Blog

Pepermuntolie capsules werken bij een prikkelbare darm

Pepermuntolie capsules werken bij een prikkelbare darm

Prikkelbare darm

Heb je last van diarree, geborrel in je buik, misselijkheid, obstipatie, onregelmatige ontlasting, opgeblazen gevoel, opgezette buik, pijn, vermoeidheid of winderigheid? Lees dan verder over pepermuntolie!

Waarschijnlijk heb je je laten onderzoek door je arts. Als er geen medische oorzaak wordt gevonden, kan er tegen je gezegd worden “Je hebt een prikkelbare darm, leer er maar mee leven.”

Geluiden en darmgerommel zijn ‘normale’ buikgeluiden. Een opgezette buik, en een vol en opgeblazen gevoel is 1 van de kenmerken voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) dat vroeger een ‘spastische darm’ werd genoemd. Volgens internationale criteria heb je PDS als je het afgelopen half jaar minimaal 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden buikpijn hebt gehad met diarree en/of obstipatie en ook nog 2 van de volgende punten:

 1. Je buikklachten zijn minder nadat je naar de wc bent geweest.
 2. Je buikklachten lijken een verband te hebben met een verandering in het uiterlijk van je stoelgang: te hard of te waterig.
 3. Je buikklachten lijken een verband te hebben met het aantal keer dat je naar de wc moet.

Naast deze punten kan je last hebben van maagklachten, misselijkheid, plotselinge aandrang, rugpijn, slijm bij de ontlasting, moeheid, en het gevoel te hebben dat je niet ‘leeg’ bent nadat je naar de wc bent geweest. Wees gerust, er is niets ergs aan de hand. De oorzaak van PDS is niet duidelijk. Het hangt in ieder geval af van de interactie van het zenuwnetwerk tussen je hersenen en je darmen; de gevoeligheid van je darmwand; je immuunsysteem; de bacteriën in je darmen; en je voeding.

Pepermuntolie

Een heel goed bewezen en geregistreerd zelfzorggeneesmiddel is pepermuntolie dat je kan kopen in de vorm van een goede maagsap-resistente zachte gecoate capsules die je kan slikken. Je kan deze capsules dagelijks gebruiken ter voorkoming van klachten of je gebruikt het acuut, dus als je al last hebt. Dit is een kwestie van uitproberen. Iedereen van 8 jaar en ouder mag dit slikken.

Wat is Pepermuntolie?

Pepermuntolie is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit een extract van gedroogde bladeren en stelen van de pepermuntplant Mentha piperita of Mentha avensis. Pepermuntolie is een nagenoeg kleurloze vloeistof met een scherpe, frisse en muntachtige geur. Pepermuntolie bevat 35 tot 60% (levo)menthol. Pepermuntolie werkt lokaal in je darm en laat de spierspanning van glad spierweefsel ontspannen en remt zenuwcellen in de darmwand waardoor je minder last kan hebben van verschillende darmklachten. Pepermuntolie werkt heel effectief bij darmklachten. Als je last hebt van een of meer van de volgende klachten, kan je zeker pepermuntolie uitproberen:

 • buikpijn
 • diarree
 • een opgeblazen gevoel
 • krampen
 • obstipatie

Menthol heeft ook een antibacteriële werking waardoor het mogelijk is dat je darmmicrobioom beïnvloed wordt en dit daardoor verlichting van de klachten geeft. Het voordeel van pepermuntolie is dat het snel werkt.

Hoe neem je pepermuntolie in?

Probeer eerst pepermuntolie uit. Je neemt eerst een aantal dagen 1 maal per dag 1 capsule met een glas koud water een half uur voordat je wat gaat eten. Je slikt de capsule volledig in, dus je mag er niet op kauwen, en je mag er niet tegelijkertijd bij eten of gelijk innemen met medicatie. Als je verbetering van je klachten merkt, kan je het innemen van capsules verhogen naar 3 maal daags. Bij ernstige klachten kan je zelfs driemaal daags 2 capsules innemen. Je blijft pepermuntolie innemen totdat je klachten nagenoeg verdwenen zijn. Dit kan een paar weken duren. Als dit werkt, kan je regelmatig een kuur doen van 1 tot maximaal 3 maanden. Je kan last hebben van bijwerkingen zoals een brandend maagzuur, brandend gevoel rond de anus, een droge mond of hoofdpijn. Bekende goede merken zijn Colpermin en Tempocol: elke capsule bevat minimaal 180 mg pepermuntolie.

Munt

Je kan ook bij lichte klachten pepermuntjes nemen met pepermuntolie zoals Wilhelmina pepermuntjes. Let op: hier zit vooral suiker in waar je weer last van kan krijgen. In de pepermuntsnoepjes zit het muntaroma dat is verkregen uit de pepermunt plant Mentha piperita. Bij sommige andere frisse snoepjes wordt er gebruik gemaakt van muntaroma verkregen uit de kruizemunt Mentha spicata, dit wordt dan vaak spearmint genoemd. Voor verse muntthee worden meestal de bladeren van de kruizemunt gebruikt.

Wanneer neem je pepermuntolie beter niet in?

Als je allergische bent voor pepermunt, menthol of als je al last hebt van brandend maagzuur of als je een middenrifbreuk hebt, last van galstenen of je lever, kan je beter niet beginnen met pepermuntoliecapsules. Voor de zekerheid ook niet als je zwanger wilt worden of zwanger bent.

peppermunt

Comments (45)

 1. Angelique Ringenier

  Hoi Sigrid,
  Ik gebruik al een tijdje (1x daags meestal 1 tablet) Tempocol op advies van jou en ik heb er zeker baat bij.
  Ik lees nu bij langdurig gebruik kun je het als kuur nemen…
  Is dit beter dan dagelijks blijven slikken? Of is het schadelijk om het dagelijks te slikken?
  Wel heb ik de laatste tijd regelmatig last van brandend maagzuur. En over het algemeen gaat het goed maar nu ik weer in een stress periode zit heb ik weer veel last van mijn darmen…
  Wat is jouw advies?
  Groetjes, Angelique

 2. hoi Angelique
  het laatste advies is een kuur gebruiken van 1 tot maximaal 3 maanden en dan een tijdje niet. Heb je weer meer klachten dan kan je t prima weer gebruiken!
  Zeker bij brandend maagzuur kan je beter Iberogast nemen en de pepermuntolie laten staan.

  groetjes Sigrid

 3. Hoi, ik heb al een paar maanden ontzettende last van mijn darmen. Volgens de dokter zou ik baat hebben bij bij pepermuntolie. Maar omdat ik probeer zwanger te worden mag ik het niet nemen. Heb je een tip?

 4. Hoi Anneloes

  Het is lastig te zeggen i n1 of enkele zinnen wat je kan innemen bij last van je darmen omdat ik je achtergrond niet ken. Je kan bijvoorbeeld beginnen met probiotica, dat ka je ook innemen tijdens een zwangerschap.

  groet

 5. Wat is de reden om pepermuntolie beter niet te gebruiken bij galstenen. Heb al heel lang dramatisch PDS onderzoeken leveren niets op behalve galstenen. Kan oorzaak niet zijn volgens MDL arts. Die adviseert nu ook de pepermunt.

 6. Heb al jaren PDS. Nu sinds 1 maand begonnen met pepermuntolie.
  ’s Morgens en ’s Avonds 3 druppeltjes op een theelepel honing.
  Werkt perfect. Durf nu ook weer de hond uit te laten zonder het gevoel te krijgen het niet te houden voor je thuis bent.
  Ideaal. Kost hier in Spanje Euro 8,- en je doet er heel lang mee.

 7. Ik heb geregeld acute alvleesklierontsteking gehad. Is dit een reden om muntoliecapsules niet te gebruiken? Zit er alcohol in, dat mag ik zeker niet. Groetjes Inge

 8. Goedenavond,

  Als is probiotica neem kan ik daar ook de pepermunt olie bij gebruiken?

  Groeten patricia

 9. Vraagje ik heb leveradenomen nu had mijn huisarts mijn pepermuntolie capsules voorgeschreven voor de kramp. Kan dit geen kwaad

 10. vraagje
  mogen kinderen (7j) ook deze pepermunt capsules slikken? in de gebruiksaanwijzing staat telkens vanaf 8j of zelfs 12j. Is dat omdat de capsules te groot zijn om door te slikken of is het gewoon niet aangeraden bij kinderen?

 11. Hallo. Ik slik s ochtends al medicijnen en moet 30 min voor de maaltijd een capsule nemen volgens bovenstaande omschrijving. Gaat dat samen?

 12. Hi,

  In stressvolle periodes krijg ik erg last van mijn buik,
  Ik heb dan last van erge buikkrampen, opgeblazen gevoel en obstipatie.
  Vooral het opgeblazen voel vind ik heel erg en wil ik graag vanaf, werkt pepermuntolie hier goed tegen?
  Ook zou ik het dan graag op langere termijn willen gebruiken
  Bijv. een paar x per week vast is dit mogelijk? Het is niet schadelijk of zo?

  Alvast bedankt!

 13. Beste, je kan zeker pepermuntolie gebruiken als kuur. Ik adviseer echter om het niet langer dan 3 maanden achtereen te gebruiken als kuur. Als pepermuntolie bij je werkt, kan je het zeker (na periode van rust) regelmatig innemen als je last hebt.

 14. Goedenavond,

  Per ongeluk pilletje kapot gebeten in mijn mond, lekker frisse adem nu ..

  Kan dit kwaad, bijsluiter is vrij streng ..

 15. Hoi Sigrid,
  Ik ben nog maar net begonnen met pepermuntolie capsules en merk nu al verschil met 1 keer per dag 1 capsule. Maar pepermuntolie moet je nemen op lege maag. Dat lukt in de ochtend wel maar hoe doe je dat als je ze 2 of 3 keer per dag wilt nemen?
  Dan is mijn maag niet leeg.

 16. hallo, Sigrid,

  Ik heb pas een kuur van Lamberts capsules(pepermuntolie) gedaan, en het ging steeds beter, meteen de volgende dag na het stoppen, kwamen de klachten terug:Obstipatie en winderigheid. Hoe nu?

 17. Ik slik nu enkele dagen permuntolie capsules. Dit neem ik half uur voor de maaltijd in op nuchtere maag. Zodra ik gegeten heb moet ik naar de WC rennen en heb ik diarree. Is dit normaal? Dit had ik hiervoor niet.

 18. Gisteren net besteld. Capsules van Halland en barret . Was 1 +1 gratis…….dus wie het regelmatig gebruikt.

  Ben benieuwd wat het voor mij gaat doen. Ik heb PDS maar dan de verstoppingsvariant…. .
  MET dus een hele dikke buik/geborreld en veel lucht.

 19. Hallo Mevr.v.d.Marel-Sluijter.
  Héél prettig om de vragen en de antwoorden te lezen.
  Er zit n.l.geen bijsluiter bij de pepermuntoliecapsules.
  Ik ben nu een week aan de capsules en ik merk dat ik minder gemakkelijk naar de WC ga.
  Is dat een bijwerking misschien?
  Alvast bedankt voor Uw antwoord!
  Met hart.groet van Akkie Wouters- de Hoop.

 20. Er staat dat er een tijd tussen pepermuntolie capsules en medicatie moet zitten. Valt hier de anticonceptiepil ook onder?

  Kan je ook beginnen met alleen savonds 1 pepermuntolie capsule te nemen aangezien ik vooral savonds last heb?

  Of dat ik 1 keer per dag 1 capsule neem 30 minuten voor het avond eten ipv een kuur?

  Ook staat er dat als de pepermuntolie capsules werken je regelmatig een kuur kan doen van 1-3 maanden. Hoe veel tijd moet er tussen zitten na deze kuur dat je weer een nieuwe kuur mag starten? En wat houdt deze kuur in? Hoe vaak moet ik hoe veel capsules innemen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *