Blog

Heb jij inspanningsastma?

Heb jij inspanningsastma?

Inspanningsastma

In mijn praktijk kom ik vaak mensen tegen met astma en buikklachten en ook een combinatie ervan. Ik vraag weleens “Heb jij meer last van je klachten na inspanning?” wellicht heb jij inspanningsastma.

Astma als gevolg van fysieke inspanning en stress wordt inspanningsastma genoemd. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van benauwdheid zodra je te snel in beweging komt. Veel mensen met hooikoorts hebben ook inspanningsastma.

Recent ontmoette ik online Rene van den Heuvel, hij is ademhalingsexpert en weet ook heel veel over astma, hij geeft aan:

De oorzaak van inspanningsastma kan per persoon sterk verschillen. Zo is het mogelijk dat het ontstaat door geestelijke spanning want je lichaam reageert sterk op emoties en stress. Inspanningsastma kan dus te maken hebben met stress op het werk, of als je niet lekker in je vel zit. Probeer daarom na te gaan of er een verband zit tussen je geestelijke gesteldheid en je astma. Mocht de inspanningsastma erger zijn geworden op het moment dat je stress op werk ervaarde dan is de kans groot dat daar de oorzaak te vinden is. Door de stress aan te pakken zal je inspanningsastma verminderen.

Inspanningsastma is heel vervelend, maar gelukkig zijn er methodes om de aanvallen te verminderen. Zo zorgt een verstopte neus ervoor dat je via je mond gaat ademen. De lucht wordt dan minder goed verwarmd, bevochtigd en gezuiverd. Daarom doe je er goed aan om je verstopte neus te openen via de neusopener. Ook doe je er goed aan om vervuilde lucht, zoals tabaksrook te vermijden en niet te sporten als je ziek bent. Als je last hebt van inspanningsastma dan zijn er een aantal medicijnen die je kan gebruiken om de klachten te verminderen. Er is echter ook een natuurlijke manier om inspanningsastma te verhelpen. Dat is de Buteyko ademtherapie.

Lees alles over inspanningsastma en hoe je het kan verhelpen op de website van Rene: ademhalingsoefeningen-inspanningsastma 

Heb jij ook inspanningsastma?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.