Blog

Tips voor een gezond BMI

Tips voor een gezond BMI

“Ik eet bijna niks en toch word ik steeds dikker!” Lijkt het wel alsof jouw gewicht en BMI al stijgen van een glas water of van alleen maar kijken naar een stuk taart?! Steeds vaker hebben mensen, vooral vrouwen, het gevoel dat ze amper iets eten en toch niet slanker worden. Integendeel, ze zien hun BMI steeds een tikje stijgen. Wat is er aan de hand?!weegschaal-162952_640

Verborgen gevaren voor je BMI

Maar weten we eigenlijk wel goed wat we eten?! Ik kan nog net opsommen wat er vanmiddag in mijn broodtrommel zat, maar als ik aan gisteren denk, vergeet ik vast het één en ander. We hebben de neiging om ‘gezonde’ voedingsmiddelen en gezonde snacks te vergeten, blijkt uit onderzoek. Dus de salade met pijnboompitjes, kaasschilfers, dressing en een stokbrood er bij, heeft veel kans om vergeten te worden, omdat onze hersenen die lunch als gezond beschouwen. Het glas wijn bij de salade wordt dan ook vergeten. Toch bevatte die lunch heel wat calorieën. Een verborgen gevaar dus voor je BMI.
Weet jij nog wat je 5 dagen geleden gegeten hebt, of zou het kunnen dat je wat vergeten bent?

Ontdek de invloed van jouw eetgedrag op je BMI

Als jij erachter wilt komen welke invloed jouw eetgedrag heeft op je BMI dan kun je het beste een eetdagboek bijhouden over een langere periode. Schrijf bijvoorbeeld 1 á 2 weken álles op wat je eet en drinkt. Eén dag zou tot een erg vertekend beeld kunnen leiden.
Het zou zo maar eens kunnen dat je meer eet dan je denkt. Nee, je hebt niet onbewust een chocoladereep naar binnen gewerkt. Toch wijst onderzoek uit dat we vaak ‘vergeten’ wat we gegeten hebben. Je hebt nu eenmaal andere dingen te onthouden, toch?
Dus kan een eetdagboek duidelijkheid brengen. Duidelijkheid in wat en waar je eet. Maar ook of je een emo-eter bent, in gezelschap gaat snacken of net snoept als je alleen bent.

“Beste dagboek, ….”

Wat noteer je in een eetdagboek? Simpelweg: alles!
Inderdaad, begin bij het uur, ga dan verder met waar je eet en wat. Omschrijf de hoeveelheid en de bereidingswijze zo nauwkeurig mogelijk. Noteer ook even met wie je eet en of er een emotie aan gekoppeld is.
Vergeet niet te noteren wat je drinkt! Misschien tellen die wijntjes wel net iets harder door dan je dacht.

Met deze tips wordt afvallen gemakkelijk!

Eerst schrijven, dan eten!
Dit zorgt er voor dat je bewuster nadenkt over wat je gaat eten. En dat werkt! Je wordt niet slanker van het opschrijven, je wordt slanker omdat je bewuster eet. Terugblikken op wat je gegeten hebt, kan je iets leren voor de toekomst. Maar belangrijker is dat je vóór je iets eet even nadenkt of dit echt een goede keuze is. Wedden dat je minder snoept, omdat je ziet wat je al gegeten hebt?!

Noteer ook de dranken.
Wat en hoeveel drink je? Heb je moeite met water drinken, experimenteer dan even. Misschien drink jij makkelijker als je uit een klein flesje drinkt dan uit een glas. Of gaat het juist beter als je een grote fles en een glas klaar zet op je bureau. Het gaat vaak beter als je flink door drinkt in plaats van vaak kleine slokjes te nemen. Drink je vaak frisdranken, wijn of bier, dan zal je calorie-inname daardoor aanzienlijk stijgen. Bovendien neemt het hongergevoel er door toe!

Check de hoeveelheid.
Noteer niet brood met kaas, dat is te vaag. Is dat 3 sneetjes van een groot rond brood en 3 plakken kaas, of is dat 1 sneetje van een klein brood met een half plakje kaas?! Omschrijf de hoeveelheid precies of weeg het even af.

dagboek-female-865110_1280

Noteer je gewicht 1 keer per week.
Het is niet zinvol om je élke dag te wegen als je wilt afslanken. Je zult alle kleine (normale) schommelingen zien en gedemotiveerd geraken. Heb jij een gezond BMI en wil je dat behouden, dan blijkt uit onderzoek dat het juist goed is om je vaker te wegen (max 1x/dag). Als het gewicht wat stijgt, grijp je meteen in.

Laat je dagboek nakijken door je diëtist.
Samen kijken naar je voedingspatroon kan je heel wat leren. Zo voorkom je dat je jarenlang alles opschrijft, maar niets aan je voedingsgewoonten verandert.

Plan op voorhand.
Laat je niet verrassen door “wat eten we vanavond?”, want dan wordt het vast fastfood!
Maak een weekmenu en een winkellijstje. Hou je er ook aan. Lukt dit niet? Plan dan in ieder geval wat je de volgende dag eet.

Omschrijf de ingrediënten van je gerecht en de hoeveelheid.
Dit maakt meteen duidelijk of er veel vet in gaat, of het vers is…
Zo ontdek je misschien dat jouw aardappelpuree niet alleen aardappelen bevat, maar ook zout, kruiden, boter, ei en volle melk. Dan kan je de calorie-armere versie voortaan maken zonder boter en ei. De melk kan net zo goed halfvol. Gebruik meer kruiden zoals peper en muskaatnoot en minder zout. Staan er veel gerechten zonder ingrediënten in jouw dagboek, dan eet je alles kant-en-klaar. Let op want kant-en-klare gerechten bevatten vaak extra suikers, zetmeel en zout. Deze ingrediënten zijn zeker niet bevorderlijk voor een gezond BMI!

“Elk pondje gaat door ’t mondje”

Tel jij al jaren calorieën, maar val je niet af? Check dan eens waar die calorieën vandaan komen. De uitspraak “elk pondje gaat door ’t mondje” heb je vast al vaak genoeg gehoord. Hoewel hier een kern van waarheid in zit, weten we ondertussen gelukkig dat er meer meespeelt dan ‘hoeveel’ je eet. Er is ook de kwestie ‘wat’ je eet! Je kan je calorie-inname terugschroeven en toch niet slanker worden!
Zo kun je beter kiezen voor de volkoren variant van rijst, brood en pasta. Niet alleen is het verzadigingsgevoel groter, waardoor je minder zult eten, deze soorten zijn ook rijker aan voedingsstoffen, zoals mineralen en vezels. Na een bord witte pasta (of zelfs na 2 borden!) heb je erg snel weer honger, dat overkomt je niet na een portie volkorenpasta.

Vermijd snelle suikers, zoals in snoep, vruchtensap, frisdrank en koekjes! Kies vaker voor een eiwitrijk product, dat verzadigt beter én helpt je bij gewichtsverlies of gewichtsbehoud. Je lichaam zal nu eenmaal anders reageren op 5 volkorenboterhammen met kaas dan op een koffiekoek, ook als het aantal calorieën overeen komt. De voedingswaarde maakt het verschil! Daarom werkt een koolhydraatarm programma goed om je gewicht en BMI onder controle te krijgen!

Let op met caloriebeperkingen, als je de calorieën te streng beperkt loop je tegen een dieet aan dat niet vol te houden is, je zal dan achteraf weer aankomen. Kies liever een koolhydraatarm programma waarbij je een gezond voedingspatroon leert. Snel afvallen is niet schadelijk, zo lang je geen spiermassa afbreekt. Een voeding rijker aan eiwitten helpt je spiermassa te beschermen bij gewichtsverlies. Met voldoende spiermassa en een gezonde levensstijl houd je achteraf je nieuwe, gezonde gewicht en BMI veel makkelijker vast!

bron: Wendy Versweyvelt | Diëtist PowerSlim | 

aanvullingen van dietist Sigrid:

– Het gaat natuurlijk niet alleen om de cijfers dus om het getal op de weegschaal maar vooral om HOE JE JE VOELT.

– Het is zeker belangrijk om je hele levensstijl onder de loep te nemen. Bewegen is belangrijk maar wat, wanneer en hoeveel je eet en drinkt nog veel belangrijkers. Hoe puurder en onbewerkter je voeding, hoe beter. Begin daar eens mee!

Heb je een opmerking of vraag? Graag hieronder achterlaten:

Nog meer tips? Ontvang GRATIS de 25 beste tips om mindful af te vallen: gratis-mindfulness-rapport

25 tips mindful afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *