Blog

Ervaringen Kijimea

Ervaringen Kijimea

Ken je de ‘pleister voor een lekkende darm?’

Een vaak gestelde vraag die aan mij als dietist wordt gesteld door mensen in mijn praktijk, mijn vrienden, familie, op sociale media, is deze vraag: ‘Kijimea is een nieuw product dat helpt bij een prikkelbare darm. Klopt dat?’.

Kijimea, wat is dat?

Kijimea is gewoon een van de vele probiotica op de markt. Het bedrijf plaatst al vanaf eind 2016 in verschillende kranten door heel Nederland een advertorial (een betaalde advertentie in de vorm van een artikel) voor een zogenaamd nieuw middel bij prikkelbaredarmsyndroom (PDS): Kijimea. 

Het betreffende middel is een van de vele soorten probiotica die er op de markt zijn. Dit middel bevat maar 1 soort bacteriën: de Bifidobacterium bifidum MIMBb75. Het is dus geen wondermiddel en ook geen (nieuw) medicijn! Probiotica kunnen je helpen als je precies die bacteriesoorten die erin zitten te weinig hebt in je darmen. Maar dat geldt voor heel veel merken met probiotica.

Bifidobacteriestam met type bifidum is zeker een goed onderzochte bacteriestam, maar over de soort MIMBb75 is maar zeer beperkt onderzoek  gedaan. Tijdens deze studie uit 2011 deden 122 mensen mee. De helft kreeg deze probioticum en de andere helft een placebo (nep-pil) gedurende 4 weken. Na deze 4 weken was de kwaliteit van leven van alle mensen inderdaad verbeterd. Van de mensen met deze probioticum ervaarde 57% verbetering qua darmklachten.

Aanvullend onderzoek bij grotere groepen en gedurende langere tijd met deze probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 is gewenst. De studie in 2011 duurde slechts 4 weken en sindsdien is er geen studie meer geweest op dit type probioticum. Een probioticum met meerdere stammen (multispecies) geeft volgens onderzoek betere resultaten zoals de uitgevoerde gerandomiseerde, dubbelblind, placebo-gecontroleerde trial (betekent een zeer goed onderzoek) waarbij 68% van de mensen met PDS minder klachten hadden.

Dit staat op de website van kijmea:

Kijimea Prikkelbare Darm is een medisch hulpmiddel. Het kan worden gebruikt nadat een arts Prikkelbare Darm Syndroom heeft vastgesteld. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Het werkzame bestanddeel in Kijimea Prikkelbare Darm is de unieke bifidobacteriestam B. bifidum MIMBb75. In een omvangrijk klinisch onderzoek kon een significante verlaging van de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom en een verbetering van de levenskwaliteit worden gerealiseerd.

Steeds meer onderzoekers zijn van mening dat een beschadigde darmbarrière als een oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom kan worden gezien. Door minieme beschadiging van de darmwand, kan het intestinale zenuwstelsel gestimuleerd worden en kunnen de typische symptomen zoals constipatie, diarree, opgeblazen gevoel en buikkrampen herhaaldelijk optreden. Kijimea Prikkelbare Darm behandelt deze symptomen door de oorzaak van de prikkelbare darm aan te pakken: het hecht zichzelf aan de beschadigde darmwand als een pleister. Steeds meer onderzoekers zijn van mening dat een beschadigde darmbarrière als een oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom kan worden gezien.

Mijn advies

Tuin niet in een tekst dat er een nieuw ‘wondermiddel’ voor PDS op de markt is. Een tekst ‘Als een pleister voor een geïrriteerde dam’ is gewoon marketing. Daarnaast is dit een vrij prijzige probioticum.

Als je van je arts de diagnose PDS hebt gekregen, zijn er heel veel mogelijkheden als ‘pleister’. Lees hierover deze pagina over PDS. Het beste is de 5-stappen plan eerst uit te voeren zodat je

 • weet wat je kan doen aan constipatie, diarree, opgeblazen buik en buikkrampen zonder gebruik van probiotica;
 • de minieme beschadiging van je darmen (beschadigde darmbarriere of doorlaatbare darmwand of leaky gut, zie onze blog) herstelt door goede voeding en een speciaal dieet en supplementen;
 • een goede/betere probioticum en wellicht ook een betaalbare kiest en gebruikt. Kijmea kost bijna €30,- voor een maand. Veel goed samengestelde probiotica zoals van Orthica Original of van Vitals kosten slechts €10-€13,- voor 1 maand;
 • een eliminatiedieet zoals het FODMAP-dieet kan gaan volgen dat volgens onderzoek zelfs 75-80% verbetering geeft. Lees meer over het FODMAP dieet op onze site.

Lees hier alles over in het boek ‘Buik blij, jij blij! In 5 stappen van je buikpijn af’ te koop via vanjebuikpijnaf.nl of bol.com. In het boek en het gratis behorende online werkboek staan de geschikte probiotica en bij welke darmklachten je ze kan gebruiken.

Welke probiotica gebruik jij? Laat je reactie hieronder achter!

 

Comments (15)

 1. Diana Schellekens

  Ik kan niet goed tegen het onjuist gebruik van oorspronkelijk Latijnse woorden. Daar krijg ik nou buikpijn van. Weet wat je zegt of schrijft. Het is één probioticum, twee probiotica.

 2. Anja van de Wetering

  Heb al 16 jaar het prikkelbare darmsyndroom. Heb als één van de eersten het Fodmap dieet gevolgd. Met redelijk succes, en voor mij heel makkelijk omdat wij toch al geen pakjes, zakjes ed. gebruiken. Nu heb ik sinds 2 weken Kijimea gebruikt omdat ik voor het eerst ging vliegen en ik bang was voor evt. gevolgen van mijn onrustige darmen. Er is een wereld voor mij opengegaan, na 4 dagen had ik geen buikpijn en diarree meer en dat is nu nog steeds zo. In 16 jaar is niet gelukt wat in 4 dagen wel lukte met Kijimea, en nee ik heb geen aandelen in dit product. Het was meer een noodgreep vanwege de vliegreis.

 3. Heb eigenlijk al meer dan 30 jaar erg veel last van mijn darmen, voornamelijk krampen en dunne ontlasting. Na verschillende diagnoses oa lactose intolerantie, gluten, enz. uiteindelijk diagnose prikkelbare darm gekregen. Wat een dooddoener, maar het zij zo. Dan op zoek naar oplossingen buiten het medische circuit. Je kan er niet omheen, je stuit dagelijks op meerdere reclame uitingen van Kijimea. Dus ik denk why not. Maar oei, kuurtje voor 4 weken = 4 x 16.00 = € 64,00. Maar ja als het helpt? na 4 weken leken de klachten erger ;-( . Je hoort dat wel vaker dat de eerste resultaten slechter zijn, dus ik wilde er zeker van zijn dat ik geen kans miste en koos voor opnieuw een kuurtje van 4 weken… maarja wéér € 64,00. Mezelf voorgenomen als er geen verbetering was dan maar bij neerleggen en de rest van m’n leven maar aanpassen en er bij neerleggen. Ook na de 2e 4 weken geen verandering. Inmiddels wel her en der op internet gekeken en er achter gekomen dat er maar weinig mensen baat hebben bij dit dure middel. Behalve dan op de site van Kijimea zelf, daar is het alleen maar Halleluja, logisch. Het lijkt mij dat het hele Kijimea verhaal één grote marketingstunt is. Reken maar even na: één dagdosering (2 pillen) kosten € 4,00!!! Dan valt me ineens op hoevaak je ze hoort op radio en tv. Een idee wat dat kost? Dat moet ook betaald worden. Ik las verder op internet dat de grondstoffen van Kijimea in wezen niet anders zijn dan de bacterien die ook in yoghurt zitten. Kassa. En als je de reclame even goed ontleed dan doet Kijimea helemaal geen toezeggingen over het feit dat het zal werken:
  – U lijdt steeds meer aan een opgeblazen gevoel, diarree en opstipatie?
  – Dit KAN een prikkelbare darm zijn
  – Eén MOGELIJKE oorzaak
  – kleinste beschadigingen van de DARMBARRIERE (????)
  – Kijimea hecht zich ALS HET WARE ALS EEN PLEISTER AAN DE DARMWAND (??? wat een onzin)
  Aan deze onzin geven de mensen nu hun 64.00 voor een kuurtje uit.
  Buiten dat het een fake verhaal is en wetende dat het niemand echte verlichting brengt (behalve in de recencies op de Kijimeasite) plus het feit dat het product kankerverwekkende stoffen bevat (las ik op een zwitserse onderzoekssite) irriteert de reclame mij inmiddels mateloos.
  Ik zou Jikimea dan ook willen verzoeken om met dit product te stoppen in ieder geval met de irritante reclame daarvoor. Jullie hebben je zakken inmiddels wel gevuld en heel Europa weet inmiddels door ervaring dat het NIET WERKT!

 4. Bullshit,na 12 weken slikken niks geholpen zoals bij velen.
  Bulkshit dat het werkt als een pleister.
  bullshit dat het een beschadiging betreft.
  Zakken vullen? Dat is wel waar.
  fijn voor Anja,maar bij de meesten geen resultaat.neem maar eens de tijd en verdiep je er in.

 5. Beste Mike,
  Het is zeker fijn voor Anja. Helaas tuinen ontzettend veel mensen in de marketing van Kijimea. Wekelijks krijg ik via de praktijk, mail, chat vragen van mensen of dit product wat voor ze kan betekenen. Reclame doet veel met mensen! Blijkbaar ben jij er ook ‘ingetrapt’ door de marketing van het bedrijf en zoals je schrijft, heb je het zelfs 12 weken geslikt!!! Eigenlijk is dit een waarschuwing voor iedereen die zich afvraagt of dit een goed product is: altijd EERST een deskundige / expert vragen voordat je een product gaat slikken.

 6. Helemaal mee eens Josephus! Het is een-en-al-marketing, meer is het niet. Jammer dat je veel geld hebt uitgegeven aan een product wat ook weer helemaal niets bij je hebt gedaan. Ook jou adviseer ik om eerst te vragen aan je begeleidende dietist (bijvoorbeeld) voordat je een nieuw product gaat gebruiken. En zo leren we steeds bij, toch? Bedankt in ieder geval voor jouw ervaring met Kijimea.

 7. Ik ben altijd heel voorzichtig en septisch (wantrouwend) over die wondermiddelen.
  Maar na heel veel jaren problemen met mijn maag/darmen toch maar eens Kijimea besteld.
  Omdat mijn lichaam op alle medicijnen altijd heel heftig reageer met i capsule per dag gestart.
  Nu op mijn 5e dag is mijn ontlasting normaal geworden en ik voel mij veel frisser dan de laatste jaren, een wonder!
  Zal het aan Kijimea liggen???
  Ik weet het niet, maar ik hoop dat er een wonder is gebeurt en het blijvend is.

 8. Zelf ben ik in 2016 door het oog van een naald gekropen door diagnose te krijgen van rectum carcinoom. Darmkanker dus. Voordien altijd heel veel last gehad van mijn darmen. Niemand ooit de moeite genomen om verder te kijken (ook ik niet). Ik leefde er gewoon mee. We zijn nu 08/2019 en kanker is nog steeds volledig uit mijn lichaam. Maar ik mag niks eten wat triggert of ik zit meer dan een uur in het kleine kamertje…. Na de zoveelste keer ben ik het eens gaan bekijken vanuit PDS en niet vanuit het kanker standpunt en heb “de pleister” online besteld…. We zijn nu 3 pillen verder, 3 dagen verder (ook maar 1 per dag) en ik kan het amper geloven…. Ik eet vrijwel alles terug zonder continue naar het toilet te moeten lopen of zelfs ongelukjes te hebben. Mijn rectum is met de helft gereduceerd dus diarrree staat voor mij gelijk aan “ als ik niet onmiddellijk naar het toilet kan is het in de broek”. Zelfs al is het prijzig maar dit kan blijven doorgaan dat mijn darmflora dit middel aanvaardt als een hele “windel” dan ben ik ontzettend dankbaar. En ik ben sowieso nu overtuigd dat ik reeds als kind (nu 49j) al een PDS patient ben en mijn darmwand wel degelijk zo beschadigd is door de jaren dat kanker zich een weg heeft kunnen banen….

 9. Ik ben in de loop der jaren steeds gevoeliger geworden voor fructanen. Ik kon steeds minder daarvan eten. Vroeger waren asperges en knoflook geen probleem. Op een geven moment kreeg ik bijna overal buikpijn van. Ik weet het geding, veel groenten en vezels enzo, desondanks ook vrijwel altijd verstopt.
  Toen de kijimea geïntroduceerd werd op de markt heb ik uit wanhoop en volledige kuur van 3 maanden gedaan. Knijterduur! Maar ik was wel mooi van m’n klachten af en kon alles weer eten! Nu een paar jaar verder weer terug bij af, dus ik ga denk ik weet een kuur doen. Mij is het het geld wel waard. Het is alleen helaas geen permanente oplossing. Maar als je op een gegeven moment overal buikpijn van krijgt een de dokter het ook niet meer weet…. Grijp ik het met beide handen aan.

 10. Ik heb mijn hele leven buikpijn gehad. Vanaf ongeveer 5 jaar regelmatig darmspoelingen omdat ik helemaal verstopt was. Het was 1955/1956. Dulcolax bestond nog niet. Omstreeks 1990 werd bij mij het PDS gediagnostiseerd. Duspatal daarvoor heeft nooit geholpen. Op mijn 59-ste bleek ik na een lange zoektocht glutenintolerant (waarschijnlijk dus al vanaf mijn 5e), lactoseintolerant, geen gist, geen zuidvruchten, etc, etc.
  Kijima is sinds dit op de markt is, mijn enige redmiddel als ik toch iets gegeten heb waar bijvoorbeeld sinaasappel in verwerkt is. PDS is een symptoom dat er iets aan de hand is met je darmen/voeding. Je moet dus op zoek naar de oorzaak. Hou een dagboek bij. Eet onbewerkte voeding, puur vlees van de slager. Dus geen supermarkt. Ik heb 3 maanden op zakjes geleefd en ben begeleid door een diëtist voedsel gaan toevoegen. Kijima werkt perfect voor mij, 1 capsule is vaak genoeg als je gelijk op de pijn reageert. Iedereen hier kent het verschil tussen buikpijn en PDS-pijn. De eerste keer dat ik het gebruikte was 3 jaar geleden en waren na 5 capsules de klachten afgenomen. Ik ben nu 68 en gebruik KIjima nog ongeveer 2 keer per jaar. Maar vooral ‘WEET WAT JE EET’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *