Blog

Symptomen van het prikkelbare darm syndroom

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

In de volksmond wordt gesproken van een spastische darm. De officiële benaming is echter PDS, het prikkelbare darm syndroom. Prikkelbare Darm Syndroom (PDS ) is een darmaandoening waardoor de functie van de darm verstoord raakt, het is daarom een functionele darmaandoening of ziekte. Bij PDS worden er geen fysieke of structurele afwijkingen in de darm gevonden, daarom wordt hier niet gesproken van een ziekte maar van een syndroom. PDS veroorzaakt een verscheidenheid aan symptomen. De aandoening komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen en verschijnt meestal voor het eerst bij tieners en jonge volwassenen.

Wat zijn de symptomen van het prikkelbare darm syndroom?

Je kan last hebben van een opgeblazen gevoel in je buik, last van krampen of winderigheid, niet naar de wc kunnen, teveel naar de wc gaan, buikpijn en ongemak. Pijn kan in verschillende delen van je buik voorkomen. De lengte, de ernst en de timing van elke aanval van pijn kunnen ook sterk variëren. De pijn verlicht vaak wanneer je een naar de toilet bent geweest. Een opgeblazen gevoel van je buik kan ook ​​van tijd tot tijd ontstaan. Daarnaast is winderigheid een veel voorkomende klacht. Als je last hebt van PDS voel je als het ware de samentrekkingen van de dikke darm. Jij voelt die samentrekkingen veel meer dan de gemiddelde mens.

Ontlasting:

 • Sommige mensen hebben aanvallen van diarree waar anderen aanvallen van obstipatie ervaren. Soms kunnen diarree en obstipatie periodes mekaar afwisselen.
 • Soms kan de ontlasting slijm bevatten. Mensen met PDS hebben ook vaak het gevoel dat ze niet helemaal leeg zijn na het hebben van stoelgang.
 • Vaak  voel je een dringende noodzaak om, meerdere malen kort na het opstaan, naar het toilet ​​te gaan. Dit is vaak tijdens en na het ontbijt.

Andere symptomen kunnen soms optreden zoals: misselijkheid, hoofdpijn, oprispingen, verminderde eetlust, vermoeidheid, rugpijn, spierpijn, gevoel snel vol na het eten te zijn, brandend maagzuur  en blaas symptomen (geassocieerde prikkelbare blaas). Sommige mensen met PDS ervaren af en toe milde symptomen. Anderen hebben onaangename symptomen die langdurig aanhouden. Veel mensen vallen ergens tussen in, met vermindering/afvlakking van de symptomen van tijd tot tijd.

Soorten PDS

Artsen verdelen mensen met PDS in een van drie categorieën :

 • vooral met abdominale pijn of ongemak, met als hoofdsymptomen het opgeblazen gevoel en obstipatie.
 • vooral met abdominale pijn of ongemak, met als belangrijkste symptomen dringend naar het toilet te gaan en diarree.
 • afwisselend obstipatie en diarree.

Opmerking: het passeren van bloed in ontlasting is niet een symptoom van PDS. Neem in dat geval altijd contact op met je arts.

Wat zijn de oorzaken van het prikkelbare darm syndroom?

De oorzaak van PDS is niet duidelijk. Het kan iets te maken hebben met overactiviteit van een deel of delen van de darm. De darm is een lange, gespierde buis die loopt van de mond tot de anus. Voedsel verplaatst zich door de darmen dankzij regelmatige samentrekkingen van de spieren in de wand van de darm. Pijn en andere symptomen kunnen zich gaan ontwikkelen als deze weeën abnormaal of overactief zijn. Het gebied van overactiviteit in de darm kunnen bepalend zijn of de persoon een constipatie of diarree krijgt. De oorzaak van overactiviteit in delen van de darm is niet duidelijk. De arsten en wetenschappers vermoeden dat een of meer van de volgende een rol kunnen spelen bij mensen met PDS:

 • Overactiviteit van de zenuwen of spieren van de darm. Het is niet bekend waarom dit gebeurt. Het kan iets te maken hebben met overactiviteit van impulsen die vanuit de hersenen naar de darm worden verzonden. Stress of emotionele crisis kunnen een rol spelen. Ongeveer de helft van de mensen met PDS ervaren voor het eerst symptomen na een stressvolle gebeurtenis in hun leven. Symptomen hebben de neiging te verergeren in tijden van stress of angst.
 • Intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen kan tevens een rol spelen in sommige gevallen van PDS. Zie  ook andere blog.
 • Infectie en bacteriën in de darm. PDS wordt niet veroorzaakt door een voortdurende darminfectie. In ongeveer 1 op de 6 gevallen lijkt de aanvang van de symptomen na een gastro-enteritis (een darminfectie die diarree en braken kan veroorzaken, beter bekend als buikgriep) te volgen. Een virus of andere ziektekiemen kunnen dus op een of andere manier blijvende symptomen van PDS veroorzaken .
 • In sommige gevallen worden de symptomen erger na het nemen van een antibioticakuur. Antibiotica doden bepaalde onschadelijk of ‘goede’ bacteriën in de darm waardoor het evenwicht van bacteriën in de darm verandert.

Wat zijn de behandelingen van PDS?

