Blog

Suikervrij

Follow my blog with Bloglovin

Wij eten suikervrij

geen suiker voor moeders

Wij doen jaarlijks een paar weken 100% suikervrij! En vandaag ben ik (S) weer begonnen en mijn collega (G) begint woensdag. Doordat wij elk jaar suikervrij eten (dit betekent dat we niets eten waar suiker aan toegevoegd is en dan bedoelen we geraffineerde suiker) weten wij hoe lastig dit is. Ook weten wij dat we allemaal – als we niet opletten – al voldoende suikers binnen krijgen. Het zit ook overal in! Van kant-en-klare sausjes tot vleeswaren en salades uit de supermarkt. Omdat wij willen laten zien waar wij tegen aan lopen, houden wij bij wat we eten en vertellen we kort iets meer over suikers.

Zoals ik al schreef: wat laten we staan bij suikervrij eten? Toegevoegde geraffineerde suikers. Suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn, vinden wij geen probleem. Gezond en gevarieerd eten is natuurlijk het belangrijkste.

Nu heb ik (S) een dubbele uitdaging: ik heb last van mijn darmen (een prikkelbare darm) en heb daar geen last van als ik FODMAP-arm eet. Meer info over het FODMAP-dieet vindt je elders op deze website of op Fodmap Foodies. Ik ga de komende weken zowel suikervrij als FODMAP-arm eten. Daarnaast ga ik mijn zoon ook op het FODMAP-dieet zetten. Een extra uitdaging, want kinderen lusten heel veel voedingsmiddelen niet (toch?). Voorheen dronk appelsap en Bonomel. Allemaal dranken die hoog in FODMAPs (en suikers) zijn. Hem heb ik aangeraden om water, Roosvicee 50/50 en Wicky Framboos te drinken. Het eten is voor het mannetje ook een uitdaging. Geen gewone boterhammen en croissantjes, hij gaat ook speltbrood proberen. En ’s morgens nam hij vaak yoghurt met cruesli. Nu mag hij van mij lactosevrije yoghurt met Cocopops of cornflakes. Tussendoor eet hij fruit (bananen, mandarijnen) en hij mag wel een snoepje…..

Wat heb ik (S) maandag gegeten:
– als ontbijt een klein bakje Griekse yoghurt met wat moerbeibessen, beetje chiazaad en eigen granola*.
– als lunch 2 spetldesembroodjes belegd met humus en kaas
– tussendoor een minneola, een handje van mijn eigen noten/pindamix* en een zelfgebakken suikervrije muffin*, recept zie hieronder of op Pinterest
– als warme maaltijd mihoen, kip, en roerbakgroenten (zelfgesneden van wortel, tauge, paprika en sperziebonen) en een klein beetje sojasaus. Omdat ik geen kruiden uit een pakje mag (vanwege toegevoegde ui waar ik buikpijn van krijg) moest ik toch mijn maaltijd op smaak brengen en dan kies ik toch voor een beetje sojasaus (waar wel helaas wat suiker in zit) dan een beetje kruiden uit een pakje (waar ik dus last van krijg). Mijn gezin at ook kroepoek en satesaus en hoewel deze varianten wel laag in FODMAPs zijn, heb ik ze vanwege de toegevoegde suikers niet genomen.
– later op de avond: nog een suikervrije muffin en een schaaltje aardbeien met stevia

En wat drink ik nu de hele dag? Thee, koffie, water, Ocean Spray light en fruit-geinfuseerd-water! Wat dat is? Later meer!

Dag 2 en 3 suikervrij gingen bij mij prima. Ikzelf vind het lastig om de verleidingen in de supermarkt te weerstaan met allemaal suiker er in. Niet alleen de bekende snoepjes en chocolaatjes maar ook salades voor op brood bijvoorbeeld. Gelukkig ben ik een beetje een gewoontedier. Ik neem ’s ochtends meestal mijn kleine bakje Griekse yoghurt met mijn wat noten en zaden. En tegenwoordig (vanwege de vakantietijd) neem ik een uitgebreide lunch die bestaat uit speltdesembrood en speltcrackers, koffie verkeerd met lactosevrije melk, een gekookt ei en een kiwi. Dag 4 had ik het wel heel moeilijk omdat ik een dagje weg was met mijn zoon en zijn vriendje. We zouden alleen naar de film gaan maar ik besloot om ze mee te nemen naar een gelegenheid waar ze konden trampoline springen en midgetgolfen. En ik had niets bij me! En zowel bij de bioscoop als bij de laatste gelegenheid kon ik alleen maar snoep, koekjes of ijsjes kopen. Maar ja, dat gaat niet als je suikervrij en fodmap-arm eet. Dus ik barstte van de honger! Nog steeds suikervrij gegeten maar wel teveel waarschijnlijk. Mijn valkuil is dan om te veel van mijn noten&pinda-mix te eten. Ik word daar niet dunner van :-(. Op dag 5 at ik nog volgens de eliminatiefase van het fodmap-dieet, net als mijn zoon waarmee het goed gaat trouwens. Mijn zoon houdt van appelsap en Bonomel maar drinkt nu alleen Roosvicee Bosfruit (met suiker dus niet geschikt voor mij ). Ik dacht dat hij van de Wicky’s alleen de Framboos variant mocht, maar helaas, daar zit veel fructose in dus valt ook af. Het mannetje houdt heel erg van yoghurt, vla en ijsjes. Nu heb ik wel lactosevrije yoghurt van Arla in huis maar vla zonder lactose kan je niet in de winkel vinden. Vandaar dat ik voor hem Disolact gebruikt. Mijn zoon neemt vlak voor zijn toetje of ijsje 1 capsule Disolact in. Disolact zorgt ervoor dat lactose wordt gesplitst in zijn darmen. Ik vond in de Hoogvliet glutenvrije cakemix FODMAP-proof! Deze heeft hij gemaakt en smaakt verukkelijk! En ja, ik heb hem ook geproefd. We hoefden geen suiker toe te voegen, enkel eieren en boter, maar in het meel zelf zat al rietsuiker. Hoeveel weet ik niet? Maar ja, alles voor het goede doel….

Damhert glutenvrije cakemixcakeDisolact-lactase-proefmonster-3000-FCC-300x300


 

RECEPT GRANOLA, suikervrij en geschikt voor het FODMAP dieet: voor 1 pot granola (goed voor ca 20 porties, per x ca 40 gram) heb je nodig:

  • 200 gram havervlokken (en/of quinoa, gepofte spelt)
  • 120 gram gemixte noten in stukjes (mix van amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten)
  • 70 gram zonnebloempitten en/of 30 gram pompoenpitten
  • 60 gram gebroken lijnzaad (of chiazaad)
  • 20 gram sesamzaadjes en/of hennepzaad
  • 1 el kaneel
  • 1 tl zeezout of himalayazout
  • 2 el boter of kokosolie
  • 50 ml ahornsiroop (esdoornsiroop /Maple syrup)
  • optioneel: 80 gram geraspte kokos / kokossnippers
  • 150 gram gedroogde vruchten: rozijnen, cranberries, krenten

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat metbakpapier als je je granola wilt roosteren (de laatste tijd doe ik het zelf niet meer)
  • Neem een kom en meng hierin de vlokken, noten, pitten, zaden, kaneel en zout.
  • Smelt in een steelpan de boter of kokosolie tot het net gesmolten is. Roer hier de ahornsiroop of honing in. Schenk dit over de droge ingrediënten en roer goed om.
  • Als je je granola wilt roosteren/branden, dan ga je verder: Stort het mengsel op de bakplaat en verdeel goed. Bak het ongeveer 10 minuten en roer af en toe om. Zorg dat de granola niet verbrandt. Hoe bruiner de granola, hoe knapperiger. Als het klaar is, laat het nog even op de bakplaat afkoelen.
  • Voeg nu het gedroogde fruit en eventueel de geraspte kokos toe en bewaar in een plastic doos of glazen pot met deksel

RECEPT SUIKERVRIJE EN FODMAP-ARME MUFFINS

suikervrije muffinsnodig:
200 gram pindakaas
2 bananen
2 eieren
1/2 el baksoda
1 tl vanillearoma
optioneel: 100 g of minder havermout
optioneel: 4 el ahornsiroop (had ik nu niet meer in huis helaas)
bereiding:
oven voorverwarmen op 180C
alles mixen in de blender of keukenmachine
muffinvormpjes vet maken
muffinvormpjes vullen met toppings erdoorheen of erop
in de oven voor ca 13 minuten
even wachten…. klaar!

 

RECEPT NOTEN/PINDA-MIX:  deze stel ik samen uit pinda’s, pompoenpitten, hazelnoten, amandelen, pecannoten of walnoten

noten-pinda-mix

Ga ook 20 dagen suikervrij!
20-Dagen-suikervrij

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *