Blog

Suiker

suikerklontjes-dranken

SUIKER!
Koolhydraten zijn onmisbaar, maar suiker kunnen we missen.
Suiker levert wel energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Te veel suiker eten kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht.

Een volwassene mag maximaal 50 gram per dag ~ 11 klontjes

50g suiker is bijvoorbeeld:
• 1 blikje frisdrank cola / Extran Energy
• 1 vruchtentaartje
• 1 reepje chocolade
• 1 stukje boterkoek
• 1 handje drop
• 1,5 amandelbroodje
• 3 x zoet beleg (jam, vruchtenhagel oid)
• 3 bolletjes ijs
• 15 snoepjes / 100 gram winegums
• 200 gram cake
• 400 ml vla
• 6 plakjes ontbijtkoek

LET OP: tegenwoordig is bijna overal suiker toegevoegd, zelfs in vleeswaren, soep, blik knakworstjes, sausjes, fruitsappen, crackers, ontbijtkoek, chips, toetjes! Hoe minder je binnen krijgt, hoe beter!
Wist je dat in een scheutje tomatenketchup (ca 20 ml) 1 klontje zit??
En in een pakje Wicky 4 klontjes?

More

Prikkelbare Darm Syndroom, voeding en FODMAP

Prikkelbare darm syndroom en FODMAP

Minder darmklachten door aanpassen voeding - 2Feelbetter Dieetadvies

Mensen met prikkelbare darm syndroom zijn vaak gevoelig voor voeding en kunnen het FODMAp dieet volgen

Heeft u darmklachten of heeft u het Prikkelbaredarmsyndroom?
Het kan zijn dat u:
– Last heeft gekregen na voedselvergiftiging of -infectie.
– Allergisch bent voor voedsel. Denk aan soja, pinda, vis, etc.
– Overgevoelig bent voor gluten. Denk aan coeliakie (glutenintolerantie) of glutensensitiviteit.
– Intolerantant bent voor voedsel. Denk aan lactoseintolerantie (melksuiker).
– Overgevoelig bent voor biogene aminen zoals histamine.
– Overgevoelig bent voor andere voedingsbestanddelen.
– Last krijgt door verkeerde vertering van eiwitten of koolhydraten.

Lees hier meer over PDS

Meer dan 70% van de mensen die net als u darmklachten of het Prikkelbare Darm  Syndroom heeft, heeft het gevoel dat voedsel de klachten kan veroorzaken of verergeren. Met de juiste voeding kunt u uw klachten flink verminderen. Hoe u dat kan dan? Er zijn meerdere oplossingen, het meest gebruikte is een dieet zonder de voedingsmiddelen die klachten veroorzaken. Er moeten hiervoor dus aanpassingen gemaakt worden in uw voeding. Hierbij is het onnodig om teveel uit uw voeding weg te laten. Met hulp van de diëtist kunt u een dieet gaan volgen zoals het FODMAP dieet. FODMAP staat voor Fermentation of Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols. Al deze stofjes zijn restanten van koolhydraten in onze voeding.

Lees alles over FODMAPs op onze Facebookpagina

 

More