Blog

Meerwaarde van de dietist

Diëtist nodig bij overgewicht?

Eten, dat is toch niet zo moeilijk? Gewoon gezond eten kopen in de supermarkt is toch geen kunst? Gezond eten is toch voor iedereen prima betaalbaar? Alle verpakkingen zijn toch duidelijk? Als je overgewicht hebt ga je toch gewoon afvallen? Je koopt toch gewoon een afslankboek en je volgt de menu’s want die zijn toch voor iedereen geschikt? En de hoeveelheid calorieën genoemd in de menu’s zijn toch niet te weinig? En je hebt toch alle tijd om lekker en gezond te koken? En wie snoept er nou als ie verdrietig of boos is? Gewoon meer bewegen en minder eten! Toch?

Waarom naar de diëtist?

Overgewicht in Nederland is vaak een gebrek aan kennis. Er is een overweldigende hoeveelheid aan keuzes in onze voeding (kijk maar eens goed in de supermarkt!) en het is lang niet voor iedereen duidelijk wat nou de juiste keuze zou moeten zijn. Inzicht in je eigen eetpatroon is de eerste stap. Wat eet ik eigenlijk? En vooral waarom? Een diëtist vertelt niet alleen dat je de boterhamworst op je brood moet vervangen door humus of rosbief. Een diëtist is een leefstijlcoach. Iemand die naar je luistert en met je meedenkt, je leef- en vooral eetgedrag in kaart brengt en je leert hoe je daar veranderingen in kan aanbrengen. Een diëtist is een maatschappelijk werker die helpt om de problemen thuis in kaart te brengen en daar praktische oplossingen voor te bedenken, zodat je de kans krijgt om te veranderen. Ja een diëtist is iemand die naar je luistert; die inventariseert, meedenkt, motiveert en voeding adviseert die bij JOU past zodat jij je beter voelt. Want ieder mens is anders. Jij bent uniek en jouw voedingsbehoeften zijn ook uniek. De diëtist is de aangewezen persoon om jou te helpen en ervoor te zorgen dat je de juiste voeding krijgt.

Dieet dit dieet dat

Meerwaarde dietist: dieet dit dieet dat

Wat is het verschil tussen voedingsadvies en dieetadvies?

Natuurlijk is een diëtist niet alleen nodig bij overgewicht. Er zijn zat voedingskundigen, therapeuten, gewichtsconsulenten en personal trainers die voedingsadvies kunnen geven hoe jij het beste kan afvallen. Een diëtist is vooral inzetbaar bij medische problematiek. Medisch dieetadvies kan al nodig zijn als je obees (BMI >30) bent. Ook als je een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, hartfalen, COPD of een te hoge bloedsuiker hebt. Maar ook als je osteoporose, coeliakie of een prikkelbare darm hebt of als je klachten krijgt van voeding (hoofdpijn, buikpijn, eczeem, jeuk) of….of….of….!

Een diëtist geeft dus voedingsadvies (niet medisch) en dieetadvies (medisch). Een voedingsadvies omvat algemene voedingsvragen zoals vragen over gezonde voeding, voeding en zwangerschap, voeding en ouder worden, vegetarisch eten of voeding en sport. Voor een persoonlijk dieetadvies heeft u een verwijzing van uw arts nodig.

Wat is de meerwaarde van een dietist?

Een diëtist is GEEN DIEETGOEROE maar een professional die alles weet over jouw ziekte in relatie tot de voeding die je gebruikt. Zij kan exact je lichaamssamenstelling bepalen. De diëtist kan behalve je benodigde energie-inname ook je eiwitinname berekenen in verhouding tot je beweging en in relatie tot je ziekte of klacht.

De meerwaarde van een diëtist is dat veel mensen na een paar consulten bij de diëtist klachtenvrij zijn en weten hoe ze met hun ziekte om kunnen gaan (bijvoorbeeld bij een prikkelbare darm, artrose).
De meerwaarde van een diëtist is vooral dat zij voedingskundige kennis, dieetkennis en de vaardigheid heeft om (nieuwe) wetenschappelijke informatie om te zetten naar de praktijk.

De aanpak van de diëtist is dus persoonlijk en praktisch, waardoor deze goed bij jou en jouw leven past. Op die manier is haar behandeling van onschatbare waarde voor jou en je behandeling.

Good to know

Iedereen mag voedingsadvies geven. Alleen degene die 4 jaar lang de HBO opleiding Voeding en Dietetiek heeft afgerond mag zich diëtist noemen. Diëtisten zijn erkende zorgverleners volgens de wet BIG en zijn verplicht zicht te registreren in het kwaliteitsregister voor paramedici waardoor ze moeten doen aan bepaalde kwaliteitscriteria. Dit betekent dat diëtisten jaarlijks minimaal een aantal uren moeten werken (werkervaring opdoen) en moeten voldoen aan eisen van deskundigheidsbevorderingen (bijhouden van kennis en nieuwe ontwikkelingen).

De dietisten van 2FeelBetter, Dieetadvies & Coaching, geven advies volgens eigen ervaring als diëtist en volgens wetenschappelijke inzichten (evidence based) en maken daartoe gebruik van de meest actuele richtlijnen, standaarden en protocollen. De diëtisten hebben de scholing motivational interviewing gevolgd en begeleiden cliënten volgens deze gespreksmethode.

De praktijkeigenaar van 2FeelBetter, Sigrid vd Marel, is een zelfstandige ondernemer. Dit betekent dat ze wil laten zien waar de dietisten goed in zijn.

De diëtisten van 2FeelBetter werken niet alleen samen met huisartsenpraktijken, maar ook met andere professionals denk aan

Heb je nog opmerkingen of vragen over deze blog? We horen het graag!

Comments (1)

  1. Ik vind de beroepsbenaming “Dietist” eigenlijk foutief. Een dietist wil toch een persoon helpen om een zo goed mogelijk “draaiboek” dat ze dagelijks kunnen gebruiken om gezond en verantwoord te kunnen eten. Een blijvende verandering bewerkstelligen. Ik zou meer zeggen een lifestyle- of voedingsadviseur. Dieet is meer iets van op korte termijn gewicht verliezen, wat in veruit de meeste gevallen tot het desastreuze jojo effect leidt. Dus ja, deskundige begeleiding om verantwoord af te vallen en nieuwe eetgewoonheden aan te nemen is zeer wenselijk.

    Verder wil ik graag een heel interessante link delen. In deze TedEx beschrijft Prof. Segal een nieuw onderzoek en komt tot de slotsom dat een goed voedingsplan niet bestaat. Iedereen kan verschillend reageren op dezelfde maattijden. Nu richt hij het onderzoek om door middel van Big Data analyze dmv DNA, bakterien in de maag, leeftijd, etc. te voorspellen hoe de betreffende persoon reageert op verschillende voedingsstoffen. Heel interessant. https://www.youtube.com/watch?v=0z03xkwFbw4 het zal de wereld van de dietist in de toekomst definitief veranderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *