Blog

Zondag bakdag: glutenvrije chocoladecake, zonder eieren, zonder melk!

Zondag bakdag: glutenvrije chocoladecake, zonder eieren, zonder melk!

Zondag bakdag!

Glutenvrije chocoladecake zonder eieren & zonder melk.

FODMAP geschikt!

In t weekend heb ik altijd zin om wat te bakken. Ik maak bijna elk weekend meerdere baksels, van broden tot cakes en taarten. Pas geleden had ik een heerlijke glutenvrije ontbijtkoek gemaakt. Deze keer heb ik van internet enkele recepten geplukt om een eivrije chocoladecake te maken en daar mijn eigen versie van gemaakt. FODMAP proof! Dus zonder tarwe en melk! En mijn gezin vind ‘m echt heel lekker, dus hij is geslaagd!
Hoe maak je deze heerlijke chocoladecake:

  • Verwarm eerst de oven voor op 180C.
  • Mix heel goed de volgende droge ingrediënten:
    145 g glutenvrij meel zoals rijstmeel gecombineerd met boekweitmeel
    8 g natriumbicarbonaat (baksoda)
    30 g cacaopoeder, gezeefd
    150 g suiker
  • Doe daarna erbij de natte ingrediënten:
    5 ml azijn (gewoon wat je in huis hebt, ik gebruikte citroenazijn)
    80 ml olie (ik gebruikte arachideolie)
    80 ml warme koffie
    160 ml (ongezoete) sojamelk of kokosmelk
    klein scheutje vanille aroma
  • Mix alles ca 2-3 minuten. Schenk het in een ingevette ronde bakvorm van ca 20 cm doorsnede. Bak ca 35 minuten in de oven.
    Haal het uit de oven en laat even afkoelen.
    Verwarm 100 ml sojamelk of kokosmelk. Laat 100 gram pure chocolade in de melk smelten. Voeg nog ca 1/5 el kokosvet toe.
    Schenk dit als ‘glazuur’ over de chocoladecake. Strooi eventueel nog wat op je cake naar wens zoals fruit, geraspte kokos, wat nootjes.
    Laat je cake even afkoelen in de koelkast. Snij een stukje af en smullen maar!

TIP: de cake is nog lekkerder als je ‘m doormidden snijdt en je smeert er nog wat aardbeienjam tussen. MMMMM!chocoladecake-2-chocoladecake-3-

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *