Prikkelbare Darm Syndroom, voeding en FODMAP
Prikkelbare darm syndroom en FODMAP

Mensen met prikkelbare darm syndroom zijn vaak gevoelig voor voeding en kunnen het FODMAp dieet volgen
Heeft u darmklachten of heeft u het Prikkelbaredarmsyndroom?
Het kan zijn dat u:
– Last heeft gekregen na voedselvergiftiging of -infectie.
– Allergisch bent voor voedsel. Denk aan soja, pinda, vis, etc.
– Overgevoelig bent voor gluten. Denk aan coeliakie (glutenintolerantie) of glutensensitiviteit.
– Intolerantant bent voor voedsel. Denk aan lactoseintolerantie (melksuiker).
– Overgevoelig bent voor biogene aminen zoals histamine.
– Overgevoelig bent voor andere voedingsbestanddelen.
– Last krijgt door verkeerde vertering van eiwitten of koolhydraten.
Meer dan 70% van de mensen die net als u darmklachten of het Prikkelbare Darm Syndroom heeft, heeft het gevoel dat voedsel de klachten kan veroorzaken of verergeren. Met de juiste voeding kunt u uw klachten flink verminderen. Hoe u dat kan dan? Er zijn meerdere oplossingen, het meest gebruikte is een dieet zonder de voedingsmiddelen die klachten veroorzaken. Er moeten hiervoor dus aanpassingen gemaakt worden in uw voeding. Hierbij is het onnodig om teveel uit uw voeding weg te laten. Met hulp van de diëtist kunt u een dieet gaan volgen zoals het FODMAP dieet. FODMAP staat voor Fermentation of Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols. Al deze stofjes zijn restanten van koolhydraten in onze voeding.
Lees alles over FODMAPs op onze Facebookpagina
More