Blog

Suikervrije FODMAP-arme recepten

Half augustus 2014 ben ik samen met mijn zoon opnieuw het FODMAP-dieet gaan volgen. En sinds een week eet ik ook suikervrij. Sindsdien heb ik wat recepten op de website gezet en een paar nieuwe recepten gemaakt en uitgetest. Hieronder enkele suikervrije FODMAP-arme recepten:

PS: op mooie site van FODMAP FOODIES vind je ook veel makkelijke en lekkere fodmap recepten

Gezond gebakken amandel kokosbiscotti’s (recept van Amber Albarda), glutenvrij

Ingrediënten voor ca 10 biscotti:  65 g pecannoten – 60 g blanke amandelen – 20 g kokosmeel  – 50 g kokosbloesemsuiker – 1 tl bakpoeder – 2 (scharrel)eiwitten – 2 tl vanille-extract (ik heb aroma gebruikt, is niet hetzelfde) – 2 el gesmolten kokosvet – 110 g grof gehakte bruine amandelen. Voor de dipsaus: 40 g hele pure chocolade, 1/2 el kokosvet

Bereidingswijze:
– verwarm de oven op 200 C
– maal de pecannoten en blanke amandelen een tijdje in de keukenmachine tot het net niet aan elkaar plakt
– voeg de kokosmeel, kokosbloesemsuiker en het bakpoeder bij de gemalen noten
– klop in een aparte kom de eiwitten met het vanille(-extract) tot stijf
– roer de gesmolten kokosvet door de eiwitten
– voeg de droge ingrediënten toe aan de eiwitten en roer goed door
– voeg de gehakte bruine amandelen toe en roer goed door elkaar
– schep het deeg op een bakplaat en maak het plat met de bolle kant van een lepel
– bak het deeg15 minuten
– draai de oven naar 180C en bak het deeg nog 10 minuten
– haal het deeg uit de oven en draai de oven terug naar 140C
– als de oven op temperatuur is dan zet je het deeg terug in de oven voor 30 minuten
– na een paar minuten afkoelen kan je het deeg heel voorzichtig in reepjes snijden tot biscotti’s
– leg de biscotti’s op een bord te koelen in de koelkast
– maak de chocoladesaus ‘au bain marie’
– doop de uiteinden van de stukjes biscotti’s in de chocoladesaus
– leeg de reepjes terug in de koelkast
– en eet ze even later op!

2014-08-25 14.31.40

Nieuwsgierig naar meer geschikte tussendoortjes? Kijk dan verder op de site.

Supersnelle koude smoothie

Deze smoothie is snel, gezond en makkelijk! Omdat mijn zoon en ik geen lactose nemen, hebben we gebruik gemaakt van lactosevrije yoghurt.
Nodig voor 2 porties: – uit de diepvries zelf ingevroren zakje van een handje blauwe bessen – uit de diepvries zelf ingevroren plakjes banaan – scheut lactosevrije yoghurt totdat goed vloeibaar – 1 theelepel haverzemelen – 1 theelepel chiazaad

Bereiding: Gooi alles in de blender en blender het goed! Als de smoothie te dik blijft, kan je er nog een scheut yoghurt bij gooien

2014-08-25 15.56.38

 Kijk hier voor meer makkelijke en gezonde ideeën voor smoothies

Knolselderij-pompoensoep (recept uit boek van Rineke Dijkinga)

Nodig: – 1 el kokosolie, 1 koffielepel kurkuma, 1 knolselderij, 1 (biologische) pompoen, 2 liter water, kruidenbouiilonblokjes zonder uit of prei (bijv van Maggi), 1 ei, peper, mespunt cayennepeper, 1 bekertje zure room, verse peterselie

Bereidingswijze:
 Schil de pompoen en snij het in stukken. Hoe je dit moet doen kan je zien in een filmpje van AH
– Schil de knolselderij en snij in stukken. Hoe je dit moet doen kan je zien in een ander filmpje van AH
 Laat de kokosolie heet worden in een grote pan en doe er de kurkuma bij
– voeg de stukken pompoen en knolselderij toe
– voeg 2 liter water en de bouillonblokjes toe
– breng het aan de kook en laat het garen (ca 20 minuten)
– pureer alles met de staafmixer
– voeg in de kokende soep 1 ei en pureer gelijk weer
– breng de soep op smaak met peper en cayennepeper
– voeg in de koppen soep nog een koffielepel zure room en wat geknipte verse peterselie toe

pompoensoep

Wil je meer ideeën voor een warme maaltijd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *