Blog

Poepen lukt niet

Afwijkend ontlastingspatroon

Heeft u ook wel eens last dat poepen niet lukt? Of juist dat u uw vaak ontlasting verliest? Artsen zeggen dan dat u Als u een afwijkend ontlastingspatroon heeft, en bent echt niet de enige, het komt in Nederland heel veel voor. Maar liefst één op de tien mensen krijgt op enig moment in het leven hiermee te maken. Dus als u denkt “het poepen lukt niet”, lees dan verder.

poepen lukt niet

Defecatie Expertise Centrum

Voor een afwijkende ontlastingspatroon of ontlastingsproblematiek bestaan effectieve behandelingen voor. In Nederland zijn er diverse centra waar u terecht kan: ze het het Defecatie Expertise Centrum (DEC). Elk DEC heeft zijn expertise ingezet met een speciaal team om een bijpassende behandelmethode te starten voor ontlastingsincontinentie (als u uw ontlasting of poep niet op kan houden), chronische obstipatie (als poepen niet lukt) en een prikkelbare darm. Elk centrum heeft een team dat bestaat uit Maag-Darm-Leverartsen (MDL-artsen), chirurgen, bekkenfysiotherapeuten, een physician assistant van MDL-ziekten en verpleegkundig consulenten (continentie/stomazorg). Tijdens de eerste afspraak bespreekt de arts of physician assistant met u de klachten. Indien nodig vindt daarna aanvullend onderzoek plaats. Uw arts zal samen met u een behandelmethode kiezen die voor u het meest succesvol zal zijn, voeding en beweging zal een belangrijk onderdeel daarin zijn. De keuze van één of meerdere behandelmethodes hangt hierbij af van onder meer uw leeftijd, uw gezondheid en uw persoonlijke voorkeur.

Poepproblemen kinderen

Veel kinderen poepen elke dag, sommigen zelfs wel drie keer per dag. Er zijn echter ook kinderen die om de dag poepen. Dit is allebei normaal. We spreken van verstopping (obstipatie) indien een kind minder dan 3x per week ontlasting heeft. Bij jonge en oudere kinderen zijn vezelarme voeding (witbrood, beschuit, te weinig groente en fruit) en een te lage vochtintake veelvoorkomende oorzaken voor obstipatie. Jonge kinderen stellen vaak de ontlasting uit omdat het spel dat ze spelen zo spannend is. Andere meer zeldzame oorzaken zijn: te strenge- en te vroege toilettraining, spanningen thuis (scheiding, verhuizing), te hoge werkdruk op school of nare gebeurtenissen (ziekte of overlijden van familielid of huisdier). Bij pubers is te weinig lichaamsbeweging in combinatie met verkeerde voedingsgewoonten een oorzaak.

Binnen het DEC centrum worden kinderen ( 0-18 jaar) behandeld op de poeppoli. Wanneer gaat een kind naar een poeppoli? Meestal pas als een kind een echt poepprobleem heeft. De oorzaak van poepproblemen kan verschillen. Het kind kan bijvoorbeeld angst hebben voor de pijn, bij harde ontlasting en houd daarom op. Of stelt het poepen uit omdat het druk aan het spelen is. Maar ook slechte concentratie of autisme kunnen een rol spelen. Bij slechts 5 % van de kinderen met poepproblemen komt het poeprobleem door een ziekte. We spreken van poepproblemen als het kind 2 of meer van deze klachten heeft:

  • 2x per week, of minder, poepen.
  • Minimaal 1x per week poep verliezen.
  • Het toiletbezoek om te poepen uitstelt.
  • Pijn tijdens het poepen (hard en keutelig).
  • Grote hoeveelheden in 1x poept.
  • Volle darmen bij het lichamelijk onderzoek door de kinderarts.

Wilt u ook naar een DEC? Vraag of uw huisarts of specialist u doorverwijst naar het DEC-team. In Nederland kunt u op verschillende locaties terecht voor advies of hulp bij uw darmproblematiek: http://www.defecatieexpertisecentrum.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *