Recepten voor diner

Recepten voor diner

Zelfgemaakte recepten voor diner, ook FODMAP recepten en recepten zonder koolhydraten. Makkelijk, snel en simpel 🙂

Wortelovenschotel, geschikt voor het FODMAPdieet, koolhydraatarm, suikervrij, tarwevrij, vegetarisch

Dit heb je nodig voor 2 personen:
– 4 winterwortels in diverse kleuren
– zoete aardappel, max 100 gram
– champignons uit blik, max 200 gram
– 1⁄2 venkel
– hand pijnboompitten
– zachte geitenkaas, ca 120 gram
– olijfolie (ik gebruikte chilli-olijfolie)
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snij de winterwortels en de venkel in grove stukken en leg ze in een grote platte ovenschaal.
Bestrooi met pijnboompitten en overgiet met wat olijfolie.
Plaats de schaal in de oven voor ongeveer 25 minuten.

recept ovenschotel


 

Gevulde puntpaprika’s, geschikt voor FODMAPdieet, koolhydraatarm, tarwevrij, suikervrij, vegetarisch

Dit heb je nodig:
– 2 zoete puntpaprika’s
– zachte geitenkaas
– pijnboompitten
– Italiaanse kruiden

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de puntpaprika’s en verwijder de pitjes.
Besmeer alle helften met geitenkaas.
Bestrooi met pijnboompitten en kruiden
Plaats voor ongeveer 15 minuten in de oven bij 180C.

recept puntpaprika's


 

Gezonde pannenkoeken, lactosevrij, suikervrij, tarwevrij

Deze pannenkoeken zijn goed voor het hart, voor de hersenen, de darmen (geschikt voor FODMAPdieet) en het gewicht. Deze pannenkoeken bevatten goede oplosbare vezels, tryptofaan (anti-stress) en kokosolie bevat grotendeels MCT-vet dat niet in het lichaam wordt opgeslagen als vet.

Ingredienten:

*300 g quinoameel en speltmeel gemixt
*2 el haverzemelen
*3 eieren
*500 ml lactosevrije melk
*(optioneel) 1 el rozemarijn
*kokosolie om in te bakken

quinoa pannenkoeken


 

Knolselderij-pompoensoep (recept uit boek van Rineke Dijkinga)

Goed bij overgewicht of diabetes, goed bij hart- of vaatziekte, goed bij darmklachten, goed voor het brein, goed voor energie en zuur/base-evenwicht, fodmap-arm, glutenvrij, lactose-arm, tarwevrij, vegetarisch

Nodig: – 1 el kokosolie, 1 koffielepel kurkuma, 1 knolselderij, 1 (biologische) pompoen, 2 liter water, kruidenbouiilonblokjes zonder uit of prei (bijv van Maggi), 1 ei, peper, mespunt cayennepeper, 1 bekertje zure room, verse peterselie

Bereidingswijze:
 Schil de pompoen en snij het in stukken. Hoe je dit moet doen kan je zien in een filmpje van AH
– Schil de knolselderij en snij in stukken. Hoe je dit moet doen kan je zien in een ander filmpje van AH
 Laat de kokosolie heet worden in een grote pan en doe er de kurkuma bij
– voeg de stukken pompoen en knolselderij toe
– voeg 2 liter water en de bouillonblokjes toe
– breng het aan de kook en laat het garen (ca 20 minuten)
– pureer alles met de staafmixer
– voeg in de kokende soep 1 ei en pureer gelijk weer
– breng de soep op smaak met peper en cayennepeper
– voeg in de koppen soep nog een koffielepel zure room en wat geknipte verse peterselie toe

pompoensoep


Quinoa pannenkoeken, glutenvrij, eiwitrijk

Nodig voor 4 hartige quinoa pannenkoeken: 2 eieren, quinoa meel, zak wokgroente, gerookte kipfilet, eventueel Philadelphia light

Bereidingswijze: Wok de wokgroente, eventueel met een plakje ontbijtspek, en de kipfilet in kleine stukjes. Doe ondertussen de eieren met 2 kopjes meel en 2 kopjes water in een kom en kluts ze door elkaar. Bak het beslag als gewone pannenkoeken in een pan met goede anti aanbaklaag. De pannenkoek eventueel dun besmeren met Philadelphia light, en beleggen met de groente. Voordeel van quinoa meel: lage glycemische index, eiwitrijk, glutenvrij en rijk aan mineralen. Wij hebben meel van NatureCrops gebruikt, te koop bij de Tuinen.


Heerlijke recepten voor een blijvend slank lichaam

recepten_origineel

Comments (9)

  1. Hallo,

    Ik kwam op deze site terecht. Maar het valt me op dat er ingrediënten zijn genoemd in de recepten die niet zijn toegestaan in het FODMAP-dieet.
    Zoals geitenkaas en zure room.

    Groet,

    Marissa

  2. maar de venkel kan ook maar heel beperkt !? Hoe kom je klachtenvrij als je steeds iets gebruikt dat je darmen triggert?

  3. Beste Marijke,
    Het zou mooi zijn als je klachtenvrij zou komen, maar dat is vaak een illusie omdat PDS chronisch is.
    Venkel (vooral het onderste gedeelte) is FODMAP arm en mag dus gewoon gebruikt worden in recepten als je het FODMAP dieet volgt. Pas als je meer dan 100 gram venkel per keer gebruikt, kan je hier last van krijgen.

  4. Knoflook en champignons mogen niet. In bovenstaande recept
    Wortelovenschotel staan deze wel genoemd terwijl deze wel genoemd.

  5. Beste Esther

    Dank je wel voor je reactie. In bovenstaand recept staat: “als je er geen last van hebt kan je minder wortels gebruiken en 1 zoete aardappel, 1/2 doosje kastanjechampignons en knoflook toevoegen”. Dit betekent dat dit geldt voor mensen die de herintroductie al gedaan hebben en weten waar ze wel en niet tegen kunnen. Stel je hebt last van lactose en galactanen en niet van polyolen en fructanen en je volgt het ‘aangepaste FODMAP dieet’ omdat je dan veel beter voelt, dan kan je prima een zoete aardappel, champignons en knoflook toevoegen.

    groet Sigrid

  6. He, wat jammer…. ben zoekende naar goede fodmap recepten, net begonnen. Ik haal niet uit het recept dat dit geldt voor mensen die al herintroductie gedaan hebben, zie wortel ovenschotel.

  7. Knoflook en champignons mogen niet. In bovenstaande recept
    Wortelovenschotel staan deze wel genoemd terwijl deze wel genoemd.

  8. Beste Dimitra, n.a.v. jouw reactie en de laatste updates mbt onderzoeken naar FODMAP’s in voeding, heb ik het recept aangepast. Deze is nu geschikt tijdens de eliminatiefase van het FODMAP dieet, dan ontstaat er in ieder geval geen verwarring (meer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *