Blog

Zelf granola maken!

Zelf granola maken!

Zelf granola maken: glutenvrij, FODMAP arm en vrij van geraffineerde suikers

 

Heb jij dat ook dat je je afvraagt welke cruesli nou gezond is?

Gezonde cruesli uit de winkel bestaat niet. Er zitten altijd wel stoffen in die niet zo gezond voor je zijn, van suiker, fructose-glucosestroop tot allerlei kleurstoffen. Dit is helemaal lastig als je gezond wilt eten, af wilt vallen of voeding wilt eten waar je buik blij van wordt. Veel mensen met darmklachten kunnen het beste tarwe vermijden of dit zo min mogelijk eten. Laten ze tarwe nou in alle cruesli’s stoppen 🙁

Een voorbeeld van ‘gezonde cruesli’ die beweert: “Een lekker en gezond ontbijt  met 70% minder vet’:

Ingredienten: havermout (21%), rijstebloem (21%), suiker, tarwebloem (10%), tarwe (8,7%), oligofructose, glucosestroop, maïs (3,4%), zonnebloemolie (2,0%), tarwezemelen, tarwegluten, honing (0,8 %), moutextract (van gerst), zout, kleurstof (karamel), tarwekiemen, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren), honingaroma, antioxidant (tocoferol).

Je krijgt  inderdaad niet veel vet binnen, maar wel 8,4 gram suiker per portie. Bang voor vet zijn is niet nodig! Geloof niet alles wat er op internet staat!

DUS MAAK JE EIGEN CRUESLI ZELF! Zelfgemaakte cruesli wordt ook granola genoemd. Wij krijgen deze vraag heel vaak en geven vaak ons fantastische recept mee. Deze willen we ook met jou delen. Het is namelijk super makkelijk!

Je kan eigenlijk van alles in je granola doen: vlokken naar keuze, noten naar keuzen, pitten en zaden, wat gedroogd fruit en dan  alles mengen in een kom, op de bakplaat, even de oven in, een paar keer omscheppen, laten afkoelen en je hebt een pot/bus vol met zelfgemaakte granola.

Klik op ‘MORE’ om het granola recept te lezen!

Ons favoriete glutenvrije granola recept (ook FODMAP arm)

Voor 1 pot granola (goed voor ca 20 porties, per x ca 40 gram)

  • 200 gram gemixte vlokken (boekweit, haver, quinoa)
  • 120 gram gemixte noten in stukjes (mix van amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten)
  • 70 gram zonnebloempitten en/of 30 gram pompoenpitten
  • 30 gram lijnzaad (of chiazaad)
  • 20 gram sesamzaadjes en/of hennepzaad
  • 1 el kaneel
  • 1 tl zeezout of himalayazout
  • 2 el sojaboter of kokosolie
  • 100 ml ahornsiroop (esdoornsiroop /Maple syrup)
  • optioneel: 80 gram geraspte kokos / kokossnippers
  • 150 gram gedroogde vruchten: rozijnen, cranberries, krenten

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat metbakpapier als je je granola wilt zoeten en wilt branden (hoeft niet)
  • Neem een kom en meng hierin de vlokken, noten, pitten, zaden, kaneel en zout.
  • Smelt in een steelpan de boter of kokosolie tot het net gesmolten is. Roer hier de ahornsiroop in. Schenk dit over de droge ingrediënten en roer goed om. Als je je granola wilt roosteren/branden, dan ga je verder:
  • Stort het mengsel op de bakplaat en verdeel goed. Bak het ongeveer 10 minuten en roer af en toe om. Zorg dat de granola niet verbrandt. Hoe bruiner de granola, hoe knapperiger. Als het klaar is, laat het nog even op de bakplaat afkoelen.
  • Voeg nu het gedroogd fruit en eventueel de geraspte kokos toe en bewaar in een plastic doos of glazen pot met deksel

TIP: vervang kokosolie door pindakaas. Heerlijk!

Heb jij ook een fantastische granola recept? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *