Blog

Guusje ook suikervrij

Guusje ook suikervrij

Als diëtisten houden we wel van een experimentje. En dan vooral met onszelf en onze familieleden als proefkonijnen. Hier beschrijft Guus haar experiment ‘suikervrij’  en hoe het begon….

Van Schijf van vijf tot groene smoothies

Wat ooit aan de wieg van mijn diëtistenbestaan begon met het ijverig uitproberen van de schijf van vijf (inclusief dagelijks alle 6 sneetjes brood, dun besmeerd met halvarine, en met als klapper op de vuurpijl belegd met onder andere uiteraard de vruchtenhagel, want: vet-arm), met als gevolg een buik die aardig van slag was! Glutenvrij en zuivelvrij bleken hiervoor niet de oplossing, en ook nog eens zeer lastig om consistent in te zijn (respect voor alle mensen die een dieet volgen!). Daarna volgden periodes met zo puur en biologisch mogelijk eten, uitproberen van superfoods, (groene) smoothies, etc. Dit bevalt tot nu toe het beste.

Sugarchallenge

Komende weken staan in het teken van meedoen met de sugarchallenge. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk suikervrij eten (dus niet alle koolhydraten schrappen, maar wel de producten waaraan geraffineerde suikers of witmeel is toegevoegd zoveel mogelijk links laten liggen). Ook zondags bij oma op visite suikervrij (sorry oma!). Met als mijn persoonlijke doel om weer fitter te worden en meer energie te hebben.

De oplettende lezer denkt nu: dit hebben jullie vorig jaar toch al gedaan? Jawel, dat klopt. Maar ook wij diëtisten zakken wel weer eens terug in oude gewoontes met een berg smoesjes waar je u tegen zegt (druk leven, geen nee durven zeggen, jezelf belonen, hormoonschommelingen, ja wij kennen ze ook allemaal!). Zo gezegd, zo gedaan. Collega Sigrid en ik doen dus ook dit jaar, wederom, mee met de sugarchallenge. Sigrid was afgelopen maandag al begonnen met schrappen van de (geraffineerde) suikers. En omdat ik een heerlijk lang weekendje weg was (geen smoesje), besloot ik vanaf woensdag met haar mee te doen. Dus heb ik samen met vriendlief dinsdags op onze vakantiebestemming nog gauw een suikervrij overlevingspakket ingeslagen om thuis direct te kunnen starten.

suikervrij fruit

Goede voornemens

Onze keuken ligt nu voornamelijk vol met fruit, groente, bakjes noten, en een berg goede voornemens. Komend weekend duik ik lekker de keuken in voor zelfgemaakte muesli en energierepen (voor de recepten: zie onze facebookpagina). De eerste dag merkte ik wat hoofdpijn, wat zowel van het afkicken van de suikers als door de volle agenda veroorzaakt kon worden. Maar verder gaat het me tot nu toe goed af. Mijn valkuil is wel het verzinnen van de smoesjes voor mezelf. Ook wij hebben af en toe een stok achter de deur nodig . Dus mijn uitdaging dit weekend, een etentje bij de Spanjaard, ga ik met frisse moed aan!

Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *