Blog

Medicijn tegen hooikoorts werkt ook bij prikkelbare darm syndroom

Medicijn tegen hooikoorts werkt ook bij prikkelbare darm syndroom

Hoewel het in onderzoeksland bekend is, is nu echt aangetoond dat een stof in een bepaalde medicijn tegen hooikoort helpt bij pijn bij mensen met het prikkelbare darm syndroom!

Gevoelige darmen

Mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) hebben vaak hele gevoelige darmen, ook wel viscerale hypersensitiviteit genoemd. Waar deze gevoeligheid vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat de darmen van mensen met PDS veel histamine bevatten. In de darmwand bevinden zich veel receptoren (ontvangers) zoals TRPV1, dit is een ionkanaal die aangezet wordt door het TRPV1-gen. De receptor, die als TRPV1-kanaal bekend staat, speelt een al goed bekende rol bij zenuwcellen die helpen de lichaamstemperatuur te regelen en de hersenen te waarschuwen bij hitte en pijn. Hij wordt soms ook de ‘capsaïcine’ receptor genoemd vanwege zijn rol in het produceren van het hittegevoel bij het eten van chilipepers.

Klik op ‘MORE’ om meer te lezen!

Capsaïcine

Het komt allemaal neer op een stofje genaamd capsaïcine het stofje dat de chilipepers zo pittig maakt. Capsaïcine bindt zich aan de TRPV1-receptoren in je mond, die je hersenen vertellen of dingen pittig, heet qua temperatuur, of extreem zuur zijn. Dit signaal kan ook leiden tot een loopneus en tranen, wat vaak gebeurt bij een peperige maaltijd. Het doel van de TRPV1-receptoren is om je te laten weten dat er gevaar dreigt en dat je eigenlijk moet stoppen met het eten van de pittigheden die je in je mond stopt.

Pijn verklaard

Een onderzoeksteam in Belgie heeft nu kunnen aantonen dat histamine een effect heeft op deze TRPV1-receptoren.  Grote hoeveelheden histamine blijken indirect te zorgen voor een overstimulatie van TRPV1-receptoren. Dat verklaart de pijn die patiënten met PDS ervaren. Eigenlijk is al bekend dat bij verschillende darmziekten er een overexpressie is van het TRPV1-gen zoals bij darmontstekingsziekten als Crohn en colitis ulcerosa. En bij mensen met hypersensitiviteit van de darmen kan dit pijn geven. Volgens onderzoek draagt deze receptor bij aan overgevoeligheid van de darmen en ontstekingsopvlammingen. Ideaal zou dus zijn om antagonisten voor deze receptor te gebruiken tegen pijn en ontstekingen, echter TRPV1 draagt ook bij het instandhouden van de slijmvlieslaag van de darmwand. Wat zijn antagonisten? Dit zijn stoffen die de werking van receptoren verminderen of blokkeren. Agonisten zijn weer stofjes die de receptoren juist stimuleren. Uit een onderzoek van 2 jaar geleden is al ontdekt dat de pijnreceptoren TRPV1 de zogenoemde T-cellen (een soort witte bloedcellen die leren microbiële ziekteverwekkers te herkennen en aan te vallen) kunnen activeren.

Medicijn tegen hooikoorts helpt!

Toch ging het onderzoeksteam op zoek naar een oplossing voor het probleem bij pijn. Ze vonden een stof: ebastine, die de histamine receptor op de zenuwen blokkeert, waardoor de gevoeligheid van TRPV1 niet langer wordt verhoogd. Ebastine is een stof die al gebruikt wordt in hooikoortsmedicatie. Uit het onderzoek bleken patiënten, die twaalf weken lang behandeld werden met ebastine, duidelijk minder buikpijn te hebben dan patiënten uit de controlegroep. Daarnaast ook een mindere viscerale hypersensitiviteit en sowieso minder klachten. In de 2e helft van 2016 wil het onderzoeksteam dit medicijn op een grotere groep mensen met PDS laten testen.

Gewoon te koop

Het medicijn dat gebruikt werd tijdens het onderzoek is ebastine, dit is een anti-histaminica. Ebastine is alleen op doktersrecept te verkrijgen. Een andere anti-histaminicum die op dezelfde manier werkt, en vrij verkrijgbaar is als zelfzorgmiddel, is cetrizine, te koop als drank of in tabletvorm. Cetirizine blokkeert de h1 histamine receptoren. Door die blokkering komt er dus minder histamine vrij, waardoor ook de klachten af zullen nemen. Cetrizine is gewoon te koop bij de Aldi, Etos en de Lidl: probeer eens een tijdje 1 tablet per dag, en kijk of het werkt (let op: slik je al medicatie, overleg dan altijd eerst met je arts). Zo ja, dan is dat super. Ook al is dit ‘symptoombestrijding’, je bent wel op de goede weg. Het beste is wel de oorzaak van te veel histamine weg te nemen, indien mogelijk. Note: indien je besluit een medicijn of zelfzorgmiddel te gebruiken is het altijd handig te overleggen met je huisarts of apotheker ivm bijwerkingen en hulpstoffen die aanwezig zijn waar je gevoelig voor kan zijn (bijv lactose).

Curcumine en meer

Teveel aanmaak van histamine (ook bij allergische reacties) kan worden tegengegaan door o.a. remming van bepaalde cytokines. Belangrijk is voldoende aanmaak van enzymen (oa DAO) in de dunne darm en daardoor is het belangrijk voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen, met name vitamine B6, C, D en mineraal koper, deze kunnen het DAO enzym (diamine oxidase, breekt histamine af) activeren. Een onstoken darm kan weer zorgen voor een tekort van bepaalde enzymen waardoor weer een hoge histaminelevel en weer extra activatie van het TRPV1-gen. Curcumine (geelwortel), lactoferrine (een ijzerbindend eiwit) en astaxanthine (een carotenoïde) kunnen helpen om activatie van het TRPV-1 te verminderen.

Histamine-dieet

Als je last van je darmen hebt, dan kan je diverse dieten proberen. Op deze site kan je alles lezen over het verminderen van FODMAP’s met het FODMAP arme dieet.  Je kan ook een histamine beperkt dieet volgen. Dit is een vrij ingewikkeld dieet omdat nagenoeg alle voedingsmiddelen histamine bevatten of histamine vrij maken. Een histamine beperkt dieet hoeft ook niet heel streng, het gaat om het verminderen van de hoeveelheid histamine in de darm. Als je daarnaast ook nog enzymen zoals het DAO enzym in neemt, kan je vrij snel effect merken. Bij het histamine beperkt dieet zijn niet toegestaan: alle azo-kleurstoffen, benzoaat, glutamaten en salicylaten. Het makkelijkste te onthouden is dit door normaal gesproken geen fabrieksmatig bereide voeding te nemen, maar alles vers in te kopen en kort na inkoop te eten. Bij bederf van een aantal producten, zoals tomaat en vis, ontstaat namelijk ook histamine. Er zijn grote verschillen in de concentratie van histamine in voedingsmiddelen. Dit wordt veroorzaakt door de mate van versheid, conservering, fermentatieprocessen en bereiding. Verboden zijn in ieder geval:

 • Zuurkool
 • Belegen en oude kaas
 • Vruchtenyoghurt
 • Schaal en schelpdieren
 • Bewerkte vleessoorten, zoals paté, worst en varkensvlees
 • Rode wijn

Activation_of_TRPV1_by_capsaicin

bronnen:
KU Leuven

Orgineel artikel

TRPV1 bij darmziekten

Pijnreceptoren ontdekt en origineel artikel

Ontstekingsmediatoren

Comments (14)

 1. Interessant! Altijd al gedacht dat het een auto-immuum verwante aandoening was. Heb zelf 3 mnd histamine-vrij gegeten. ( voor huidaandoening) Dat is bijna niet te doen. Fijn dat iets minder histamine ook al werkt bij prikkelbare darm. Goeie tip ook van de cetirizide, die is idd heel goedkoop bij de Lidl.

 2. Beste Barbara, Je hebt gelijk, het stuk was wellicht wat ongenuanceerd en daarom is de tekst wat aangepast. Cetrizine is al jarenlang vrij verkrijgbaar zonder bijwerkingen dus dat kan gewoon gebruikt worden indien gewenst. Als aanvulling staat er nu bij als advies in overleg met huisarts of apotheker. Bedankt voor de aanvulling. Volgens dit en andere onderzoeken kunnen anti-histaminica werken op de pijnreceptoren, dus dat kan bij alle subtypes van PDS.

 3. Hoi Gerda,
  Heel veel mensen met darmklachten blijken een auto-immuun verwante aandoening te hebben. Vaak is het zoeken naar de oorzaak. Nu gaat dit stukje vooral over symptoombestrijding. Mijn mening en ervaring is om het van beide kanten aan te pakken: minder histamine in de voeding, optimaliseren enzymaanmaak om histamine en andere stoffen af te breken (door voeding of supplementen) en verminderen pijn ea klachten door ook aanpassen voeding, leefstijl en zo nodig medicatie of supplementen.

 4. Hoelang kan en mensen het volhouden om altijd op zijn eten te letten waneer gaan ze nu eindelijk en doorbraak vinden ik heb er al en jaar last van en ik kan het niet aanvaarden om er mee te leven mijn leven is er compleet van onderdoor ik wil eindelijk en oplossing

 5. Ik heb gisteren eens, voor een feestje en totaal uit mezelf, om te testen een antihistamine tablet ingenomen. Ik was super verbaasd over het weinig pijn ik had en hoe super plat mijn buik nog was aan het einde van de avond. Normaal is deze gigantisch opgezwollen en kan ik rond 9 uur mijn bed in omdat de pijn niet is uit te houden en pijnstillers niet meer werken. Gisteren heb ik het tot half 11 volgehouden.

  Ik vind het ronduit BIZAR dat ik nog nooit over dit principe heb gehoord terwijl dit aritikel al geschreven is in 2016!!!? Wat ik allemaal wel niet heb moeten missen door de pijn… pfff Hoever is het onderzoek inmiddels gevorderd?

 6. Hoe raar is dat nu? Als je kijkt naar de bijwerkingen van Cetirizine zie je toch wel buikklachten en diarree. Als ik dit artikel hier lees, zou je minder klachten moeten hebben??!!

 7. Van cetrizine kreeg ik enorme duizeligheid, dus kijk uit, ook al vrij verkrijgbaar, niet onschuldig! Ik gebruik nu loratidine ( bij allergie) deze wordt niet genoemd, dus wellicht een andere werking?

 8. Hoi Sigrid,
  En welke supplementen bedoel je precies? Neem al ebastine maar jij zegt hierboven
  ” Cetrizine is al jarenlang vrij verkrijgbaar zonder bijwerkingen dus dat kan gewoon gebruikt worden indien gewenst.” Dus misschien beter deze nemen? Is zonder voorschrift.
  Laatste nieuws : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/12/onderzoekers-ku-leuven-ontdekken-mechanisme-dat-prikkelbaredarms/?fbclid=IwAR20GpkIaTfUEOSBL5stbHmdgUfs3BYEN-IjCAypS3ZmN2Fq4OuIzKqhOhE
  Groetjes,
  Jos

 9. Ik zit in de proefpersonenegroep voor de studie rond ebastine . Leuk te weten dat het voor velen helpt . Ik heb net last van meer zuur tot in m’n keel snachts . Zou dit kunnen doordat er lactose in de pilletjes zit als bindmiddel en ik geen zuivel inneem door gevoeligheid te merken tijdens fodmap dieet ?

 10. Zeker een hoopgevend bericht en intussen heeft deze informatie zijn weg gevonden in de media dmv vele nieuwe artikelen naar aanleiding van onderzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.