Blog

Gevoelig voor gluten? Of de fructanen?

Gevoelig voor gluten? Of de fructanen?

Gevoelig voor gluten?

Heb jij vaak last van je buik? Heb je een prikkelbare darm?

Voel jij je slecht na het eten van brood of pasta? Ben je gevoelig voor gluten? Of voor de fructanen? Fructanen zijn een soort suikers die ook in granen voorkomen. Lees alles over fructanen op de pagina over het FODMAP dieet.

Onderzoek gluten vs fructanen

In een onderzoek hebben deelenemers zeven dagen lang elke dag een soort reep gegeten. Daarna een week geen reep en een week later weer elke dag een reep maar dan een andere versie. De deelnemers wisten niet wat er precies in de repen zat. De repen zagen er allemaal hetzelfde uit en smaakten ook hetzelfde. De reep met fructanen veroorzaakte bij 15 procent een opgeblazen buik. En deze reep gaf een toename van 13 procent van allerlei maag- en darmproblemen, in vergelijking met de controlegroep. De reep met de gluten had daarentegen geen enkel effect.

Het is mogelijk dat je geen coeliakie hebt en toch een reactie hebt op gluten. De studies die tot nu toe gedaan zijn, wijzen er in ieder geval duidelijk op dat darmproblemen vaker door fructanen worden veroorzaakt dan door gluten.

Je kan een tijdje tarwevrij eten of zo min mogelijk fructanen (zitten ook in enkele noten, bonen, ui, knoflook en meer producten). Wil je hulp hierbij? Schakel dan ons in!

Oorspronkelijk onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *