Blog

FODMAP nascholing

FODMAP-dieet
Op de Monash universiteit van Melbourne hebben professor Peter Gibson en Susan Shepherd het FODMAP dieet ontwikkeld.
Dr Sue Shepherd is een Advanced Accredited Practising Dietitian en een Advanced Accredited Nutritionist. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van voedselintolerantiess. Peter Gibson is hoogleraar en directeur van Gastro-enterologie in The Alfred en Monash University in Australie, en voorheen hoogleraar Geneeskunde en hoofd van de Eastern Health Clinical School.

FODMAPs zijn korte keten koolhydraten (oligosacchariden), disacchariden, monosacchariden en verwante alcoholen die slecht worden geabsorbeerd in de dunne darm. Deze omvatten korte keten (oligo-) saccharide polymeren van fructose (fructanen) en galactose (galactanen), disachariden (lactose), monosacchariden (fructose), en suiker alcoholen (polyolen) zoals sorbitol, mannitol, xylitol en maltitol.

FODMAP koolhydraten worden door iedereen slecht opgenomen. Alle FODMAPs die niet geabsorbeerd zijn in de dunne darm, gaan naar de dikke darm waar bacteriën ze fermenteren. Dit resulteert in productie van gas en bij mensen met gevoelige darmen in een opgeblazen gevoel en winderigheid. Beperking van FODMAP inname bij mensen met darmklachten kan verbetering geven van de symptomen.

Onderzoeken
Er is een steeds groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken uit de hele wereld ter ondersteuning van het feit dat het verminderen van FODMAPs in de voeding kan helpen bij verminderen van klachten bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) of andere functionele darmklachten (FGA). Het FODMAP-dieet is geen rage dieet: het dieet wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs en het gebruik ervan neemt internationaal toe. Bijvoorbeeld in een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk werd bewezen dat het lage FODMAP dieet heel effectief is in het verlichten van de symptomen (76% van de deelnemers bereikte symptoomcontrole).

Eliminatie en herintroductie

Het laag FODMAP dieet bestaat uit 2 delen: het eliminatie dieet vervolgens gevolgd door herintroductie om erachter te komen waardoor de klachten veroorzaakt worden. De richtlijnen adviseren een 8 weken durend dieet om de inname van voedingsmiddelen met hoog FODMAPs flink te verminderen. Het wordt aanbevolen om het dieet te volgen onder begeleiding van een diëtist, bij voorkeur een specialist in gastro-intestinale voeding.

Dietist

Voordat mensen beginnen aan het FODMAP-dieet, wordt aangeraden dat mensen voor een intake naar een gespecialiseerde dietist gaan. De dietist zal voor de 1e fase (eliminatiefase) adviseren welke voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAPs vermeden moeten worden. Na deze strenge lage FODMAP restrictie, zullen mensen die het dieet volgen weer naar de diëtist, waar de dietist:
a) beoordeelt hoe goed de persoon heeft gereageerd op de dieetbeperkingen, en
b) het tolerantie niveau van de persoon die het dieet volgt bespreekt.
Het is per persoon verschillend hoeveel FODMAP inname kan worden getolereerd voordat symptomen worden veroorzaakt. Herintroductie van FODMAPs is een essentieel onderdeel van het proces. De diëtist streeft naar maximale variatie en minimale klachten op lange termijn. Herintroductie is ook belangrijk omdat FODMAPs prebiotische effecten hebben.

Nascholing

Steeds meer mensen zoeken dietisten die meer weten van het FODMAP dieet. Op 18 maart 2014 wordt een nascholing georganiseerd voor dietisten die interesse hebben. Tijdens deze nascholing komen FODMAP specialisten uit de hele wereld! Diëtisten worden tijdens de nascholing getraind om deskundig voedingsadvies tijdens en na het FODMAP dieet te geven.

Geef je op via fodmapdietist.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *