Blog

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

Wat is lactose intolerantie? En welke symptomen komen voor?

Lactose is een dubbele suiker die van nature voorkomt in moedermelk bij de mens en in dierenmelk, zoals koeien-, geiten- en schapenmelk. Lactose bestaat uit de verteerbare moleculen glucose en galactose. Normaal gesproken wordt lactose door het enzym lactase in de dunne darm afgebroken. Na de zuigelingenperiode neemt de hoeveelheid lactase in de dunne darm af. Hoe snel dit gebeurt, is genetisch bepaald.

melk

Bij mensen die niet in staat zijn de lactose uit zuivelproducten in hun voeding te verteren, kunnen vervelende en vaak ernstige klachten optreden. Er zijn echter ook mensen die zo weinig zuivel consumeren dat ze vaak nergens last van hebben en niet eens weten dat ze lactose-intolerant zijn. De verteringsproblemen kunnen ontstaan door afname van de lactaseproductie als gevolg van genetische verschillen en veroudering of door beschadiging van de cellen die de dunne darm bekleden. Lactose-intolerantie staat los van het immuunsysteem en is daardoor iets totaal anders dan koemelkallergie. De meeste lactose-intolerante mensen hebben lage lactase niveaus (ze produceren nog wel een beetje lactase) en komen hier pas achter als ze bijvoorbeeld het FODMAP-dieet hebben gevolgd. Ervaring en onderzoek laten zien dat het verminderen van alleen maar lactosebevattende producten vaak niet voldoende is om de darmklachten flink te verminderen.

Schermafbeelding 2014-10-07 om 20.16.40

Hoe vaak komt het voor

In Europa is tot wel 40% van de bevolking lactose-intolerant. De prevalentie van lactose-intolerantie vertoont wereldwijd grote verschillen: sommige rassen, met name die welke van oudsher geen zuivel consumeren, zijn gevoeliger, zoals in Zuidoost-Azië en delen van Afrika. De prevalentie is vooral hoog bij mensen van Chinese en Japanse afkomst, van wie vermoedelijk 90% in meer of mindere mate lactose-intolerant is.

Lactose symptomen

Bij gebrek of een tekort aan lactase komt de niet geabsorbeerde lactose in de dikke darm terecht, waar de suiker in contact komt met de darmbacteriën. Deze bacteriën zetten de lactose om (fermenteren) waardoor waterstofgas, methaangas en kleine organische moleculen ontstaan. Deze moleculen kunnen een aantal klachten veroorzaken zoals buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Daarnaast is lactose ook osmotisch actief met als gevolg extra water in de darmen met als gevolg ook diarree en pijn. Alle mensen hebben een eigen drempel wat betreft de hoeveelheid lactose die ze kunnen verdragen. Bij sommigen is die laag, ongeveer zo veel als een de hoeveelheid van een Danoontje, terwijl anderen zonder probleem wel een halve liter melk per dag kunnen verdragen. Gewoonlijk kunnen bij lactose-intolerantie een een paar uur na consumptie van melk of lactosehoudende zuivelproducten buikklachten optreden.

Darmklachten
braken
buikpijn
diarree
gerommel in de maag en darmen (alsof gas zich verplaatst)
gespannen buik
jeuk rond de anus
krampen
misselijkheid
obstipatie
opgeblazen gevoel
oprispingen
winderigheid

Onderzoek wijst erop dat lactose-intolerantie behalve buikklachten ook andere symptomen kan veroorzaken. Er is gesteld dat andere klachten worden veroorzaakt doordat de bacteriële ‘toxinen’ worden opgenomen in het bloed. Via het bloed bereiken ze dan de hersenen, waar ze hoofdpijn veroorzaken, het hart, waar ze hartkloppingen veroorzaken, de spieren en gewrichten, wat tot pijn leidt, en het immuunsysteem, waardoor de allergieën verergeren en weer andere klachten ontstaan. Een van de meest genoemde overige lactose-intolerantie symptomen is vermoeidheid. Lactose-intolerantie kan op elke leeftijd voorkomen, zeker ook op oudere leeftijd.

Mogelijke andere klachten
concentratieproblemen
depressieve gevoelens
eczeem
geheugenverlies
gewrichtspijn
hartkloppingen
hoofdpijn
jeuk
mondzweren
spierpijn
verkoudheid
(chronische) vermoeidheid

Diagnose

Voor het diagnosticeren van lactose-intolerantie bestaan een aantal tests. De test die het meest wordt toegepast en de betrouwbaarste uitslag geeft, is de waterstofademtest. De makkelijkste test is de eliminatie-provocatie-test.

 1. Eliminatie-provocatie-test: Als lactose-intolerantie wordt vermoed, kan een provocatietest worden aanbevolen. Bij die test wordt gedurende twee weken een lactosevrij dieet gevolgd, waarna weer zuivelproducten worden geïntroduceerd. Terugkerende symptomen kunnen de diagnose bevestigen, maar in sommige gevallen geeft deze methode nog steeds geen uitsluitsel. Het voordeel van deze test is dat mensen hun eigen gevoeligheidsdrempel voor lactose kunnen bepalen. Meestal wordt deze test begeleid door de diëtist (deze test is onderdeel van de eliminatiefase van het FODMAP-dieet).
 2. Lactosetolerantietest (LTT): Bij de lactose-intolerantietest wordt na orale toediening van lactose het glucosegehalte in het bloed gemeten. De uitslag kan echter worden beïnvloed door de insulinerespons van het individu, waardoor bij mensen met diabetes fout-negatieve resultaten optreden. Ook kan de uitslag worden beïnvloed door darmmotiliteit. Er moet op worden gewezen dat deze test onaangenaam kan zijn. Sommige ziekenhuizen bepalen de lactosetolerantietest dmv een DNA-test.
 3. Waterstofademtest: dit is een test die het meest wordt toegepast. Hierbij wordt na een orale dosis lactose de waterstofconcentratie in de uitgeademde lucht gemeten. Toename van de waterstof is een maatstaf van de fermentatie van lactose door de bacteriën in de dikke darm. Hoewel dit de meest betrouwbare test is, kunnen bij circa 10 – 20% van de wereldbevolking fout-negatieve resultaten optreden omdat door de bacteriële samenstelling bij die groep geen waterstof kan worden geproduceerd. Verder kan het gebruik van antibiotica de darmflora veranderen, wat tot fout-negatieve resultaten leidt.

waterstof ademtest

Er zijn nog enkele andere methoden om een lactose-intolerantie vast te stellen, deze worden echter veel minder gebruikt dan bovenstaande methoden.

Behandeling en dieetadvies

Heb je (vage) darmklachten dan kan je de hoeveelheid lactose in je voeding verminderen om te kijken of je klachten verbeteren. Daarna is het handig om je eigen lactosedrempel te bepalen. Dit is de hoeveelheid lactose die zonder klachten wordt verdragen. De lactosedrempel is namelijk voor iedereen verschillend. Dit kan je doen door:

 1. Lactose volledig weg te laten uit je voeding zodat je een lactosevrij dieet hebt. Geleidelijk kan je kleine hoeveelheden herintroduceren om je tolerantieniveau te bepalen.
 2. Eerst een lactosebeperkt dieet te volgen. Een lactosebeperkt dieet gaat ervan uit dat iemand een portie van maximaal 4 gram lactose over het algemeen goed kan verdragen. Zo’n dieet is bijvoorbeeld het FODMAP-dieet.

Lactosevrij dieet

Wil je alle lactose vermijden, dan adviseren wij je ons dieetadvies bij lactose-intolerantie te volgen die je hier kan lezen:  Factsheet Lactose

Producten van nature lactosevrij

Soja-alternatieven voor zuivelproducten (dranken, desserts, plantaardige alternatieven voor yoghurt, plantaardige alternatieven voor room) bevatten van nature geen lactose. Deze met calcium en vitaminen verrijkte sojaproducten zijn dan ook ideale alternatieven voor zuivel in de voeding. Daarnaast zijn er nog andere lactosevrije plantaardige dranken zoals amandeldrank, havermelk, hazelnootdrank, kokosdrink en rijstdrank. En natuurlijk is er lactosevrije melk(huismerk, Arla, Campina, Lidl, Minus L), lactosevrije yoghurt en lactosevrije roomkaas van diverse merken.

lactosevrij

Lactosevrije kaas

Het volledig uitsluiten van lactose in kaas kun je nooit volledig garanderen. Er kunnen nog sporen aanwezig zijn. Er zijn echter wel de volgende richtlijnen:
Bij alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, boerenkazen, geitenkaas, Kees Kaas, schapenkaas) is sprake van een zodanig productieproces dat de lactose tijdens het proces wordt uitgewassen / verzuurd. Wat er na de bereiding van de kaas nog overblijft is zeer weinig lactose en verdwijnt binnen 24 uur na de productie. Jonge en Jong Belegen kazen kunnen nog enige sporen van lactose bevatten. Belegen t.m. oude kazen zijn zeker lactosevrij. Voor harde buitenlandse kazen (Cheddar, Emmenthaler, Gruyère, Cantal, Parmesan etc.) geldt in dit geval hetzelfde. Halfharde kazen (Roquefort, Feta, St. Albray, Brie, Camembert, zachte geitenkaas) worden eigenlijk op de zelfde manier bereid als de Hollandse kazen. Het aantal grammen lactose is van deze kazen ook laag (0,3-1,5 gram per 100 gram). Je kan het beste zelf uittesten hoe gevoelig je bent voor deze kazen.

Boter bevat per 100 gram ook heel weinig lactose (0,1-1 gram). Wil je boter zonder lactose dan is Alpro Soja Minarine of geklaarde boter (Ghee) een alternatief.

Overige lactosevrije producten:

 • Lactosevrije groenten en fruit: Verse groente, groente in blik of pot (geen à la crème), diepvriesgroente (geen á la crème), tomatenpuree, groentesap, vers fruit, fruit uit blik, pot of diepvries, puur vruchtensap
 • Lactosevrije aardappelen, rijst en pasta: gekookte aardappelen, aardappelpuree gemaakt met lactosevrij melk, frites, gebakken aardappelen (gebakken in lactosevrije boter, margarine of in olie), witte rijst, risottorijst, zilvervliesrijst, volkorenrijst, couscous, quinoa, gierst, tarwe, haver, spelt, bulgur
 • Lactosevrije brood en graanproducten: brood dat met water bereid is (het meeste volkoren brood, bruine brood, ciabatta, focaccia, stokbrood), harde broodjes (met water bereid), knäckebröd, droge havermout, droge gerst, droge boekweit
 • Lactosevrije vlees, vis en vleesvervangers: alle soorten rundvlees, varkensvlees, kalfsvlees, lamsvlees en kip zonder saus of paneermiddel, vers en uit de diepvries, pure vleeswaren zoals ham, rookvlees, fricandeau, alle soorten vis, schaal- en schelpdieren zonder saus of paneermiddel, vers, diepvries en uit blik, eieren, tahoe, tempé
 • Lactosevrije olie en vet: plantaardige olie
 • Lactosevrije drank: zwarte koffie, thee zonder melk, vruchtensap, groentesap, frisdrank (behalve frsidrank op weibasis), limonadesiroop, wijn, bier, gedestilleerde drank (met uitzondering van creamlikeur), water
 • Lactosevrije soepen en sauzen: bouillon, heldere soep, gebonden soep zonder melk of room of gemaakt met lactosevrije zuivel, tomatensaus, mayonaise, fritessaus, mosterd, salsa, ketchup
 • Diverse andere producten: Popcorn, chips naturel, tortillachips (zonder kaas), noten, studentenhaver, azijn, zout, peper, kruiden, specerijen, gist, suiker, honing, jam, appelstroop, pindakaas, notenpasta, pure chocolade, pure chocolade hagelslag, zuurtjes, winegums, drop

Via de site van de AH kan je een lijst downloaden met producten die lactosevrij zijn: ah.nl/meerdoen/gezondheid/allergenen

Lactosebevattende zuivelproducten:

Chocolademelk, crème fraîche, fruitzuiveldranken (Rivella, Fristi, Taksi), gecondenseerd melk, geitenmelk, hüttenkäse, ijs, karnemelk, mascarpone, mozzarella, melk, melkdrank, melkpoeder, milkshake, cottage cheese, ricotta, roomijs, roomkaas, slagroom, paardenmelk, pudding, schapenmelk, smeerkaas, yoghurt, yoghurtdrank, zure room, verse kaas, vla, zachte kaas.

Ingrediënten

Let ook op de ingrediënten zoals lactose, melk, melkpoeder, melksuiker, wei, weipoeder, wrongel.

Lactose beperkt dieet (zoals in het FODMAP-dieet)

De meeste mensen met een lactosemalabsorptie doen het prima bij een lactose beperkt dieet waar per portie niet meer dan 4 gram lactose aanwezig is. Dit gaat het beste als:

− Niet meer dan 100 ml per keer wordt gebruikt*;

− Ze worden verspreid over twee of drie porties per dag;

− Ze in combinatie met een maaltijd worden gebruikt.

− Ze koud worden gedronken. Koud voedsel en koude dranken vertragen de maagontlediging

*Zure melkproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk worden over het algemeen beter verdragen dan zoete melk

Lactosevrije producten

Voedingsmiddelen die nagenoeg lactosevrij zijn geven dus geen problemen.

Producten met een matige hoeveelheid lactose

Voedingsmiddelen met een matige hoeveelheid lactose (minder dan 4 gram lactose per 100 ml/gram) geven in kleine hoeveelheden geen problemen. Denk aan zachte kazen zoals camembert, feta, hüttenkäse, mascarpone, mozzarella, ricotta, schapenkaas, klein bakje Griekse yoghurt, klein bakje kwark en room (2-4 el crème fraiche, zure room). Maar ook: kleine beetjes (koffie)melk, een biscuitje, een plakje cake, 1-2 bolletjes roomijs.

Producten hoog in lactose

De volgende voedingsmiddelen bevatten meer dan 4 gram lactose per portie en dienen dus beperkt te worden: cheesecake, custard pudding, geitenmelk, karnemelk, koemelk, melkchocolade, melkpoeder, roomijs, smeerkaas, weipoeder, yoghurt.

Lactose pillen en extra supplementen

Overleg met je diëtist of je extra supplementen nodig hebt voor bijvoorbeeld calcium, vitamine B2, vitamine B12 en vitamine D. Sommige mensen hebben baat bij probiotica. Overleg dit ook met je diëtist en welke probiotica je het beste kan nemen.

500_mg_calcium_supplements_with_vitamin_D

Enzym lactase

Lactase enzymen zijn werkzaam op de koolhydraat lactose: de enzymen splitsen lactose in 2 enkelvoudige suikers glucose en galactose.Dit enzym breekt dus aanwezige lactose af waardoor je geen klachten krijgt bij het consumeren van lactose.Wanneer je een product consumeert met melk, melkpoeder, room of een ander zuivelproduct met lactose kan je in dit geval een lactase enzym gebruiken.

Lactase is te koop bij het Kruidvat en bij diverse online websites zoals Disolut dat het merk Disolact verkoopt. Een ander merk is bijvoorbeeld KerutabsQua werkingsmechanisme zit er weinig verschil in diverse merken, behalve de sterkte (activiteit) van de enzymen en of de pillen veganistisch zijn. De pillen dienen (ongeveer) gelijktijdig met een lactose bevattend product ingenomen te worden, waardoor deze tegelijk in de dunne darm aankomen en de lactase daar de lactose kan afbreken.

Bij een directe vergelijking tussen alle merken valt met name het verschil in FCC waarde op. De FCC waarde geeft weer hoeveel actief enzym er in een eenheid lactase zit. Hoe hoger het getal, hoe meer lactase er in het supplement zit en hoe meer lactose je dus kan eten of drinken. De mate van het tekort aan het enzym verschilt per persoon en het is daarom van belang om zelf de dosering vast te stellen. Hoe sterker je lactose-intolerant bent, hoe groter de FCC waarde van het enzym dat je nodig hebt. Lactase enzymen zijn met name bedoeld voor lactose houdende producten zoals yoghurt, kwark, kant-en-klare toetjes, room, ijs, drinkyoghurt etc..

Aflopend qua sterkte per capsule: 

Lactojoy 14.500 FCC (vega)
Disolact Extra Forte 10.000 FCC (vega)
Bulk Powders 5.000 FCC (vega)
Similase lacto 4.500 FCC (vega)
Kruidvat lactase 4.500 FCC (niet-vega)
Lamberts Lactase Complex 4.000 FCC (vega)
AOV lactase 3.500 FCC (vega)
Vital Cell Life 3.450 FCC (niet-vega)
Nature’s Way lactase 3.450 FCC (niet-vega)
Disolact standaard 3.000 FCC (vega)
Kerutabs 2.300 FCC (vega)

Van Disolact zijn er ook druppels. De druppels kunnen worden toegevoegd aan melk, koffiemelk en zoete melkproducten zoals slagroom of vla waar het vervolgens lactose omzet in de kleinere suikers. De hoeveelheid lactose die omgezet wordt, is afhankelijk van het aantal druppels dat wordt toegevoegd. Na 24 uur in de koelkast gestaan te hebben is het melkproduct lactose-arm geworden en kan het worden gedronken of worden gebruikt om allerlei gerechten mee te bereiden. Door de omzetting van lactose in o.a. glucose wordt het melkproduct iets zoeter van smaak. Alle mineralen en vitaminen die van nature in het melkproduct voorkomen, blijven behouden.Als je 5 druppels aan 1 liter melk toevoegt en 24 uur laat staan, is 92% van de totale lactose omgezet. Je kan de druppels ook direct innemen met een zuivelproduct. Het advies is 5-10 drupjes per 125 mililiter melkproduct.

Opmerking: Body&Fit en Solgar hebben lactasetabletten. Deze bevatten mannitol en kunnen winderigheid of buikpijn geven. Deze raden we daarom niet aan.

Disolact-lactase-3000-FCC-150-capsules-met-3-blikjes

De Tuinen Lactase Enzymen (5200 FCC per 3 softgels). Het nadeel van dit product is dat de softgels de zoetstof mannitol bevatten. Deze zoetstof is een polyol (fodmap) en kan bij veel mensen met een prikkelbare darm klachten geven.

Hieronder zal ik nog enkele vragen beantwoorden:

vraagteken

Komt lactose-intolerantie voor bij (jonge) kinderen?

Lactose-intolerantie komt bij kinderen jonger dan 3 jaar zelden voor. Het kan wel kortdurend optreden na een virusinfectie van het maagdarmkanaal.

Wat kunnen oorzaken zijn voor een (secundaire) lactose-intolerantie?

Secundaire of verworven lactose-intolerantie betekent dat er een tekort aan lactase is wegens beschadiging van de darmmucosa. Deze beschadiging kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

 • infecties zoals gastro-enteritis, na bestraling, na een 
darmoperatie, onbehandelde coeliakie, darmparasieten of een 
virus (zoals rotavirus)
 • bacteriële overgroei in de dunne darm na een dunne 
darmresectie of een stenose
 • een periode van ondervoeding
 • een toxisch effect van medicijnen (zoals antibiotica) of alcohol op 
de darmmucosa

Wat is het verschil tussen lactose-intolerantie en koemelk- eiwitallergie?

Lactose-intolerantie en koemelk-eiwitallergie zijn twee totaal verschillende aandoeningen. Bij koemelk-eiwitallergie vindt een ongewenste overreactie plaats op eiwitten in de koemelk. Bij lactose-intolerantie worden deze eiwitten wel verdragen, maar is de lactose de veroorzaker van de klachten. Er zijn geen aanwijzingen dat kinderen met een koemelk-eiwitallergie op jonge leeftijd meer kans hebben op lactose-intolerantie op latere leeftijd.

Is lactose-intolerantie hetzelfde als een lactose-allergie?

‘Een lactose-allergie bestaat niet. Bij een allergie reageert het lichaam namelijk op een eiwit en lactose is geen eiwit maar een melksuiker. Wat wel bestaat is een koemelkallergie en koemelkovergevoeligheid: dan reageert het lichaam op eiwit uit koemelk.

Er is veel verwarring over het verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie. In beide gevallen geven stoffen uit melk klachten, maar de achterliggende oorzaak is wel anders. Bij een koemelkallergie is het afweersysteem betrokken: dat maakt antistoffen tegen een eiwit uit koemelk. Een lactose-intolerantie heeft te maken met de nog hoeveelheid aanwezige lactase-enzym in de dunne darm.  Lactose-intolerantie en koemelkallergie kunnen evenveel en nagenoeg dezelfde klachten geven.

Hoe bepaal ik de drempelwaarde van mijn lactose-overgevoeligheid?

De hoeveelheid lactose die je kan verdragen moet individueel proefondervindelijk worden vastgesteld. Pas vanaf een bepaalde dosis zullen klachten als winderigheid en een opgeblazen gevoel ontstaan. De meeste mensen kunnen 12 gram lactose (250 ml melk), verspreid over de dag, verdragen. Wanneer je lactose-houdende dranken tegelijkertijd met andere voedingsmiddelen en verspreid over de dag consumeert, ligt de drempelwaarde doorgaans hoger.

Hoe weet ik of kaas lactose vrij is?

Dat is vaak niet op de verpakking na te gaan. Wel is bekend dat
bij de bereiding van (half)harde kazen (zoals Goudse, Edammer, Maasdammer, maar ook Gruyère, Parmezaanse kaas, Emmentaler en Cheddar) nagenoeg alle lactose uit de kaas verdwijnt, zodat dit geen klachten kan veroorzaken. Het vetgehalte of de leeftijd van de kaas is overigens niet van invloed op het lactosegehalte. In zachte kaas (zoals in mozzarella, feta, smeerkaas, roomkaas ) zit vaak nog wel een beetje lactose.

Als laatste nog een tip:
maak je eigen darmvriendelijke lactosevrije yoghurt

Je kan zelf lactosevrije yoghurt maken. Je hebt een zogenaamde yoghurt-maker met een aantal kleine containers nodig. Een yoghurt-maker is een box die de inhoud op een constante temperatuur kan houden van 35 tot 40 graden Celsius. Dit is namelijk de ideale temperatuur voor de goede bacteriën die de lactose in de melk omzetten in 
melkzuren. Hoe maak je het?

yoghurtmaker

NODIG:

150 ml yoghurt OF 1 probiotica-capsules + 1 liter melk

Zo maak je het:

 • Mix 150ml yoghurt met levende fermenten/goede bacteriën (gewoon van de supermarkt, zolang de probiotica er maar inzitten) met 1 liter volvette melk OF mix  1 liter (gewone gepasteuriseerde melk) met 1 probiotica-capsule.
 • Verdeel deze mix over de glazen containers.
 • Doe de containers in de bak, het deksel erop en start de yoghurt-maker tot  ca. 30°C.
 • Laat het gedurende 24 uur staan zodat de lactose is omgezet.
 • Laat het daarna een paar uur afkoelen in de koelkast. Dan is het klaar voor consumptie.

Eet smakelijk!

bronnen van deze blog:

dieetbehandelingsrichtlijnen.nl/richtlijnen/21HK_lactose-intolerantie
alpro.com/nl/lactosevrij
disolut.com/lactose-intolerantie/
lactofree.nl/lactose-checker/
mlds.nl/ziekten/130/lactose-intolerantie/
voedingscentrum.nl/encyclopedie/lactose
voeding-visie.nl/artikel/
keesheukske.nl/allergie/28-lactose-intolerantie
frieslandcampinainstitute.nl/nl/wetenschap-en-studie/artikels/feiten-over-melk-en-lactose-intolerantie
frieslandcampinainstitute.nl/nl/wetenschap-en-studie/artikels/voedingsadvies-bij-patienten-met-lactose-intolerantie

boek: Sue Shepherd, food intolerance management plan
boek: Sue Shepherd, the low FODMAP diet

boek: Buik blij, jij blij! In 5 stappen van je buikpijn af met de unieke en effectieve SMILE-methode’

Meer weten over lactose-intolerantie? Hoe je erachter komt of je lactose-intolerant bent en hoe sterk? En welke producten je beter wel en niet kan nemen? En dat het mogelijk is dat je nog steeds klachten houdt en dat je daar vanaf kan komen? Koop dan nu het boek!
2boekmockup kopie

Comments (18)

 1. Hartelijk bedankt hier heb ik lang vragen over gehad maar niemand kon mij helpen hoe zo hartkloppingen van rivella of yogurt en softijs nog nooit van gehoord maar weet nu dat het daar door komt en het is prachtig en duidelijk verteld met alle informatie die je nodig hebt mfg k de jong

 2. Bij kaas kan je wel zien in hoeverre het lactose-vrij is; Op voorwaarde dat er geen andere koolhydraten zijn aan toegevoegd is de regel: koolhydraten (suikers) 0 wil zeggen dat het lactosevrij is. Een tip die weinigen weten, maar die echt handig is;

 3. Bij vlees staat dat alle soorten rundvlees lactosevrij zijn. Dit klopt niet, zodra vlees of vleeswaren bewerkt zijn zit er vaak lactose in.

 4. Hoi! Ik heb een vraag over de bereiding van de lactose vrije yoghurt. De machine is gekocht, maar nu lees ik vrijwel overal dat de melk eerst verhit moet worden en daarna moet afkoelen naar 40 graden. Hier staat dat niet, alleen moet het hier wel twee keer zo lang in de machine. Komt het dan vanzelf op temperatuur? Ik hoop op een duidelijk antwoord! Alvast bedankt.

 5. Hoi Sigrid,
  Ik heb na gebruik van melkproducten juist last van verstopping.
  Karnemelk en yoghurt verdraag ik gelukkig wel. Op aanraden van schoonzus ben ik lactase gaan gebruiken. Ik gebruik die van het Kruidvat en neem er 2 of 3 in als ik (kook)room of een ijsje eet. Melk gebruik ik al heel lang niet meer. Durf ik niet meer, jammer want ik vond het vroeger heerlijk. Kaas heb ik geen last van. Gelukkig maar!

 6. tussen de lactosevrije producten staat pure chocolade, maar dat klopt niet.
  veel pure chocolade bevat wel melk.

  pure chocolade zonder melk is wel makkelijker te krijgen dan lactosevrije melkchocolade.

 7. Fijn Dinie dat je geen last hebt van kaas. Er zijn verschillende merken lactase-enzymen op de markt, die allemaal een verschillende sterkte hebben. Jij hebt inderdaad geen hoge dosering nodig, omdat karnemelk en yoghurt wel goed gaan (ik naam aan wel beperkt?). groet

 8. Hoi Sigrid,
  Ja inderdaad, ik gebruik het maar af en toe. Soms heb ik echt er echt trek in. Ook pannenkoeken bereid ik met karnemelk, vroeger heb ik daar water en later kokosmelk voor gebruikt. Je moet toch wat. Ben nu wel heel blij met de lactase middelen.
  Groetjes, Dinie

 9. Dag, ik las over lactosevrij vlees. Helaas wordt veel vlees bij slagers door 2 ‘baden’ gehaald; een pekelbad én een lactosebad. Zolang je er niet naar vraagt, lees je het nergens. Zelfs bij Wildernisvlees (via de landschappen) gaat een deel van het vlees in een lactosebad. Afschuwelijk toch! Toen ik één van de slagers in mijn woonplaats vroeg wát hij lactosevrij had, was het antwoord: niets mevrouw. U wilt toch gaag zo’n mooi lichtroze kipfilet…. dat gaat door een pekel- en lactosebad. Bij AH is alleen het vlees lactose(melk-)vrij wanneer het vignet melkvrij erop staat. Dus blijf alert!

 10. Hoihoi,
  Ik las dat bouillion niet goed is als je lactose intolerant bent. Ik kan alleen nergens vinden waarom dit is. Weet jij dit?

 11. Mbt bouillon gaat het denk ik om bouillonblokjes waar lactose in is verwerkt.. In de kippenbouillonblokjes van de aldi zit het niet, staat er tenminste niet op vermeld, maar in de vleesbouillonblokjes en groentebouillonblokjes wel. Maar fabirikanten kunnen ook zomaar weer samenstelling veranderen, dus raadzaam om te blijven lezen wat er in zit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.