Blog

Sportieve en creatieve feestdagen!

Sportieve en creatieve feestdagen!

De gezelligste periode van het jaar is weer aangebroken! 

Kerst staat voor de deur en een paar dagen later is het alweer oud en nieuw. December is de tijd om te genieten. De tweede helft van deze maand draait voor veel mensen maar om één ding: eten. December heet wel feestmaand, maar er zijn een heleboel normale dagen. Je hebt 5 december, eerste kerstdag, tweede kerstdag en oudjaarsavond. In totaal zijn dit dus slechts vier dagen. In sommige gevallen komt er nog een receptie of een verjaardag bij, maar zelfs dan heb je slechts zes dagen in de maand die feestdagen zijn. Op die dagen eet en drink je meer, maar dat hoeft natuurlijk op de rest van de dagen niet. Als je heel december gezond leeft en genoeg beweegt, dan zullen die uitschieters op de feestdagen zelf weinig verschil maken. En onderschat het niet want de schade kan best wel heel erg groot zijn als je alles los laat.

kerstmis-791118_1280

Ga jij ook zeggen “Ik begin in 2016 met afvallen”. Dit voornemen is heel erg mooi gezegd, maar niet zo slim. Je kan het zien als jezelf bedriegen. Je propt je lekker vol op kerst met de gedachten ”ik hoef nog niet te beginnen, want ik begin vanaf 1 januari!”, maar ondertussen kom je al snel een aantal kilo’s extra aan. Bovendien moet je ook nog eens de extra kilo’s afvallen die je in zo’n korte tijd bent aangekomen.

Geef jezelf het gelukshormoon cadeau!

December is één van de drukste periodes van het jaar waarin sinterklaas- en kerstcadeautjes centraal staan. Ondanks de drukte is toch het beste cadeau wat jij jezelf kunt geven de discipline om te blijven bewegen. Je voelt je ook beter doordat bewegen een stofje in je lichaam vrij maakt. Dit stofje heet endorfine. Endorfine is een neurotransmitter en zorgt ervoor dat je je lekker voelt. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit stofje komt vrij na een rondje hardlopen of een lange wandeling. Het hoeft niet per se met dezelfde intensiteit te zijn als normaal, maar zorg ervoor dat je niet helemaal niets doet. En je kan er natuurlijk ook een leuke sociale bezigheid van maken.

wandelen-664898_1280

Positieve effecten van bewegen:

  1. Geeft energie
  2. Bevordert je nachtrust
  3. Bestrijdt vermoeidheid
  4. Je gaat strakke in je vel zitten
  5. Conditie verbetert
  6. Minder risico op hart- en vaatziekten
  7. Bestrijdt stress

Wees creatief!

Het gaat niet om hoeveel je eet, maar om wat je eet! Probeer eens minder koolhydraten te eten. Het weglaten of minderen van die koolhydraten zoals zoetigheid, brood, pasta, rijst en aardappelen zorgt dat je voeding gezonder wordt. Als je deze koolhydraten vervangt door eiwitten en vetten, zoals kip, vis, noten en avocado, ben je vaak meer verzadigd en heb je minder de neiging om te veel te eten. Dat komt omdat de ‘dooreetfactor’ van koolhydraatrijke producten als koek, brood en pasta hoger is dan die van vis, kip of salades. Wees creatief met salades of heerlijk biologische soepen.

RECEPT Ge­vul­de ros­bief met kas­tan­je­cham­pig­nons

Per portie 215 kcal / 4 g koolhydraten / 27 g eiwit / 10 g vet waarvan 6 verzadigd

Ingrediënten

  • 200 g kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1/3 bakje Italiaanse kruidenmix
  • 20 g roomboter
  • 200 g rosbief (op kamertemperatuur)
  • ½ tl lemon pepper (specerijenmengsel)
  • 65 ml vleesfond (pot à 380 ml)

rosbief

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 °C. Snijd de kastanjechampignons in plakjes. Snipper de uien. Snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de kruiden en snijd fijn.

Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de champignons, ui en knoflook 2 min. Voeg de kruiden toe en bak 3 min. mee tot al het vocht is verdampt. Neem de helft uit de pan en laat afkoelen op een bord. Zet het vuur uit en bewaar de rest in de pan.

Snijd de rosbief in de lengte in tot 2/3. Klap het vlees open en snijd aan beide zijden voor de helft in. Nu kun je het vlees uitleggen tot een lange lap. Bestrooi met de helft van de lemon pepper en eventueel zout. Verdeel het paddenstoelenmengsel over het vlees en rol stevig op. Bind vast met 5 stukjes keukentouw. Bestrooi de buitenkant met de rest van de lemon pepper en eventueel zout. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de rollade in 3 min. rondom bruin.

Neem het vlees uit de pan en leg in de ovenschaal, steek de vleesthermometer in het midden van het vlees en stel in op 50 °C (rood). Bak het vlees in ca. 20 min. in de oven tot het vlees de ingestelde kerntemperatuur heeft bereikt.

Neem het vlees uit de oven en laat afgedekt onder aluminiumfolie 10 min. rusten. Voeg ondertussen de fond toe aan de koekenpan met champignons en breng aan de kook. Laat de saus 5 min. zachtjes koken. Snijd het vlees in plakken en serveer met de saus.

(bron: ah.nl)

De dietisten van 2FeelBetter, dieetadvies & Coaching, wensen u een gezond en sportief 2016 toe!

Eat Well, Live Simply, Love Often, Feel Better!

blog geschreven door Pauline Randsdorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *