuur. Antibiotica doden bepaalde onschadelijk of ‘goede’ bacteriën in de darm waardoor het evenwicht van bacteriën in de darm verandert.

Wat zijn de ‘standaard’ behandelingen van PDS?

Het prikkelbare darm syndroom is moeilijk te behandelen. Maar het is verstandig om erover te praten. Ga naar je huisarts en je diëtist! Met de juiste voeding en een gezonde levensstijl kunnen de klachten verminderen. Er is geen afdoende methode om een prikkelbare darm of spastische darm te genezen. Wel is het goed mogelijk om te proberen door middel van een aantal regels de klachten van een prikkelbare darm zo goed mogelijk in bedwang te houden:

 1. Allereerst moet er gekeken worden naar het eetpatroon -> zie Dieetadvies. Het is belangrijk zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten.
 2. Ten tweede zijn er een aantal middelen op de markt die de krampen van de prikkelbare darm kunnen verminderen. Hierbij kun je denken aan pijnstillers, bulkvormers die helpen om de ontlasting dikker te maken of laxeermiddelen die helpen om de ontlasting dunner te maken. Let wel op dat er onvoldoende bewijs is dat medicatie voldoende helpt bij PDS.
 3. Ten derde is het van belang om dagelijks voldoende te bewegen. Bij voldoende beweging blijft ook de darmwand in beweging.
 4. Ten vierde is stress voor geen ene ziekte of syndroom goed. Probeer stress -indien mogelijk- te vermijden of leer hier mee om te gaan (yoga, meditatie, mindfulness). Bovendien worden de buikklachten bij stress veelal erger.
 5. Ten vijfde zou het innemen van probiotica bijdragen tot een goede darmflora. Voor advies van een juiste probiotica: vraag je dietist.
 6. Ten zesde kan hypnotherapie worden geprobeerd. Het is bewezen dat deze vorm van therapie heel goed kan helpen. Let wel: het is een goed bewezen therapie welke voor minimaal 3 maanden intensief aan gewerkt ‘moet’ worden.

Zie ook de blog

zie ook de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging

Dieetadvies

Het ‘standaard algemeen’ dieetadvies / voedingsadvies voor mensen met het prikkelbare darm syndroom is nagenoeg hetzelfde als de Richtlijnen Goede Voeding. Dit betekent: dagelijks gezond en gevarieerd eten met genoeg voedingsstoffen (dit is een algemeen en gemiddeld advies, kan per geslacht en leeftijd verschillen en is niet perse het advies dat wij geven).

Heb je PDS dan zijn dit de standaard adviezen die je elders krijgt:

 • Eet liever 5-6 volwaardige (kleine) maaltijden dan de drie klassieke maaltijden en kleine tussendoortjes.
 • Sla geen maaltijden over.
 • 450-650 ml melk(producten) en 20-30 g kaas
 • 200 gram fruit en 200 gram groente
 • 3- 4 opscheplepels aardappelen/rijst/pasta
 • 5 – 6 sneetjes brood
 • 100 gram vlees(waren)/kip/vis/ei
 • 15 gram bak- en braadproducten en 30 gram halvarine

Wat wij als dietisten heel belangrijk vinden: advies op maat! Dit betekent dat het zou kunnen dat jij het beter doet op 3 maaltijden dan op 6 maaltijden. Of dat je last hebt van zuivel of bepaalde soorten fruit en groenten. En over brood gesproken: onze ervaring (lees elders op onze site hier meer over) hebben de meeste mensen met PDS juist last van brood. Daarom staat hierboven ‘standaard’. Waar wij wel in geloven is:

 • Voldoende vocht: minimaal 2 liter, vooral bij obstipatie. Drink niet bij de maaltijd, maar bij voorkeur ervoor of erna. Geschikte dranken zijn bronwater, natuurlijk water, kruidenthee, bouillon (indien je gevoelig bent voor fructanen dan zonder ui/knoflook), zure gefermenteerde zuivelproducten, zelfgemaakte smoothies. Een glas (warm) water drinken op de nuchtere maag kunnen extra behulpzaam zijn.
 • Multivitaminepreparaat, bijvoorkeur een van een goed merk zoals Vitals, Orthica, Vitakruid
 • Voldoende goede vezels van: witte basmati of pandan rijst, rijstvlokken, maïs, havermout, glutenvrij pasta, zuurdesem speltbrood, glutenvrij brood, gekookte (en afgekoelde) aardappelen. Meer oplosbare vezels van haver, gierst, fruit (bananen, kiwi) en groente (bonen, peulen, tomaten, wortels), zaden, pitten, noten. Minder onoplosbare vezels van volkoren graanproducten, tarwezemelen.

Vezels

Volgens de Gezondheidsraad zou iedereen ten minste 30 tot 40 gram vezels per dag moeten gebruiken, dit geldt niet (meer) voor alle patiënten met PDS. Vezels zijn zeker wel nodig voor een gezonde darmmicrobioom.
Vezelsupplementen zijn een belangrijk hulpmiddel voor mensen met PDS, maar welke vezelsupplementen werken het best? Volgens onderzoek zijn psylliumvezels (vlozaad) de beste vezels. Een belangrijk kenmerk van de vezels is de afbreekbaarheid of fermenteerbaarheid.

Werking van psylliumvezels:

Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen zodat de ontlasting meer en zachter wordt. Het is belangrijk om bij gebruik van dit middel veel te drinken: anderhalf tot twee liter per dag. Anders kan het middel gaan klonteren in de darm en dit kan verstopping of afsluiting van de darm veroorzaken. Psyllium wordt met mate afgebroken door de darmbacteriën, dus blijven er heel wat (residuele) vezels achter in de feces. Deze vezels kunnen meer water absorberen en een gel vormen die de feces meer volume en vorm geeft. De endeldarm (rectum) is daardoor beter ‘bewust’ van de aanwezigheid van de ontlasting (feces). De stoelgang zal hierdoor vollediger verlopen. Deelnemers in de psylliumgroep hadden wel meer krampen dan de diegenen die arabische gom of placebo namen, maar meestal waren de symptomen erg mild. De deelnemers namen 15 gram psyllium per dag, een vezelinname die op die manier in buurt kwam van wat aanbevolen wordt. Ook het American College of Gastroenterology (ACG) zegt dat voor pds de beste bewijzen zijn voor behandelingen met psyllium.
Psyllium husk vezels zijn de buitenste schilletjes van de zaadjes van de plant die we in het Latijn plantago ovata noemen. Het wordt ook wel verkocht onder de naam psylliumvezels. De zaden worden in hun geheel verkocht (vlozaad) maar ook fijn gehakt of tot poeder vermalen. Er zijn diverse merken met psylliumvezels of vlozaad te verkijgen.

Psylliumvezels te verkrijgen bij de apotheek met en zonder recept:

Metamucil® (poeder, de werkzame stof in dit middel is ispaghula husk anhydricum)*Volcolon® (per 100 gram granulaat 61 gram gedroogde vezels van de plant plantago ovata)*Merkloze Psylliumvezels (granulaat vezels van de plant plantago ovata)*
*in de suikervrije variant zitten de volgende hulpstoffen:
Metamucil: watervrij citroenzuur (E330), citrussmaakstof (in de Lemon variant), aspartaam, maltodextrine, oranje-geel S (E110), sinaasappelsmaakstof (in de Suikervrij variant)Volcolon, merkloze en diverse merknamen met psylliumvezels: sorbitol (E420i) (10 gram/100 gram) en natriumchloride -> let op! veel mensen kunnen NIET tegen sorbitol.

Ook te verkrijgen zonder recept bij drogist of via internet:

Plantago afra / zwart psylliumzaad ofPlantago afra / Ispaghula bij Pit & Pit zonder toevoegingen.
Psylliumvezels (psyllium husk) van Now, Solgar, Vitakruid, Vitals etc

Bron: Bliss DZ, Savik K, Jung HJ, Whitebird R, Lowry A, Sheng X. Dietary fiber supplementation for fecal incontinence: a randomized clinical trial. Res Nurs Health. 2014 Oct;37(5):367-78

chia of lijnzaad vrij

Andere middelen bij PDS

Er zijn ook andere middelen die je kan gebruiken:

 • Probiotica: van de meeste probiotica (in pillen/capsules, in zakjes poeder of in yoghurtdrankjes) is nog onvoldoende bewezen of en bij wie ze helpen. Er zijn enkele probiotica die wel bewezen werken zoals VSL#3 die bewezen helpt tegen winderigheid (flatulentie) bij vrouwen en Activia (Danone) werkt bewezen bij obstipatie bij vrouwen. Behalve deze probiotica blijken er meer goede probiotica te zijn die in de praktijk de darmflora verbeteren en daardoor kwaliteit van leven. Probeer zelf minimaal 1 maand een probiotica uit. Onze ervaring is dat de meeste mensen baat hebben bij een breed spectrum probiotica (dus met heel veel soorten goede bacteriën). Probiotica hebben geen of weinig bijwerkingen.
 • Pepermuntolie*: bij een deel van de mensen met PDS verminderen pillen met pepermuntolie de klachten.
 • Chinese kruiden: van bepaalde Chinese kruiden is aangetoond dat ze kunnen helpen bij PDS. Bepaalde kruiden die bewezen effectief zijn zitten in Iberogast. Dit product kan helpen tegen misselijkheid, maagzuur etc.
 • Lijnzaad en chiazaad: hiernaar is geen onderzoek gedaan bij PDS. Het is dus niet bekend of het echt helpt. In de praktijk zijn dit soort zaden bewezen effectief!
 • Aloë vera: hiervan is het zeer onzeker of het helpt tegen PDS. Onderzoek geeft aan dat het waarschijnlijk niet werkzaam is. Het kan zelfs meer klachten geven.

*Pepermuntolie

Een heel goed bewezen en geregistreerd zelfzorggeneesmiddel is pepermuntolie dat je kan kopen in de vorm van een goede maagsap-resistente zachte gecoate capsules die je kan slikken. Je kan deze capsules dagelijks gebruiken ter voorkoming van klachten of je gebruikt het acuut, dus als je al last hebt. Dit is een kwestie van uitproberen. Iedereen van 8 jaar en ouder mag dit slikken.

Wat is pepermuntolie

Pepermuntolie is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit een extract van gedroogde bladeren en stelen van de pepermuntplant Mentha piperita of Mentha avensis. Het  is een nagenoeg kleurloze vloeistof met een scherpe, frisse en muntachtige geur. Geconcentreerde pepermuntolie bevat 35 tot 60% (levo)menthol. Als je pepermuntolie in hebt genomen, dan laat het de spierspanning van glad spierweefsel ontspannen en het remt de zenuwcellen in de darmwand waardoor je minder last kan hebben van verschillende darmklachten. Goede pepermuntolie werkt heel effectief bij darmklachten. Als je last hebt van een of meer van de volgende klachten, kan je zeker pepermuntolie uitproberen:

 • buikpijn
 • diarree
 • een opgeblazen gevoel
 • krampen
 • obstipatie

Menthol heeft ook een antibacteriële werking waardoor het mogelijk is dat je darmmicrobioom beïnvloed wordt en dit daardoor verlichting van de klachten geeft. Het voordeel van pepermuntolie is dat het snel werkt.

Hoe gebruik ik pepermuntolie?

Probeer eerst pepermuntolie uit. Je neemt eerst een aantal dagen 1 maal per dag 1 capsule met een glas koud water een half uur voordat je wat gaat eten. Je slikt de capsule volledig in, dus je mag er niet op kauwen, en je mag er niet tegelijkertijd bij eten of gelijk innemen met medicatie. Als je verbetering van je klachten merkt, kan je het innemen van capsules verhogen naar 3 maal daags. Bij ernstige klachten kan je zelfs driemaal daags 2 capsules innemen. Je blijft pepermuntolie innemen totdat je klachten nagenoeg verdwenen zijn. Dit kan een paar weken duren. Als dit werkt, kan je regelmatig een kuur doen van 1 tot maximaal 3 maanden. Je kan last hebben van bijwerkingen zoals een brandend maagzuur, brandend gevoel rond de anus, een droge mond of hoofdpijn. Bekende goede merken zijn Colpermin en Tempocol: elke capsule bevat minimaal 180 mg pepermuntolie.

Je kan ook bij lichte klachten pepermuntjes nemen met pepermuntolie zoals Wilhelmina pepermuntjes. Let op: hier zit vooral suiker in waar je weer last van kan krijgen. In de pepermuntsnoepjes zit het muntaroma dat is verkregen uit de pepermunt plant Mentha piperita. Bij sommige andere frisse snoepjes wordt er gebruik gemaakt van muntaroma verkregen uit de kruizemunt Mentha spicata, dit wordt dan vaak spearmint genoemd. Voor verse muntthee worden meestal de bladeren van de kruizemunt gebruikt.

Als je allergische bent voor pepermunt, menthol of als je al last hebt van brandend maagzuur of als je een middenrifbreuk hebt, last van galstenen of je lever, kan je beter niet beginnen met pepermuntoliecapsules. Voor de zekerheid ook niet als je zwanger wilt worden of zwanger bent.

peppermunt

Overgevoeligheid

Sommige mensen met een prikkelbare darm syndroom zijn gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen.Meer dan 50% van de mensen heeft nagenoeg geen klachten meer door bepaalde suikers / koolhydraten uit de voeding weg te laten, dit zijn:

 • Producten hoog in fructose (suiker, frisdranken, vruchten, vruchtensappen).
 • Producten met lactose, vooral bij ernstige diarreeklachten (zuivelproducten). Bij gevoeligheid voor melk(producten) en/of lactose kunnen minder gewone melkproducten genomen worden. Minus-L of producten van Alpro Soja zijn goede vervangers.
 • Tarwe zoals gewoon brood, pasta. Alternatieven zijn andere graansoorten: rogge (roggebrood, ontbijtkoek) of haver (haverzemelen, havermout) of rijst (rijstwafels) of spelt (speltbrood)

FODMAP-dieet

Het FODMAP–dieet is ontwikkeld en in de praktijk getoetst door wetenschappers aan de Monash Universiteit in Melbourne. Dankzij de opmerkelijk goede resultaten maakt het dieet nu zijn opmars in de rest van de wereld.

Het FODMAP-dieet is speciaal ontwikkeld voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Speerpunt zijn bepaalde groepen koolhydraten in de voeding (FODMAP staat voor Fermentatie van Oligosaccahariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen). Bij mensen met het prikkelbare darm syndroom komen deze koolhydraten (deels) onverteerd in de dikke darm terecht. Daar worden deze koolhydraten gefermenteerd, oftwel snel omgezet door de darmbacteriën die daar aanwezig zijn. Daarbij ontstaan stoffen en gassen die de darm kunnen prikkelen en die buikklachten kunnen veroorzaken als je daar gevoelig bent. Ook kunnen deze koolhydraten vocht aantrekken in de darm, waardoor de darm opzwelt. Door de druk krijg je een opgeblazen buik en pijn.

Voorbeelden van deze koolhydraten zijn lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en koolhydraten uit tarwe, kool en bonen.

Hoe werkt het FODMAP dieet?

In het dieet worden in eerste instantie ca 2-4 weken lang al deze koolhydraten weggelaten uit de voeding. Dat is een behoorlijk streng dieet, dus een diëtist inschakelen voor de begeleiding is geen overbodige luxe.

Veel mensen ervaren in deze zogenoemde ‘eliminatieperiode’ al heel veel verlichting van hun klachten. In de weken erna wordt steeds weer een groep koolhydraten toegelaten in de voeding, dit is de ‘herintroductieperiode’.  Bijvoorbeeld fructose (mango, honing) of lactose (melk, yoghurt). Als de klachten dan terugkomen, is het duidelijk wat de boosdoeners zijn. Dan keer je weer terug naar het basisdieet en probeer je na een paar dagen een ander koolhydraat uit.

Uiteindelijk heb je een dieet op maat, zonder de koolhydraten die bij jou klachten geven. Dat dieet kun je blijvend volgen om klachten te voorkomen.

Bij het volgen van het FODMAP-dieet heb je wel een diëtist nodig om te zorgen dat je geen voedingstekorten krijgt en je het dieet juist volgt. De dietist kan je ook helpen bij variatie van je voeding, bij het lezen van etiketten en hoe om te gaan met feestjes en uit eten gaan.

Zie ook site over het FODMAPdieet van fodmap foodies en de FACEBOOK pagina over fodmaps

 

Interessant en last van het prikkelbare darm syndroom en op zoek naar lekkere recepten?
Download nu GRATIS het receptenboek

33 gerechten

Comments (17)

 1. Er werd bij mij zo’n 25 jaar geleden al verteld door de huisarts: je hebt een prikkelbare darm.
  Artsen kijken niet verder, net als met hoofdpijn: heb je vaak last dan heb je ‘spanningshoofdpijn’. Verder wordt niet gekeken.
  Nu 25 jaar later, mijn imuunsysteem waarschijnlijk naar z’n grootje, vruchtbaarheidsproblemen, en een lijst andere klachten, ben ik er zelf achter gekomen dat gluten de oorzaak zijn.
  Na hard werken en alle gluten te skippen voelde ik mij een ander mens. Ik ben er nog niet , want zoals ik aangaf is er waarschijnliljk al teveel kapot gemaakt.
  Wel erg fijn dat ik nu een bord (glutenvrije-) pasta eten zonder pijn. Geen diaree meer, geen helse krampen. Dat is me al heel veel waard.
  Het wordt tijd dat artsen eens wat verder kijken dan hun neus lang is. Het had mij een hoop pijn en verdriet kunnen besparen. Toen en nu.

 2. p.s.: door gluten te skippen heb ik tevens minder last van mijn menstratie (ik heb endometriose). Niet meer kruipend over de vloer. I
  k hoop dat iedereen (en zeker vrouwen) met een diagnose ‘prikkelbaar darmsyndroom’, zich bedenken dat het heel goed gluten kunnen zijn. En hierbij ook vaak lactosie intolerantie.

 3. Beste Mens,
  Wat fijn dat je nu (glutenvrij) kan eten en dat je nagenoeg buikpijn vrij bent 🙂 Heb je je ook last testen op coeliakie of ben je glutensensitief?
  Zeker kan gluten, lactoseintolerantie, fodmap overgevoeligheid of caseineovergevoeligheid bij veel mensen (en inderdaad vooral vrouwen) extra buikkklachten geven.
  Bedankt voor je reactie!

 4. Na een uitgebreid darmonderzoek, waarin geen onregelmatigheden werden geconstateerd,
  kreeg ik van de arts Psyllium PCH vezels (suikervrij maar met sorbitol!) mee. Kan ik die vervangen door gebroken lijnzaad in te nemen (b.v. in de yoghurt) of als thee?

 5. Beste Farilde Burggraaf,
  Fijn dat er geen bijzonderheden in de darmen zijn gevonden. Psylliumvezels zijn wel supervezels, jammer dat er sorbitol in zit.
  Lijnzaad zijn goede zaden, ik zou deze extra nemen en in 1e instantie niet nemen als vervanger.
  Mijn advies:
  – vraag aan uw apotheek of u psyllium vezels zonder sorbitol kan krijgen
  – probeer lijnzaad of chiazaad even te weken in water of zuivel(vervanger) zodat er een slijmlaagje op komt. Dit is dan een goede vervanger voor psyllium. Vindt u dit niet zo lekker, dan kunt u beter kiezen om dagelijks psyllium te nemen en elke dag een schepje lijnzaad of chiazaad door smoothie, muesli, yoghurt, salade, zelfgebakken brood etc te doen
  Succes

 6. Wat hier als goede voeding bij pds word geschreven is totale onzin. Je mag bij pds zo maar niet een stuk fruit eten, er is fruit waar je pds erger van word, melk is absoluut te vermijden, ook brood is meestal niet goed. Groente is goed, maar ook niet elke groente, ui is verschrikkelijk voor pds, ook peulvruchten zijn niet goed.Heb al vele jaren pds, als ik eet wat jullie voorstellen voel ik mij de ganse dag slecht en doodmoe!!!!!!

 7. Beste Peter,
  Bedankt voor je reactie.
  Eerlijk gezegd is uw mening niet correct want de beschreven goede voeding bij pds is zeker geen totale onzin. Natuurlijk mag iedereen met PDS een stuk fruit eten, fruit is super gezond en niet perse slecht. Er zitten heel veel goede vezels, vitaminen en nog meer stoffen in die zorgen voor een goede gezondheid en darmflora. En er zijn zeker mensen met PDS die last kunnen hebben van fruit, zoals mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld appels of kersen. Daarnaast zijn er mensen die een fructose malabsorptie hebben, lees maar verder op onze site. En sommige mensen krijgen juist last als ze tussendoor een stuk fruit eten of juist last als ze fruit met zuivel eten. Het is niet zo zwart wit dus ook niet goed of slecht. Als u mij kunt vertellen van welke fruit PDS bij iedereen verergert en op welke wetenschap dat gebaseerd is, dan hoor ik dat graag.

  Dit verhaalt geldt OOK voor zuivel. Er zijn genoeg mensen en verhalen die beweren dat zuivel slecht is voor de darmen, ook dat is niet waar. Niet voor alle mensen met PDS is zuivel slecht! Ook hier geldt: er zijn zeker mensen die overgevoelig reageren op koemelkeiwitten of de lactose in koemelk. Het is dus niet perse zo dat zuivel slecht is voor de darmen.

  Idem voor peulvruchten, groenten en ui. Als darmspecialist kan ik u vertellen dat de meeste mensen met PDS reageren op ui, maar niet iedereen. Dus ook ui verergert niet bij iedereen klachten. Kent u het FODMAP dieet al? Dit staat ook beschreven op onze site, zie: http://www.hetdieetadvies.nl/dieetadvies/fodmap-dieet/

  Op onze site kunt u ook goede ervaringen lezen van onze begeleiding bij mensen met PDS: http://www.hetdieetadvies.nl/ervaringen/. Zoals u kunt lezen geven wij advies op maat omdat geen enkel mens hetzelfde is en hetzelfde zal reageren op voeding. En wat voor u geldt, geldt weer niet voor een ander.

  Ik hoop dat u weet wat u wel en niet kan eten en dat u goed voor uw gezondheid zorgt en goede begeleiding zoekt indien nodig.
  Als u nog vragen heeft, dan hoor ik dat ook graag.

 8. Goedendag, ik kan me de ergernis van Peter goed voorstellen.
  Ik las ook de hierboven het boven genoemde ‘standaard’ dieetadvies. Hahaha, als je al niet ziek bent wordt je dat hier wel van, of moddervet. Vooral het advies meer vers wit brood te eten deed mij letterlijk in het verkeerde keelgat schieten.

  Het valt me mee dat er niet bij staat dat als je traint voor een marathon dat je dan dit dieet x 6 moet volgen. Bij veel informatie en recepten die ik hier op de website bekeek staan steeds alle uitzonderingen genoemd. ….kun je de lactose niet verdragen…vervang dan de melk voor lactosevrije melk. Non-informatie. Alsof iemand dat zelf niet kan bedenken.

  Conclusie, ik heb de laatste maanden veel diëten en adviezen gezien online maar deze website is echt 1 van de betere pogingen van een paar dames die doktertje willen spelen.

  Succes met je nieuwe boek Sigrid, met zulke adviezen gaat het vast als zoete broodjes over de toonbank!

 9. hoi Pieta,

  Ik snap wat je bedoelt. Het standaard dieetadvies is niet ons dieetadvies, ik zal dat verduidelijken, bedankt voor dit inzicht.
  En mbt uitzonderingen zoals lactose …. mijn ervaring is dat veel mensen met (beperkte) lactose-intolerantie dit toch lastig vinden of zeggen dat het recept dan niet geschikt is voor bijvoorbeeld het FODMAP dieet. Vandaar dat het als suggestie erbij staat, ik hoop dat je dat begrijpt? OF heb je een tip om dit te verbeteren?
  Bedankt voor je reactie en ook je compliment 🙂 (PS: we spelen zeker geen doktertje haha)

  groet Sigrid

 10. Ik dacht dat rogge en spelt ook gluten bevatten?
  Glutenvrije granen zijn rijst, quinoa, amaranth, gierst, boekweit en teff.
  De laatste twee kun je trouwnes ook prima pap van maken :-D. Ik doe er dan weipoeder doorheen (ook goed voor de darmen!), dan smaakt het ook nog een beetje melkachtig.

 11. heb begrepen en ondervonden dat pro-biotica niet goed is ben er zelf gigantisch van aan de diarre gegaan wel twee keer uitgebrobeerd

 12. hoi Nettie,
  Dat is apart, wellicht was de dosering wel te hoog. Het betekent wel dat de probiotica wat doet, dus waarschijnlijk heb je het wel nodig. Ik zou een goed merk merk in een lagere dosering gebruiken dan je voorheen deed. Groet

 13. Hallo sigrid
  Je draagt belangeloos een steentje bij tenminste aan het trachten op te lossen van deze problematiek,
  Ik haal er de info uit en daar gaat het toch om. Vooral doorgaan met je ambities.
  Met vriendelijke groet
  Marco

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.