 1. Er is geen afdoende methode om een prikkelbare darm of spastische darm te genezen. Wel is het mogelijk om te proberen door middel van een aantal regels de klachten van een prikkelbare darm zo goed mogelijk in bedwang te houden.Allereerst moet er gekeken worden naar het eetpatroon. Het is belangrijk zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Volgens de Gezondheidsraad zou iedereen ten minste 30 tot 40 gram vezels per dag moeten gebruiken, dit geldt niet voor patiënten met PDS. Oplosbare vezels zijn wel bewezen effectiever dan onoplosbare vezels. Oplosbare vezels zijn bijvoorbeeld: guargom, haver, psylliumvezels, lijnzaad en chiazaad. Oplosbare vezels zijn aanwezig in heel veel groente en fruitsoorten zoals banaan en citrusvruchten. 
  Teveel suikers eten is niet goed en voor sommige mensen geldt dat zij overgevoelig zijn voor melk (lactose intolerantie) of fruitsuiker (fructose) of andere koolhydraten (fodmaps) en daardoor last krijgen van buikklachten. Meer dan 50% van de mensen heeft nagenoeg geen klachten meer door bepaalde suikers / koolhydraten uit de voeding weg te laten. Voor advies ga je naar de dietist. Lees hier verder over Fodmap.
 2. Ten tweede zijn er een aantal middelen op de markt die de krampen van de prikkelbare darm kunnen verminderen. Hierbij kun je denken aan pijnstillers, bulkvormers die helpen om de ontlasting dikker te maken of laxeermiddelen die helpen om de ontlasting dunner te maken. Let wel op dat er onvoldoende bewijs is dat medicatie voldoende helpt bij PDS.
 3. Ten derde is het van belang om dagelijks voldoende te bewegen. Bij voldoende beweging blijft ook de darmwand in beweging.
 4. Ten vierde is stress voor geen ene ziekte of syndroom goed. Probeer stress te vermijden of leer hier mee om te gaan (yoga, meditatie, mindfulness). Bovendien worden de buikklachten bij stress veelal erger, dus vermijden en je niet overal druk over te maken.
 5. Ten vijfde zou het innemen van probiotica bijdragen tot een goede darmflora. Voor advies van een juiste probiotica: vraag je dietist.
 6. Ten zesde zou hypnotherapie kunnen worden geprobeerd. Het is bewezen dat deze vorm van therapie heel goed kan helpen.

Comments (11)

 1. Pingback:Prikkelbare Darm Syndroom, voeding en FODMAP |

 2. Mijn probleem is dat ik zo een 1/4 uurtje na mij eten zo dringend moet gaan dat ik soms te laat ben …… op verplaatsing is dit zo genant dat ik niet meer durf uit eten. Na die ene ontlasing komt er geen meer, dus het is geen echte diarhee. Voor een resto bezoek neem ik een anti-diarhee middel wat mij de tijd geeft thuis te zijn ……

 3. Beste Marina
  Wat vervelend! Ik vind het wel heel erg snel dat je binnen 1/4 uurtje na eten naar de wc moet, dit is wel heel uitzonderlijk. Ben je nagekeken op galzuurmalabsorptie, bacteriele overgroei en andere onderzoeken?
  groetjes

 4. Ik ervaar ook echt plasproblemen bij psd. Heeft iemand daar tips voor? Problemen die ik ervaar:
  – niet uit kunnen plassen
  – continu aandrang en dan maar een beetje plassen
  – altijd gevoel dat niet alles er uir is
  – bij seks constant gevoel van aandrang waardoor seks echt niet prettig is
  – na stoelgang heb ik wel even het idee dat ik iets beter kan plassen maar nooit volledig ‘uitgeplast’.
  – steeds kleine beetjes plassen. Stel ik zit een kwartier op het toilet dan komen er steeds kleine straaltjes en heb totaal niet het idee dat ik dan alles kwijt ben.

  Ik hoor graag

 5. door hoofdpijn krijg ik een over actieve darm heb ik geen hoofdpijn dan moet ik iets innemen om naar het toilet te kunnen gaan.

 6. Hey.ik lijd al 30 jaar aan PDS. Sedert 5 jaar fodmap met Diëtiste gevolgd. Weet nu wat ik kan eten. Maar toch blijf ik enorm geobstipeerd. Ik neem elke week Moviprep
  Niet leuk!! Ik probeerde van alles. Bv Constella uit Amerika. Niets geholpen. Prof stelde nu.dikke darmresectie voor. Is er iemand die dit al voor PDS heeft laten doen??? Dank voor reactie.

 7. Ik heb al 30 jaar PDS en idd bij stres en drukte uit zich dat. Ik word misselijk, slijmvorming in de mond en ferme buikpijn en mogelijk diarree. Ik weet dat ik dan mijn spasmonen en ev buscopan moet nemen om hier uit te komen. Toen ik jong was en niet wist van wat en hoe ben ik er vaker bij flauw gevallen tijdens de toilet loop en zweetbuien over mijn hele lijf. Voor mij is de oplossing spasmonen en buscopan dan een goed tweetal uurtjes de ongemakken ondergaan en dan gaat het beter, wel een ieder 3 a 4 uur een spasmonen en je zelf wat rust geven een paar dagen. Dan ben ik er vaak maanden of lange tijd geen last van. Hopelijk is er iemand mee geholpen met dit te lezen.

 8. ik heb al voor bijna drie weken last van diarree, elke ochtend. ik voel me ook misselijk en ik heb geen eetlust. zodra ik meer ga doen, bevoorbeeld werken, voel ik me beter. dat is meestal rond 12 of 1 uur smiddags. ik weet niet precies wat het precies is, helaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.